用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 bigxxxx 網站數據真的不可信~
樓主: Fatema
go

bigxxxx 網站數據真的不可信~   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 21-7-26 12:49
用學校其實都係有問題的,“正常“B1校開五班或以上,B2/3校“正常”開四班或以下,如三分一B1,三分一B 2 ...

都要睇你對B1a學校定義是什麼,每人定義可不同,沒分對錯。若B1a 學校指dse 整體成績最top (先不討論怎樣是最top)的九份一,B1a學校必然有50間而不是按學生數目。若B1a學校指的是全部學生是dse 成績最top的1/9,我相信冇學校是B1a。若B1a是指最多學生是dse top 1/3 (不是1/9)成績,那麼看33222 也有道理,因為33222 是代表了dse 最佳的40%, 也差不多是band 1 的比例。咁一個狀元又是否可抵同校十個沒有33222的學生?

youngoldboy 發表於 21-7-26 13:45
都要睇你對B1a學校定義是什麼,每人定義可不同,沒分對錯。若B1a 學校指dse 整體成績最top (先不討論怎樣 ...

哈哈,你的logic有d深,我要想想先,或者你arm...

youngoldboy 發表於 21-7-26 13:45
都要睇你對B1a學校定義是什麼,每人定義可不同,沒分對錯。若B1a 學校指dse 整體成績最top (先不討論怎樣 ...
用你既邏輯去推算, DSE 成績由 U 1 2 3 4 5 5* 5** 一共8個等級, 但點解每科攞5**人數唔係有1/8, 只係得個~1%既人呢?
請問知唔知點解呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

原來阿A做錯事, 只要另一個唔關事既路人甲"睇落"唔夠乖咁就唔駛怪責阿A

呢種邏輯幾有趣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

考試成績唔係劃一分配,按是否達標畀分。

而睇考評局資料,最佳5科積點分佈,是咁的。

唔係Normal distribution,似log-normal 多啲。簡言之,較多學生(75%+) 集中在5科10-21分,約12.4% 22-24分。最高的25-35分,只有約12%學生。

其實是不是也可以這樣理解呢?其实数据上虽然可以划线去分类,谁也不能保证自己的划线标椎是绝对公平以及科学。事实上80%和79%又差多少呢?DSE5** 有1%也好,全港50000考生,也会有500个,实际上这500个学生也可以去“排名”,但由于他们都是最TOP那批所以并没有必要。个人觉得,可能除了两间神校以外,以下可能有相当一批学校的差别并没有大到需要分档的程度。从这些学校里,挑选适合自家小朋友的学校就是B1A,毕竟终极来说6年后是每个学生参加选拔而不是学校。 不知道有没有人认同呢?

lyfox 發表於 21-7-26 16:04
其實是不是也可以這樣理解呢?其实数据上虽然可以划线去分类,谁也不能保证自己的划线标椎是绝对公平以及科 ...

認同呀,所以我一向堅持條大數機會率我睇,但最重要係評估下自己果位是否有機會成為少數民族,理得你出99%狀元,但偏偏自己果位就係呀100兼炒埋。所以只要係好學校,而又有能力教到自己果位就係好學校,先決條件係佢要有機會入到去,再睇佢嘅能力和態度,自己跑啦,我哋只可以供茶遞水,其他嘅,別人嘅事lu ~~~

mcl203 發表於 21-7-26 16:19

認同呀,所以我一向堅持條大數機會率我睇,但最重要係評估下 ...

對的,所以還要堅持個list係本末倒置,張個“结果”當“原因”。唔去揾個rootcause, 事情永遠看不清。

小朋常常問父母why,係因為佢見到個result, 但唔知点解,所以不段why 你,why到個rootcause 出泥為止。

反而人大左,唔再識問why,除便眼見d野(result)就當rootcause处理,结果問題永远解决唔倒同只會反覆咁問...

twhkleung 發表於 21-7-26 16:31
對的,所以還要堅持個list係本末倒置,張個“结果”當“原因”。唔去揾個rootcause, 事情永遠看不清。

小 ...

所以我一向唔多堅持要好著重去分ABC, 只係睇唔過眼D人間中就去吹大咗某D學校既水平就會出吓聲 (亦會為部份學校平反)
不過就算我唔刻意劃分, 但都有建議大家要點去分.

方法是否啱自己心水就自己去衡量.

ucw 發表於 21-7-26 15:59
回覆 hkpapa852 的帖子

考試成績唔係劃一分配,按是否達標畀分。
我只係問會員, 點解DSE評級唔係用佢認為"合理"既方式去劃分啫!
唔駛咁快搶答

hkpapa852 發表於 21-7-26 17:13
所以我一向唔多堅持要好著重去分ABC, 只係睇唔過眼D人問中就去吹大咗某D學校既水平就會出吓聲 (亦會為部份 ...
可能有些人的慣性思維,即係要排名次,鬥高低,數狀元。

b3410 發表於 21-7-26 17:32
可能有些人的慣性思維,即係要排名次,鬥高低,數狀元。

錯了,係只計有利自己既數據
其它呢?「你睇我唔到…… 你睇我唔到……」

回覆 ucw 的帖子

加權每項加幾多?又有排拗

acgy 發表於 21-7-26 10:08
回覆 Fatema 的帖子
如果登出一D官方都無公佈過既數字,又是否合理?

醒目開學勳章

PeterWong2021 發表於 21-7-26 15:16
無論用學生定學校人數來計,都冇可能像EK 咁可以稱得上BAND 1A 既少過20間

總之你叫資深會員列出EK band 1 ...
其實人哋唔做你可以做,不如你又交過ranking list出嚟俾網友評論下?

sylsylwen2007    發表於 21-7-26 19:36

醒目開學勳章

Fatema 發表於 21-7-25 10:41
話說親戚個囡上年派得唔好,就去了九龍城網某間band2B~C既A校扣門,收了,上年她也有問過我比意見的,因她 ...
從來選校唔係只睇成績,如果你覺得間學校好合適,就算佢被評為3c都會照讀,又唔係個個適合1a甚至乎1aaa,點解要咁煩惱邊個banding啱?

PeterWong2021 發表於 21-7-26 15:16
無論用學生定學校人數來計,都冇可能像EK 咁可以稱得上BAND 1A 既少過20間

總之你叫資深會員列出EK band 1 ...
嚴格來説band 1, 2, 3 只有小學升中先有,其實同DSE冇關係。按官方banding, band 1, 2, 3 人數相若,所以每個band 1/3 人數是合理推論,就算有個別學校人較多,1A 最多少幾間, 冇可能少30間。當然,如果你要用自己方法重新define 1A都得,不過人哋都有不接受的自由。

首先要謝謝各位辛苦找出數據。其實數據真的很有幫助。特別從歷年數據看中長期某個學校變化趨勢,以及從數據對比上全面了解各學校升學情況上受益匪淺。只不過不要把排名看成唯一標準就對了。
‹ 上一主題|下一主題