用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Bio DSE Exercise
樓主: Sheep06
go

Bio DSE Exercise

YmOra 發表於 21-11-26 22:38
囡囡中幾呀?老師教得麻麻係幾摘駛

中六啦:只有幾個月時間。

natnatbaby 發表於 21-11-26 22:40
中六啦:只有幾個月時間。

原來中六了,drop生物,唔夠科報大學嗎?

老實講,用死背方法讀Bio不行,我女話要答"中Point"才有分,中要點係要配合完全理解課題內容加埋一定量的操練。

2jkidsfather    發表於 21-12-2 08:47

回覆樓主:

她不想drop科;她讀7科;而且最後決定BandA;B也不會揀science 科目。她話之前有努力過;也有在外補過下;吾太想放棄呢科;而且萬一真糸考得好衰;有bio也可讀大專的護理糸。我覺得她band A and B 選了bio無着數的科;就更吾想花時間糸到;寧願努力主科重好;希望bio合格就算。

natnatbaby 發表於 21-11-26 23:04
她不想drop科;她讀7科;而且最後決定BandA;B也不會揀science 科目。她話之前有努力過;也有在外補過下; ...

既然响BandA/B揀咗D與Bio無直接影響的課程,唔drop又想力求合格且目標取3,個人認為,力保3所要付出的"力",或許放响別的科目樹可以提升1至2級嘅話,倒有意思呢!不過,你囡囡有你囡囡的想法,若然已經平衡晒所有利與弊仍然想保留Bio,我女話集中响自己感興趣的一些Bio課題中,加操多DD搏可以坐3望4,另外,外出補習時向導師取經,因為導師對只取3或4級成績嘅方法甚富經驗。

YmOra 發表於 21-11-26 23:41
既然响BandA/B揀咗D與Bio無直接影響的課程,唔drop又想力求合格且目標取3,個人認為,力保 ...

謝謝你們的意見。其實2是否巳經合格了?她已停左外面補習;不想花太多時間&金錢在這科目上;現只靠在學校操下。

natnatbaby 發表於 21-11-27 00:15
謝謝你們的意見。其實2是否巳經合格了?她已停左外面補習;不想花太多時間&金錢在這科目上;現只靠在學校 ...

2級成績已經合格,但對整體Best5...沒有太大幫助。聽你咁講囡囡現在對Bio的"裝備"取向係以2為目標,希望你們清晰透徹肯定2級成績對"大專護理"課程仍然有競爭力,否則drop唔drop,其實分別不大。我女話,由於上年與今年皆取消了Bio嘅SBA部份,對Bio考卷表現而言,每個""級分數""皆有所""降低"",只要肯努力DD就可以穩攞3或4級成績。

參考資料:CutOff線(Bio响中間位置)
http://dse00.blogspot.com/p/sci-cutoff.html

謝謝你們的意見。其實2是否巳經合格了?她已停左外面補習;不想花太多時間&金錢在這科目上;現只靠在學校 ...

睇過少少資料,Bio 2係合格。不過,你囡讀7科,6大入場資格係332233,即係只可以係3科electives有一個2或1,否則已經入唔到6大~~~

Nursing,都會大學入場係33222,但要注意若elective係Bio,分數可以 x1.2 ~~~

Bio去補尊理Andy佢有一個正常班,一個温習班,我女中六先補佢温習班,清下之前教完未完全明的都幾吾錯,由於之前我女Bio未有補,佢覺得有用,去試下。

回覆樓主:

謝謝大家意見;Bio能有3當然最漂亮;最壞時候能多一條大專護理出路;jupas排在最尾;興趣不大;話只求一份工。她中文英文及2科elective很穩陣。數學都在進步中;糸bio 放得時間比較少;,無咩進步。她讀左2年;都有努力過;吾高分也合格;她不太想drop,.只想求一個合格多少少的分數。

natnatbaby 發表於 21-11-27 21:43
謝謝大家意見;Bio能有3當然最漂亮;最壞時候能多一條大專護理出路;jupas排在最尾;興趣不大;話只求一份 ...

其實都好清楚你囡囡的取向,雖然只求2級成績,但必需要以讀3級成績的付出代價溫習才是最穩陣,因為1分的預留失分位必定需要的。

YmOra 發表於 21-11-27 21:53
其實都好清楚你囡囡的取向,雖然只求2級成績,但必需要以讀3級成績的付出代價溫習才是最穩陣,因為1分 ...

thanks,仍末揾到個學習方向;只憑一份執着。剛剛看見她在utube看有關片;利用免費資源學習。

YmOra    發表於 21-11-28 06:47

kachunma 發表於 21-10-23 23:41
吖!仲有,Bio呢科既同学,若是全英教的,串字盡量用英文拼音去串,咁就可以慳好多串字時間的,和記憶會持 ...

谢谢分享