用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 non jupas 考香港的大學
樓主: iloveo
go

non jupas 考香港的大學  

小時了了 發表於 22-10-16 15:25
唔該哂
因為昨日英國 UCAS 1間 大學 及 加拿大 BC 省 1間 College 同一日出咗 conditional offer 俾孩子, ...

如果PG 成績不差,其實BC省college是否可暫且不考慮?一來deposit筆錢太大,二來如你在另一個post所形容,我覺得呢條路太迂迴。加拿大的大學,入學門檻相對不算高,可以target 直接報degree課程。

b3410    發表於 22-10-18 10:24

唔該哂
因為昨日英國 UCAS 1間 大學 及 加拿大 BC 省 1間 College 同一日出咗 conditional offer 俾孩子, ...

college要畀咁多錢的話,妳遲D先報college. college好似全年都收生。D 移民公司一定有路數

唔該哂
Langara ?

唔該哂
加拿大咁快要比留位費?仲要俾咁多但UCAS 應該報嘅學校未必能夠喺比deposit 限期前收齊, 咁點算?。

仔都想補間加拿大但如果好似你嘅情況其實佢出完Offer就要比錢真係有啲難搞,或者遟D先報加拿大!  

Bigmowmow 發表於 22-10-17 15:00
加拿大咁快要比留位費?仲要俾咁多但UCAS 應該報嘅學校未必能夠喺比deposit 限期前收齊, 咁點算?。

仔都 ...

加拿大要俾 deposit 嗰間係 College, 唔係University, 而College 嗰個 deposit 係等於 50%學費。好大機會我未必俾,因為等緊另一間最心儀嗰間 College conditional offer.

另外,依家可能報埋 University of Alberta/ UBC /Waterloo. 不過,申請加拿大大學手續有啲煩,要中學直接寄 transcript 及 IELTS exam board 直接英文成績俾大學, 故仍在思考中

Cherryville 發表於 22-10-23 17:44
小朋友"而家Y12,  IA 係咪好多人都會畀錢補習班哥哥姐姐幫手睇下, 先交畀tutor?? 有冇媽咪試過搵呢啲IB gra ...

科科也有IA, 科科也問? 我自己孩子無呀, 可以問老師取意見, 亦應該同老師溝通

通常學校老師會給學生一個交draft的期限,之後跟著老師給的comments 修改後交最終稿,如果有跟老師好好溝通,應該不用再找外援?

今晚孩子online 輸入申請 CU, 請教大家,我核對孩子資料輸入是否正確時見personal statement 嗰版寫最多2頁纸(非医科)及需要係 supporting documents 嗰版面度upload, 但當我係 supporting documents版面時 寫 personal statement / CV, 咁即係upload personal statement 定係 CV? 你哋 upload 邊個?

因孩子較早前學校嘅Non Jupus 申請Notes 有写 CU 要CV,故孩子之前已另行整咗CV, 此外,報英國UCAS 亦有一篇现成personal statement,係咪CV 及personal statement 2樣都 upload?定係是旦其中一個?

Horsebbj 發表於 21-7-25 10:18
HKU-5科
CUHK-3科

如果5科都有conditional offer? 可以keep 多少個offer? 謝謝

小時了了 發表於 22-10-29 00:40
今晚孩子online 輸入申請 CU, 請教大家,我核對孩子資料輸入是否正確時見personal statement 嗰版寫最多2頁 ...

我只答到UCAS,因為阿女今年有報,佢personal statement 及CV都有upload
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

ladysasa 發表於 22-10-29 14:27
如果5科都有conditional offer? 可以keep 多少個offer? 謝謝

每間1個

You can keep all the offers. Upon receiving the Al /IB results and meet the conditions, you can decide which one you go for it.

如果有超過一個offer,都係俾一次deposit $5000.

kkddmom 發表於 22-10-30 12:13
如果有超過一個offer,都係俾一次deposit $5000.

5000 for each offer

gracelam 發表於 22-10-29 14:44
我只答到UCAS,因為阿女今年有報,佢personal statement 及CV都有upload

唔該晒。
孩子刚刚 submit 了,因 personal statement 已2頁纸了,如 upload 埋 CV 共3頁纸, 唔知道是否超過 CU 要求,最後只 upload  2頁 personal Statement 就算了

小時了了 發表於 22-10-30 19:07
唔該晒。
孩子刚刚 submit 了,因 personal statement 已2頁纸了,如 upload 埋 CV 共3頁纸, 唔知道是否超 ...

請問HKU NJ personal statement 有無頁數或字數限制?我看不到啊

nicolemummy 發表於 22-10-30 20:23
請問HKU NJ personal statement 有無頁數或字數限制?我看不到啊

唔好意思,孩子無報 HKU, 抱歉,唔知啊

小時了了 發表於 22-10-30 20:32
唔好意思,孩子無報 HKU, 抱歉,唔知次啊

啊... okok. 唔該哂。

我submit左CUHK。CUHK催我交一些還未上載的文件。即係在11月中前仲可以補。不過已上載文件無得delete

回覆 nicolemummy 的帖子

HKU NJ personal statement 限一篇(無論多少個 choice),
1,000 英文字以內。
如果有申請 Dual Degree in Laws,
才需要另外再寫另一篇 500 英文字的 PS,
或 500 英文字的 PS 加 1,000 中文字的 PS。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊