用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華港華vs華英迦密旅港
go

九華港華vs華英迦密旅港 [複製鏈接]

我身邊有家長話自己個仔喺三寶讀緊書,希望自己嘅運動教練介紹,可以插班入九華或港華。
我覺得有d奇怪,乜唔係話兩間華仁成績都滑落咗,而三寳就係B1A咩?咁做值得嗎?
佢個仔又唔係靠打波搵食嗰個level, 所以有啲奇怪。
   7    0    0    1

喇叭茶 發表於 21-7-26 10:41
我身邊有家長話自己個仔喺三寶讀緊書,希望自己嘅運動教練介紹,可以插班入九華或港華。
我覺得有d奇怪,乜 ...

點解你唔直接問佢?轉校未必完全因為成績,可能返左覺得同學唔夾方向唔同等等,可以好多原因,但睇成績華英加密好好冇必要轉,如果運動轉DBS啦,網友未必會知佢諗咩的

carmenlook 發表於 21-7-26 11:07
點解你唔直接問佢?轉校未必完全因為成績,可能返左覺得同學唔夾方向唔同等等,可以好多原因,但睇成績華 ...
請問第三寳是銀禧定港旅

fufu17 發表於 21-7-26 11:39
請問第三寳是銀禧定港旅
當然係旅港

九華2020年成績為歷屆DSE最佳
主科4+平均66.2% B1B水平
整體表現更佳 人均5+ 2.4 達B1A

2020年 | 2019年
考生^ 154人 | 145人
人均5+ 2.4 | [·]
整體5+ [34.3-40.0%] (假設考6-7科)

中文4+ 48.1% | 40.0%
英文4+ 79.2% | 77.9%
數學4+ 80.5% | 80.0%
------------------------------------------------------
CEM4+ 69.3% | 66.0%
通識4+ 57.1% | 60.7%
---------------------------------------------------------
主科4+ 66.2% | 64.7%

中文3+ 80.5% | 82.6%
英文3+ 96.8% | 97.2%
數學2+ 99.4% | 97.9%
通識2+ 98.7% | 99.3%
---------------------------------------------------------
3322率 [75.4-80.5%] | [77.0-82.6%]

^ 以各主科4+%推算

School Plans and Reports
https://wyk.edu.hk/administration/school-plans-and-reports/

School Annual Report 2019-2020
https://secureservercdn.net/45.40.146.38/cjw.fc3.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/10/WYK-Annual-School-Report-2019-2020_FINAL.pdf

School Annual Report 2018-2019
https://wyk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/09/18-Sept-WYK-Annual-School-Report-2018-2019.pdf

School Annual Report 2017-2018
https://wyk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/08/WYK-Annual-School-Report-2017-2018-14-Sep.pdf

回覆樓主:

港華2020年過半取5科4+(日校22%)
計最佳5科 過半人為前列22%(B1B)
九華成績應相對較佳

如果3寶讀緊靠運動我就唔插九華/港華, 係插都插DBS/SPCC啦!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問三寳係乜幾間?

carmenlook 發表於 21-7-26 11:07
點解你唔直接問佢?轉校未必完全因為成績,可能返左覺得同學唔夾方向唔同等等,可以好多原因,但睇成績華 ...

大家只是囝囝打波時,大家家長吹吓水,又未熟到可以即時潑冷水嗰隻,所以想喺呢度問吓

gracelam 發表於 21-7-26 12:38
如果3寶讀緊靠運動我就唔插九華/港華, 係插都插DBS/SPCC啦!

可能DBS/SPCC又太高層次,不過我都想知道論成績+校隊學界exposure,九華/港華係咪優勝過三寶。

kittyu33 發表於 21-7-26 12:59
請問三寳係乜幾間?

迦密/華英/旅港

喇叭茶 發表於 21-7-26 13:19
可能DBS/SPCC又太高層次,不過我都想知道論成績+校隊學界exposure,九華/港華係咪優勝過三寶。
...

兩華田徑/游水/足球都係D1,開平只係男仔田徑係D1。兩華自置室外場~~~

喇叭茶 發表於 21-7-26 13:12
大家只是囝囝打波時,大家家長吹吓水,又未熟到可以即時潑冷水嗰隻,所以想喺呢度問吓
...
咁又係,如果單純同學仔唔算熟就費事多事,如果係朋友會問吓

gracelam 發表於 21-7-26 13:21
迦密/華英/旅港
請問點解叫三寶?

Manching420 發表於 21-7-26 13:52
請問點解叫三寶?

3間DSE成績非常好

喇叭茶 發表於 21-7-26 13:12
...

因為打既波係冰球,唔係間間中學都有校隊

gracelam 發表於 21-7-26 13:59
3間DSE成績非常好
東華三院黃笏南呢

bananaGi 發表於 22-6-1 17:18
東華三院黃笏南呢

黃笏南成績不及三寶
3322率與銀禧/丘佐榮/九真相若
聯招取錄/學位比例不及以上三間
不過坊評排位就較高

《丘佐榮中學》#40
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3863664&pid=49056076

原因好簡單,睇你追求嘅係D乜⋯⋯
三寶可能(我覺得只係華英、迦密)成績一定優勢過港華、九華;但校園生活、個人成長,男校的經歷一定大大不同。我不能說男校一定好,都要配合孩子的性格。

kaboBB 發表於 22-6-2 08:04
原因好簡單,睇你追求嘅係D乜⋯⋯
三寶可能(我覺得只係華英、迦密)成績一定優勢過港華、九華;但校園生活 ...
根據會員所講,開平成績已經超越迦密,咁照睇是否三寶成績都可能好過兩間華仁?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3862673&pid=49099685
‹ 上一主題|下一主題