用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無外補,無上興趣班,可以考到直私嗎? ...
go

無外補,無上興趣班,可以考到直私嗎? [複製鏈接]

請大家分享經驗
   5    0    0    0

如果父母有相當的水平自己教的話應該有機會~如果父母咩資源都無提供給小朋友,自己又不教的話,我覺得機會微~因為我見親戚的仔讀私小,父母自己教之外仲有外補~

無外補考直私係90%考唔到,除非家長每日幫小朋友練習學術,10%除非小朋友好唔怕羞令到老師好鐘意佢,不過只係講緊2線直私,1線直私如神校就唔洗諗。

回覆樓主:

0外補、有興趣班冇證書,亦不是私幼,考到直私,叩門6間只有一間冇offer,都不是神校。但屋企有心栽培,每日亦會自己閱讀。

幼稚園,小學階段,好學生都係內補為主

考直私主要睇小朋友表現,名私幼證書有加分,學術要有基本的認字能力,語言方面中英至少識聽識答。
不如你諗下,小朋友邊方面可以係幾千個小朋友中吸引到學校過到三關?
今年考直私應該比我地上一年容易,上年大部分都係拍片,加上移民走咗好多人。

回覆樓主:

識人讀津校無證書父母教一次pass入到心儀小學

victorian2015 發表於 21-7-23 11:05
請大家分享經驗

我仔個年龍年。幼稚園讀極其普通的劵幼,學術0外補,冇參加任何比賽,冇任何證書。但佢一直喜歡閱讀,尤其英文。興趣班間中有玩。為免抽入寶校,有考几間較出名直私。最後真系抽中寶。入讀三私之一。初時考試成績中等,小學都冇參加任何外補。但一年比一年進步。至今已屬前列。要家長自己比多滴心機。要對小朋友有信心。我家庭比較另類,自己跟得到就冇必要出面比人教。興趣班都系因為中意玩。學嘢學左就有得著。無需要攞張咩鬼證書來評定自己小朋友。
面試班更不是我杯茶,小朋友系點就系點。為左某滴學校從而去糾正,渲染小朋友某些方面去迎合,自己覺得不是合理的教育理念。

回覆 hundred100 的帖子

非常認同。小朋友的發展同成績,受父母影響大於外補。當然,如父母能力不足或真係冇時間教,外補就變成有必要了。
咩情況都係可以培養到小朋友自律,愛閱讀,已經成功左一大半。

回覆樓主:

無外補,無興趣班。讀私幼。

祖父母平日教功課,温默書. 我和爸爸則買教材,自己教phonics, reading, grammar, math 和中國畫,西洋畫。没上外補班,但考取證書獎項。盡力了,我地唔夠叻,考不到直,只考到幾間2線私和叩到地區一線津。

我覺得考到直或神直的孩子,除了學術水平外,更重要的是,說話發音講故事皆清楚,而且夠定,樣子穩重,易教守規則,不會郁來郁去。

我兒活潑又不叻說話。所有神直都只去到第二面,卻無offer。但结果都算過得去。

我和自己說,盡力了。:)
來年家長們,加油。

Babyfungmama    發表於 21-7-23 17:14

如果父母每日可以陪伴仔女看書,認字,教拼音,每事解析比小朋友知道,鼓勵小朋友分享每日發生的事情和講故事,唔外補都無問題。

考直私其實唔需要cert ,只需要正常認讀能力,常識,良好中英文說話技巧。

我唔認為咩都唔做可以考到
栽培是少不了的。
而栽培可以是外補,但最重要其實係家長有質量的陪伴外補的意思是學拼音,Cambridge English , gapsk 對嗎?

利申,我有外補(我地雙職父母),放工亦有陪伴仔女。

唔計神校同熱門直私, 一般私校都係考認讀中英文單字/簡單句子
如果家長自己教到小朋友做到呢啲嘢其實唔外補都冇問題

無論私校、直資、一線津校,除了考學術,仲會考解難、說故事、情景反應等,亦好睇小朋友禮貌、社交、品性、說話條理、日常生活,當中大部分都係外補比唔到~

beetle910    發表於 21-7-23 15:42

請注意,話自己「無外補」又考到學校的,都有個補習天王/天后係屋企呀!日日一對一不間斷進補,效果勝過外補多多聲啦!尤其高學歷全職媽媽加工人姐姐加四大長老呢個組合,無敵。

ddtt347 發表於 21-7-23 16:03
請注意,話自己「無外補」又考到學校的,都有個補習天王/天后係屋企呀!日日一對一不間斷進補,效果勝過外 ...
唔一定噶,我兩個大人都要返工。屋企冇長老幫手,得一個姐姐湊兩個小朋友。

請注意,話自己「無外補」又考到學校的,都有個補習天王/天后係屋企呀!日日一對一不間斷進補,效果勝過外 ...

最清醒是您! XD

唔好嚇鬼啦!

兩個仔。無讀過pn,無興趣班,無外補,讀私幼,兩職父母。幼稚園時睡前伴讀,周末多去游山玩水,博物館圖書館。大仔考到3私其中一間(但都wait 旺角山男校)細仔考到龍直亦托哥哥紅福考埋同一間。

現兩兄弟現讀緊果間私,跟得上。

回覆 jason1978 的帖子

唔係每個小朋友都好似你兩個仔咁醒

不能同意更多
我仔仔讀超happy 私幼,雖然零興趣班零外補,但兩公婆每日打兩份工 ,日頭嗰份賺錢,夜晚嗰份陪皇帝仔玩,捉木棋,講故事,冇工人,假日周圍玩,親力親為照顧,同阿仔天南地北傾談。

考小學無參加面試班,但會上ek睇過往幾年小學考的野,會同皇帝仔一路玩一路學習,爸爸會同個仔玩鬥快舉手答問題。另外家庭修養也很重要,託賴皇帝仔在面試中玩遊戲保持應有的風度,很多小朋友勝出遊戲輸了面試的。

所以究竟有幾多個唔外補零興趣,父母什麼也不理,小朋友係可以考到覺校呢?

deleted
‹ 上一主題|下一主題