用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Vic 同 esf kinder, 應該點選擇?
go

[其他] Vic 同 esf kinder, 應該點選擇? [複製鏈接]

Vic 同 esf kinder, 應該點㨂? 應該考慮咩因素?
   0    0    0    0

aababywong 發表於 21-7-23 14:52
Vic 同 esf kinder, 應該點㨂? 應該考慮咩因素?

不計地點,會考慮你對中文要求和 student mix。 Vic 未必上得番 vsa

如果決行IS就先入ESF kinder, 一條龍,考其他IS英文也可以。
如果未決定IS或一定要bilingual (多中文)就Vic , 但vic小學不易入,入不到Vic也可以考ISF呢類。另外如果校外沒有英文語境(外補或家中),只靠學校有些小朋友的英文有機會不夠考其他IS。
所以睇你想走甚麼路缐。

如果一心諗住小學會讀IS, 就esf; 如果未知會否讀local school,或想學校要提供倒一定程度嘅中文語境,就Vic.

如果target國際學校同之後唔想煩就ESF。如果未諗定就vic。vic用家,的確係一個幾好的學校,小朋友返學好開心。亦覺得佢英文唔錯。

回覆樓主:

都係想行IS,但想讀有中文課程的, 如果上唔到VSA會有咩其他選擇呢?

aababywong 發表於 21-7-24 17:00
都係想行IS,但想讀有中文課程的, 如果上唔到VSA會有咩其他選擇呢?

如果想行IS, 咁可以揀ESF kinder, 上小學時可選RC, 有繁體中文學。
Vic 就有利考直資學校,中英兼備。
我仔N年前是Vic, Y1開始讀RC。
‹ 上一主題|下一主題