用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 bigxxxx 網站數據真的不可信~
樓主: Fatema
go

bigxxxx 網站數據真的不可信~   [複製鏈接]

醒目開學勳章

網上資訊只宜作參考,就算ek 都係

Poyau 發表於 21-7-25 20:53
有人歡喜有人愁

數目 累計
羅氏基金真係有Band1B?

pauljr 發表於 21-7-25 20:59
網上資訊只宜作參考,就算ek 都係
EK比較注重KPI,有客觀KPI前提之下,自己去衡量學校style, 課外活動,校風等等,自行取捨。

b3410 發表於 21-7-25 21:39
EK比較注重KPI,有客觀KPI前提之下,自己去衡量學校style, 課外活動,校風等等,自行取捨。

...

KPI包唔包果啲,上緊上緊,快到快到,等等親生仔,幾年後實得,果啲評估元素?~~~

b3410    發表於 21-7-26 08:28

There are many related posts discussion before time by time, one as below FYR

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 8915994#pid48915994
認真就輸了

Mmxsrus 發表於 21-7-25 21:18

羅氏並不孤單 看看多少直資B1B......

直資 數目 累計
1A 6 6
1B-1A 2 8
1B 10 18
1C-1B 4 22
1C 3 25
2A 1 26
2B-2A 1 27
2B 1 28
2C-2B 2 30
2C 6 36
3A-2C 3 39
3A 8 47
3B 4 51
3C 4 55
NR 3 58

直資 組別
SPCC 1A
DGS 1A
協恩 1A
SPC 1A
SPCS 1A
德望 1A
港同 1B-1A
優才 1B-1A
英華 1B
滙基KE 1B

DBS 1B
王錦輝 1B
顏寶鈴 1B
培僑書院 1B
赤提 1B
播道 1B
基崇 1B
羅氏基金 1B
中華基金 1C-1B
SMC 1C-1B

李國寶 1C-1B
福建 1C-1B
香島 1C
青協李兆基 1C
培基 1C
羅定邦 2A
真道 2B-2A
港青基信 2B
宏信 2C-2B
培僑中學 2C-2B

漢華 2C
STCC 2C
林大輝 2C
啟思 2C
心誠 2C
地利亞(百老匯) 2C
青中 3A-2C
孔聖堂 3A-2C
慕光 3A-2C
創知 3A

大埔三育 3A
地利亞(協和) 3A
德信 3A
陳樹渠 3A
萬鈞匯知 3A
蘇浙公學 3A
萬鈞伯裘 3A
將軍澳香島 3B
天水圍香島 3B
九龍三育 3B

中聖 3B
惠僑 3C
佛教笩可 3C
地利亞(吉利徑) 3C
地利亞(協和二中) 3C
明愛華德 NR
兆基創意 NR
公理高中 NR

香港好似有超過四百間中學。如果平均一個band 一百幾間,咁1A, 1B 同1C 喺咪分別起碼有三、四十間學校?

PeterWong2021 發表於 21-7-25 19:36
任何非教育局的所謂排名,全都同宗教一樣,信則有
Official data must be trusted with no doubt?

其實無話邊個啱,邊個錯
所有排名自己做功課
個人除左果十幾間B1A校,其他其實不要太介意
名校唔會guarantee你師資好和入到大學

PeterWong2021 發表於 21-7-26 08:18
香港有超過500間中學

係EK ,可能得約10間中學能夠叫做1A 中學

就算列出嚟,大家又會拗某某學校是被高估/低估。

rsx    發表於 21-7-26 09:15

Mmxsrus 發表於 21-7-25 21:18
我記得幾年前羅氏真成績唔錯ga。
係今年33222的中文嚇親人

今朝無聯上「大朽(考)不公」望下,終於明白點解佢地咁針對EK既評價。

無它既,早幾年有會員愛校3322率高上嚟開帖話學校達B1A水平點知無人認同,但得到大X網成為知音人。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnymama2 發表於 21-7-26 08:40
我記得幾年前羅氏真成績唔錯ga。
係今年33222的中文嚇親人
其實過去8/9年嚟羅氏只得兩年成績係叫達B1水平,其餘時間一直係B2A/1C水平徘徊
一向都係吹大咗(因為理科成績高喎!但問親其實有幾多人考,都無家長肯答我)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

creambun 發表於 21-7-26 08:22
就算列出嚟,大家又會拗某某學校是被高估/低估。

因為永遠列唔到某會員心目中個間,所以一定會繼續拗

hkpapa852 發表於 21-7-26 09:11
因為永遠列唔到某會員心睛中個間,所以一定會繼續拗

某些學校粉絲多年不停努力為愛校平反,盛意可嘉,希望早日成功。

我覺得其實而家只會有兩班人係度拗, 1)被評為B1 中學的家長一定係信~覺得自己學校係B1,但被評為B2, 或自己學校係屬B2既, 但被評為B3既(呢個較似樓主個親戚case) 就會話唔可信...但個人覺得重點都唔係呢D 度, 因為老實講, 坊間咁多排名網, 冇人可控制同知道佢地既用乜野方法去排名, 只係自己去衡量參考價值.重點係不實, 而且係有理據既, 舉例說, 獎門人同呀叻, 邊個身高高D吖? 理據眼前係呀叻高D,但係呢個網就話係獎門人高D..咁囉。。。

creambun 發表於 21-7-26 09:30
某些學校粉絲多年不停努力為愛校平反,盛意可嘉,希望早日成功。
某校好努力,開埋IB出埋狀元,但點知會員之前力sell既3322率又反覆下跌(唔緊要,一句話叻人去咗讀IB就解釋到)
‹ 上一主題|下一主題