用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 bigxxxx 網站數據真的不可信~
樓主: Fatema
go

bigxxxx 網站數據真的不可信~   [複製鏈接]

PeterWong2021 發表於 21-7-26 18:51
如果跟呢到規矩,根本能達到B1A 既就得少於20間中學
B1A整體/主科平均4+比例(所有主科均需>=50%+):>=75% ...

其實有無20間??有啲連5+都無公佈

不過如果本地讀大學,某哋科成績比較差嘅,要多留意學校3322率

最緊要心水清,多角度睇,選擇適合自己的!

一個合理嘅分Band, 第一樣野要做嘅唔係排次序,而係決定methodology, 例如按成績平均分九份行九品中正制,定金字塔式上,兩個方法嘅結果已經會非常唔同。如果按教育局分band, 三個band 平均人數,咁每個band 再分ABC 都應該係平均分配,如果唔係就會好怪,每個Band入邊都係金字塔,即2A 少人過1C。若果你將所有學校金字塔分band, 咁就唔係apple to apple, 冇可能由教局band 1 學校reconcile 到你條數。

回覆 PeterWong2021 的帖子

係囉,我個親戚個六叔公個孫女話bigexam 唔準,叫我唔好睇,我同佢講,我都係參考下je,又唔係拎黎打j,你做乜咁上心既?
六叔公個孫女話睇myschool.XX個rank 好d 喎,bigexam 果個fake架,總之唔好睇bigexam 啦,又唔準又低質,仲好多人話佢虛報資料,發放假消息,但邊方面假,佢又唔知,總之叫我信,我開頭都覺得怪,但我今日上黎見到呢個post,就覺得合理,因為大家都係咁講。

但我份人又衰,想知bigexam 點唔準,data點fake法 ,以為佢有個國際公認指標啦,我問孫女應該睇邊個好,佢就一句劈埋黎,上網搵資料不嬲都係要自己分析架啦,咁我又當堂企左係度,我睇完bigexam 都會自己分析架,你又唔通假設左我唔分析,只有你睇果d 網站後先會分析?

個孫女話: 咁你咁叻,你拎個最準既網出黎啦。
下? 我去親個個網都係睇完分析架啦,如果有個權威standard,我就唔駛左搵右搵啦。

最後都係冇結果,邊個先係打手,真係心照。

回覆 PeterWong2021 的帖子

我覺得是的,既然話人唔好,咁理所當然有個更好的給我們看到,不用自己寫,就拿其他分析排名網也行。
我在此討論區看到的,也是用公式去計算,沒有對錯,像今次的DSE成績統計,我覺得挺公平,也易懂,只是不能像大考一樣有數年的數是,就會變得很難去做較全面既比較。但也不會令我只信任何一方。

而且,這裡統計的和大考真的差很遠嗎?個別學校可能會,但普遍來說、兩者分析的結果差別不大,到最家長考慮時也會把距離,校風等因素考慮下去,選擇權還是自己。

理性看待別網的分析,沒必要針對別網,賣花讚花香沒意義。

香港官津中學合共約390間,推行母語教學後被政府核准成為全英中的官津中學(計埋主收NCS既中學)都只有112/4間,遠比1/3官津呢個數字低,咁係咪EDB計錯數呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PeterWong2021 發表於 21-7-26 20:42
睇下面個表,整體4+ 冇over 75% 既,已經唔係Band 1A...

再睇下5+,整體冇over 35% 又唔可以係1A

以下為50間中學2020年5+/4+成績
當中多少B1A視乎如何劃線

2020年
整體5+(主科) | 整體4+(主科)
SPCC 66.2%(65.6%) | -
DGS 60.0%(62.5%) | 89.8%(91.8%)
HYS 50.7%(49.1%) | -
皇仁 47.1%(42.5%) | 79.3%(80.7%)
林護 [·](40.9%) | [·](81.5%)

鄧顥 47.0%(40.8%) | 83.4%(80.2%)
SPC 46.7%(41.1%) | 79.8%(78.1%)
喇沙 46%(39.8%) | 73%([·])
MCS 44.2%([·]) | 82.8%([·])
曾肇添 42.9%([·]) | 79.8%([·])

張祝珊 [42.4%^](37.1%) | -
伊中 41.6%(37.4%) | 77.6%(76.2%)
SPCS 40.6%(38.6%) | 77.0%(75.5%)
荃官 39.3%(39.6%) | 77.4%(78.8%)
培正 [·](38.1%) | -

BPS 37.8%(36.5%) | -
YWGS [·](37.5%) | -
SSGC [·]([37.4% 3YA]) | -
SJC [·]([36.6%)] | 71.5%(69.8%)
保一 36.2%[(32.2%)] | [·](76.8%)

港同 35.5%(35.2%) | [·](68.9%)
SMCC 34.3%([·]) | 69.9%([·])
九華 [34.3%^]([·]) | [·](66.2%)
GHS [·](34.1%) | -
鄉中 32.8%(28.7%) | 70.8%(68.6%)

CPU [32.6%^]([·]) | -
DBS 32.3%([·]) | 59.2%([·])
可風 32.1%(27.6%) | 72.5%(69.5%)
華英 31.7%(29.9%) | 71.8%(73.1%)
民生 31.5%(29.9%) | 75.0%(73.5%)

中婦 - | 73.5%([·])
上智 - | 70.9%(75.2%)
MSS - | [·](73.9%)
沙呂 31.2%(30.3%) | [·](69.8%)
旅港 31%([·]) | 71.8%(70.6%)

沙崇 30.6%([·]) | 71.2%(71.8%)
百周年 [30.4%^](26.6%) | [·](68.0%)
油真 30.3%([·]) | [·](70.9%)
英皇 - | [70.3%^]([·])
迦密 - | [·](70.0%)

安柱 - | 70%(63.5%)
優才 29.3%(22.0%) | 64.9%([·])
英華 [·](28.8%) | [·](63.2%)
何傳耀 28.5%([·]) | 69.3%(68.0%)
梁銶琚 27.8%(24.6%) | 66.1%(64.0%)

SHCC [·](24.4%) | [·](69.8%)
SPSS - | [·](68.0%)
崇德 27.7%([·]) | 67.1%(66.5%)
培僑 27%([·]) | 59%([·])
銘賢 26.5%([·]) | 68.1%(66.6%)

^ %據人均5+/4+ 假設人均考7科

醒目開學勳章

PeterWong2021 發表於 21-7-26 18:51
如果跟呢到規矩,根本能達到B1A 既就得少於20間中學
B1A整體/主科平均4+比例(所有主科均需>=50%+):>=75% ...
你都係ek 資深會員,見你咁肉緊,不如開個post講自己認為嘅b1a criteria,我第1時間入去捧場,唔好俾第2啲會員專美!

IYY    發表於 21-7-30 22:23
twhkleung    發表於 21-7-26 22:37

醒目開學勳章

Fatema 發表於 21-7-25 11:49
因為不是本人孩子, 是親戚女兒,所以不知道親戚是否介意我開名,不是收收埋埋~
我出 post 都係因為想更 ...

其實學校網頁本身也有數字看,可以看school report. 又可以睇埋學校其他特色,看是否適合自己孩子。2B或2C並非最重要。可能此校有一科非常出色的適合自己小朋友。

bobbob 發表於 21-7-26 21:33
你都係ek 資深會員,見你咁肉緊,不如開個post講自己認為嘅b1a criteria,我第1時間入去捧場,唔好俾第2啲 ...

佢唔係"資深會員", 佢係個"名"同另一位"已被禁言"而較資深既會員 (PeterWong2012) "極之相近"啫!

兩者發言態度同取態都係"極之相近", 但可能只係"如有雷同, 純屬巧合"囉!

兩三年前那位會員曾出過帖講心中既B1A中學嫁, 不過無人認同, 但話說當年該會員好勇猛, 戰狼上身以一敵百嫁, 不過佢被人禁咗言依家搵唔番篇精彩"討論"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-7-27 09:17
佢唔係"資深會員", 佢係個"名"同另一位"已被禁言"而較資深既會員 (PeterWong2012) "極之相近"啫!

兩者發 ...
咁多個偶然同巧合,抵我誤會咗

有人睇成績
有人睇名氣
有人睇活動
EK哩度的版友主力睇成績
亦都有佢哋的標準
好似去旅行選酒店或睇開飯
冇咩好嘈

hkpapa852 發表於 21-7-27 09:17

兩者發 ...
咪係3322排B1A咯.只因阿仔係優才,當然要排優才係B1A啦.

medicine 發表於 21-7-27 14:22
咪係3322排B1A咯.只因阿仔係優才,當然要排優才係B1A啦.

啲網友咪經常將識人好過識字,是常識吧。咪都放係前面,一定有著數,除非唔係~~~

其實都跟D飲食網站/app差唔多,排一下名次,收下廣告,有人氣之後叫D sales 去賣下package. 一開始的時候都好ok,到後來好多時排名前些和彈出嚟的餐廳都好伏😅
所以現在上呢D網通常都是查詢一下地址和電話多🤭
一個負責任的家長都會多方面收集一下資料,我作為家長更會放學時段去跟學生傾談一下,了解多一些學校情況,進而分析下邊間學校才是最適合自己小朋友。

jacknetpass    發表於 21-7-30 21:13

其實,正路來説,網站上的數據只能做選校的其中一個參考吧?所有網站排名,都有其自己的一套系統(比如名氣,DSE成績等等),家長/同學在選校時,不僅會參考網站A,也會參考網站B,有一個大致的範圍,然後再深入某特定學校的網站再仔細看各種數據,去學校的簡介會聽下校長發言,看看校舍環境,觀察同學的言行,向師兄師姐瞭解一下用家的評價?但最重要的我覺得還是小朋友向往哪所中學。
‹ 上一主題|下一主題