用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 non jupas 考香港的大學
go

non jupas 考香港的大學  

如果non jupas 的話,請問是否每一間大學,只可申請一個學科?

即是可否同一年都申請hku的醫和牙醫呢?

iloveo 發表於 21-7-24 23:10
如果non jupas 的話,請問是否每一間大學,只可申請一個學科?

HKU-5科
CUHK-3科

iloveo 發表於 21-7-25 08:54
即是可否同一年都申請hku的醫和牙醫呢?

可以, 但唔放第一就未必有機會面試

Horsebbj 發表於 21-7-25 10:18
HKU-5科
CUHK-3科

謝謝你,甘是否只可以申請不同的faculty 呢?

iloveo 發表於 21-7-25 10:20
謝謝你,甘是否只可以申請不同的faculty 呢?

沒有限制

醒目開學勳章 王國長老

每間學校有所不同,有d一個費用up to x科,有d續科計錢

Arabellahk    發表於 21-9-19 13:53

Non Jupas 申請香港啲大學, 是否每間都要獨立申請, 或是有 centralized platform 申請多間

醒目開學勳章 王國長老

24-Seven 發表於 21-9-17 16:01
Non Jupas 申請香港啲大學, 是否每間都要獨立申請, 或是有 centralized platform 申請多間  ...

Non jupas係獨立申請

回覆樓主:

咁報同一間大學, 可唔可以又報medic 又報law?  
係咪寫2 份personal statement ?

原本冇諗過報,不過剛勸個仔都考慮,UST engineering 有咩介紹?

velma 發表於 21-9-17 23:14
咁報同一間大學, 可唔可以又報medic 又報law?  
係咪寫2 份personal statement ?

兒子當時是同時報中大港大不同學系,是只交一份personal statement。

如果你想多交一份,最好問一問相關大學收生辦事處。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-9-18 10:28
兒子當時是同時報中大港大不同學系,是只交一份personal statement。

如果你想多交一份,最好問一問相關 ...

謝謝你!
只可以交一份, 如果報2 個截然不同系嘅嘢, 就好怪啦
medic同牙醫可能好d d

velma 發表於 21-9-19 09:05
謝謝你!
只可以交一份, 如果報2 個截然不同系嘅嘢, 就好怪啦
medic同牙醫可能好d d

我分享吓我哋嘅經驗,你可以參考一下。

我們決定要精神分裂之前問過學校負責Further Study的老師,他不建議,因為他直覺覺得有壞處,冇好處。後來兒子寫完幾份俾佢改,(一份醫科,一份法律,一份經濟,一份QFin,然後mix and match)他都好幫手。最後入到大學,再見面,他同意寫一份PS兩個學院也是行得通。

兒子報英國UCAS,PS只係有一個目標,經濟,自然冇問題。面試的時候,教授有問PS內容。

科大報商學院,用UCAS那份修改一下就可以。面試嘅時候,教授完全冇問PS的內容。

港大因為報MBBS 及Law,所以PS分為兩部份,醫科七成,法律3成。面試醫科沒有PS問題。

中文大學是MBChB + QFin,也是7:3分,面試醫科教授中段時間問點解PS這樣寫法,他解釋了。到QFin就冇問PS問題。

結論係外國大學十分重視,不能馬虎,教授一定問入面一些問題,你寫兩個學院,他們一定深入問,要有充分理由。

香港PS絶大部份大學是做樣,跟本唔多睇,只係有呈交就可以。

b3410    發表於 21-10-1 17:11
Arabellahk    發表於 21-9-19 13:54

回覆樓主:

多謝高人指點

回覆 ANChan59 的帖子

請問申請每間大學時,要學校幫手交predicted grade,還是自己upload成績表就可以啦?

newflower 發表於 21-9-30 23:27

請問申請每間大學時,要學校幫手交predicted grade,還是自己upload成績表就可以啦? ...

阿仔係學校出PG report ,他自己上載,其他中學我就唔知道。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

謝謝

回覆樓主:

我補充多一些當時的想法,我們除了問Further Study Coordinator之外,我們有問過一個升學顧問,他的講法也是不建議。

回來之後,我們問兒子為什麼這樣選擇,他形容自己有多個一個興趣,為什麼報大學就一定非卿不娶?個個都只選一個stream,點解大學入學剝削我選擇學科自由?點解我要遷就大學部門及教授的個人睇法?

我們同意他的看法及支持,所以 all in… 不理其他人的勸告,砌咗幾份PS,我現在還留著,作一個挑戰大學收生的記錄及回憶!

回覆樓主:

貴公子有主見、洞察力強, 讀任何科目想必也能得心應手。最後不知那學府、那一系能入他的法眼?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊