用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 bigxxxx 網站數據真的不可信~
go

bigxxxx 網站數據真的不可信~  

話說親戚個囡上年派得唔好,就去了九龍城網某間band2B~C既A校扣門,收了,上年她也有問過我比意見的,因她囡有幾間差不多level 的B和C中學也收了,我當然在bk 爬文及用了資深會員的list 資料比意見親戚(個人覺得數據及可信度較不知名網站高),最後她選了 A 校,因為我意見是在bk 資深會員數據裡A校還是屬 band2的, 其餘B,C 學校沒有在 list 內提及到。
但親戚最近在中學還沒放榜時, 就去 bigxxxx 網度睇下中學資訊,半年前A 校在此網也評為2C 校的, 但最近再看,就變了3A, 咁可能佢地睇到該校上年文憑試成績真係差左既,但大家都知作為家長既,有幾緊張學校 banding 1,2,3 既數字行頭先架!但問題就係成年都唔改,放榜前先改,咁親戚再睇返上年 B,C 都收了她囡的學校, 完全沒數據提供,只顯畢業生升學率, 就由原來的B3A變成了B2B~C, 且B 校沒數據的畢業生升學率較A 校還要低, 所以我又再去bigxxxx 網睇下, 發現佢網真的很奇怪, 好多B1中學又評為2A, band 2A~B 學校又評為 Band1B ,同 level 或成績較好的學校 banding 又會差個間banding 較好 , 返而好個間就評差了,由此可見, 此網準誠度低, 是否含商業途徑來推高某些學校 banding(當然說的band1 學校),親戚的那個問題,只是帶出此網用沒有真實數據的情況下亂去評 banding , (因為多數成績不是那底麼好的學校才不出數據)這樣真的會影響只靠單重網上搜查資料的家長選校方向及參考價值,所以來年升中選校的家長要慎用此網的數據, 都是參考在BK 的幾位資心會數據較可靠~

Ps: 當然某些未到band1水平既中學家長,見到呢個網將自己仔囡中學banding 被評高了,就會很信任此網站啦

唔好期望任何免費既網站會公正地spoon-fed你,都係嗰句:做家長需要自己做功課,任何打開資訊都只可以做參考。

Fatema 發表於 21-7-25 10:41
話說親戚個囡上年派得唔好,就去了九龍城網某間band2B~C既A校扣門,收了,上年她也有問過我比意見的,因她 ...
呢個網站一直都是不可信,好多東九阿媽被fake,錯配

朋友話呢間有50%入到三大,呢間有30%入到三大,呢間得16%入到三大。我話冇分別,最緊要係小朋友入到個%。入唔到%間間學校都差唔多。

Manching420 發表於 21-7-25 11:00
朋友話呢間有50%入到三大,呢間有30%入到三大,呢間得16%入到三大。我話冇分別,最緊要係小朋友入到個%。入 ...
正解。否則全級160人,159個入三大,得你一個讀乜乜研究學院有乜意思啊?

PeterWong2021 發表於 21-7-25 11:35
直接開學校名啦

唔明點解要ABC 校咁講

因為不是本人孩子, 是親戚女兒,所以不知道親戚是否介意我開名,不是收收埋埋~
我出 post 都係因為想更多家長知道,呢個網站數據真係好有問題,所以只想比意見將會升中的家長不要過份盲目去信此網站~個人覺得如沒數據就不要亂給 排名及 banding~ 可以如實說學校沒提供數據, 但不應在沒數據下自行給予排名及 banding 去誤導網民及家長~

Fatema 發表於 21-7-25 10:41
話說親戚個囡上年派得唔好,就去了九龍城網某間band2B~C既A校扣門,收了,上年她也有問過我比意見的,因她 ...

請問你說資深會員個list是那一個?找不到,謝謝。

rsx 發表於 21-7-25 11:49
請問你說資深會員個list是那一個?找不到,謝謝。

2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

我上年係係置頂的呢個 post 名單去查看中學資料給親戚意見的!

Fatema 發表於 21-7-25 11:55
2020年全港B1中學名單 (以2013-2019年DSE成績和入U率評估)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=vi ...

Thanks, 兩者都係以DSE成績及入U率評分?

Bxgexax 離奇 banding 案
1. 上智 VS 聖母玫瑰,大家都係 Band 1A?
2. 拔萃男 VS 銀禧,大家都係 Band 1B?
3. 皇仁 VS 港華,大家都係 Band 1A?

rsx 發表於 21-7-25 12:06
Thanks, 兩者都係以DSE成績及入U率評分?

按資深會員資料寫如下:

[[以下係參考2013-2019年7屆DSE成績和入U率後, 評估出嚟既中學Banding名單 (只列B1和部份B2中學):]]

唔識睇既只睇評級,識睇既睇source
本來band2 b/c既學校公布DSE成績就不清不楚.估算亦難作准.
選學校起碼聽下學校簡介會,睇下校務報告,聽下家長評價,再唔定上嚟問下人.
伊個評級重要還是小朋友適合重要,唔適合俾band1A都冇用.

成篇野我只睇到兩個字,作文!
正如上面有位朋友講,真話怕咩開名,一係樓主你作埋個故仔去先啦

覺得阿樓主對坊間數據排名太認真喇,講真話呢類數據只可以作參考,當你一認真信到8成以上就好容易誤導咗自己,坊間banding排名幾個因素而成:成績、校舍、地點、音樂、體育、校風、家長評語…!再講就算俾間band1a最top果間小朋友讀,如果小朋友讀唔嚟都係同band3無乜分別,所以學校資源、老師、學生學習能力缺一不可!適合小朋友學校就是一間好學校

1998Ruby1998 發表於 21-7-25 12:14
Bxgexax 離奇 banding 案
1. 上智 VS 聖母玫瑰,大家都係 Band 1A?
2. 拔萃男 VS 銀禧,大家都係 Band 1B ...

何解成績較佳B2A 低啲反而B1A

22+222 96.2% → B1A
https://dse.bigexxx.hk/zh-hk/ssp/school/372

22+222 97.3% → B2A
https://dse.bigexxx.hk/zh-hk/ssp/school/193

回覆 Fatema 的帖子

你講到好似人地收左你錢做升學顧問一樣,自己既小朋友升學,當然是自己睇多d資料去選學校啦,自己唔做功課而是怪晒人地,是唔負責任既行為,畢竟所有資料都是參考,最終決定權係你手上

Poyau 發表於 21-7-25 13:41
何解成績較佳B2A 低啲反而B1A

22+222 96.2% → B1A

我問題就是這樣,成績較低的就評級較高,成績較高的就評給較低,只覺得此網站沒用數據和自行編 banding 給學校,只誤導網民,我只想提醒家長不要盡信此網的資料!當然網絡世界既野唔可以盡信,但也可作為一些參考價值的,但如此不實資料,所以只想分享一下個人見解!

Dylanli2017 發表於 21-7-25 13:45
回覆 Fatema 的帖子

你講到好似人地收左你錢做升學顧問一樣,自己既小朋友升學,當然是自己睇多d資料去選 ...

貴校是否被評為 band 1A 的呢? 不用那麼勞氣,只是分享一下啫,想則看,不想則不看,所以以後都不會再去看這些不實網站的資料!