用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無外補,無上興趣班,可以考到直私嗎? ...
樓主: victorian2015
go

無外補,無上興趣班,可以考到直私嗎?

sunnymama2 發表於 21-7-24 01:15
不能同意更多
我仔仔讀超happy 私幼,雖然零興趣班零外補,但兩公婆每日打兩份工 ,日頭嗰份賺錢,夜晚嗰 ...

父母同小朋友相處,如果從遊戲中學習,勝過out source 外補興趣班。
呢種相處尤其喺有面見家長環節嘅學校更突出,比到好多solid的話題。

cylau2    發表於 21-7-26 10:59

Mmxsrus 發表於 21-7-24 07:11
小朋友讀happy券幼,K2開始上英文會話班,其他無咩外補。小朋友細b又講野唔叻,不過有keep住親子閱讀,小朋 ...

有滴讀劵幼小朋友考唔到,家長回過頭怪自己一開始冇比小朋友讀私幼;有滴讀私幼冇外補,最後考唔到,回過頭怪自己唔比小朋友補習或,唔比小朋友參加面試班。
就好少家長問下自己付出够唔够。幼稚園至初小,我覺得家庭至少占7成,好多事情不能假人之手。
日頭返工,但都仲有夜晚,周末。是否可以把手機完全放一邊?定系無論公園射滑梯,家裏坐系沙發都時刻手機不離手?真系要問下自己先知。
其實都有又讀私,又外補,又面試班最後連一個二線私都沒機會的。咁又系因為咩?

cylau2    發表於 21-7-26 10:58

我認為這條題目其實唔係討論:會否有被佛系對待、乜都唔理就考到直私、叩門全勝嘅小朋友?果d係天才,唔應該係大眾討論範圍裡。
  而係:在成功申請心儀學校嘅小朋友中,究竟係外補幫助大d,還是家庭作用大d?
  兩種方法都沒有對錯,只有係咪適合你嘅家庭同小朋友。只係睇返小朋友年齡同特質,是否全外補中英數 面試班最有效?家庭會唔會就此打著全外判嘅心態唔多理?精力時間有限嘅父母當然可以比小朋友外補,但亦要用有限嘅精力幫佢打造應該要具備嘅soft skill。若我唔外判,我是否要做補習天王天后?未必,以教認字來計,我比較重視先培養好想像力同理解力,睇儘量多嘅圖書,在接近5歲時小朋友表現對字好敏感再教認字,事實係事半功倍。我果個算係細B。
  至於興趣班,自問唔係十項全能教到琴棋書畫 運動,小朋友有興趣一定要出去學,係想先培養興趣行得更遠?還是,想盡早參與競爭以獲一獎之認證?這個選擇都係好個人。
  尼個教育制度令家長好多憂慮,但如果停一停想一想,你可能唔會被憂慮綁得太緊,還會想到應對嘅辦法。
  至於神校要嘅學生點培養,作為普通人嘅我係無想過嘅~

只能夠講呢兩年考直私/叩門,好多都係拍片 portfolio, 點先拎到入場卷去下一輪,唔多唔少都係睇咩學校/家庭背景/興趣班/cert….
當然一定有讀學卷 0外補 天資聰穎既小朋友咩都唔駛幫佢準備又考到入心儀學校,但成數真係少數
個人覺得讀咩學校/外補啲咩,家長點教養先係最重要,私幼只靠學校上堂,係屋企放養只睇電視hea玩過日既,我諗都係難啲,當然呢啲好極端
只想帶出補唔補/學卷定私校,屋企點培養同support先係重點
無一定邊邊先岩,岩自己小朋友就得

我小朋友讀普通私幼,冇外補,冇考任何證書,冇參加面試班,亦冇喺屋企谷過佢學術,佢亦唔太鍾意睇書,我剩係有同佢報畫畫興趣班。但小朋友本身表達能力幾好,學校學習亦好,有自信,唔怕醜,考咗十幾間直私,最後好多間都有offer同waiting俾佢(包括一線直私)。

Btw,收我小朋友個d大部分係活動型小學,而神校只有waiting。所以如果你想小朋友入神校or學術型學校,最好都係操一操d學術,但如果係諗住入活動型學校,咁面試表現(表達能力、自信唔怕醜)會重要d

jtw_ki 發表於 21-7-24 11:22
我小朋友讀普通私幼,冇外補,冇考任何證書,冇參加面試班,亦冇喺屋企谷過佢學術,佢亦唔太鍾意睇書,我剩 ...

個人覺得神校學術過關只是入場券。更睇重面試表現同家長有無心栽培同親子關係

pennysiubobo 發表於 21-7-24 10:44
我認為這條題目其實唔係討論:會否有被佛系對待、乜都唔理就考到直私、叩門全勝嘅小朋友?果d係天才,唔應 ...

學術夠勁而面試又present 到出嚟咪得囉
要in家長的話,父母高質實加分

回覆樓主:

有聽過小朋友讀happy kindergarten, 冇外補入到神校。個小朋友自己係好醒目。

其實真心唔覺外補好大幫助,有時只係心理上好過啲,覺得已幫仔女安排了些活動,人有我有咁

retriever    發表於 21-7-28 13:26

hundred100 發表於 21-7-24 10:38
有滴讀劵幼小朋友考唔到,家長回過頭怪自己一開始冇比小朋友讀私幼;有滴讀私幼冇外補,最後考唔到,回過 ...
講得好好, 有好多家長, 以為安排小朋友讀私幼, 就好大機會入到直私, 真係錯晒我都贊同, 家庭係佔7成, 平日夜晚, 週末放假,
有幾多家長, 真係肯用心去睇下小朋友學習情況,再同佢溫習

當然, 無時間俾到小朋友, 而經濟又負擔得到, 就不斷俾佢上興趣班
但我見既係, 而家呢個社會, 已經有好多用心既家長, 以下呢D全部都做到

1. 安排小朋友讀私幼 (語境好)
2. 屋企肯用心教 (英文已經最基本, 另外自己肯去陪佢溫書)
3. 放假上興趣班/ family day
4. 品德教育

cylau2    發表於 21-7-26 11:00

luikin 發表於 21-7-25 22:19
講得好好, 有好多家長, 以為安排小朋友讀私幼, 就好大機會入到直私, 真係錯晒我都贊同, 家庭係佔7成, 平日 ...

delete

Mrscatcatfung 發表於 21-7-23 13:18
無外補,無興趣班。讀私幼。

祖父母平日教功課,温默書. 我和爸爸則買教材,自己教phonics, reading, gram ...
其實去到神校二面好叻啦!

私幼考到

個人感覺,一般直私要求係基本學術,但小朋友的性格更加重要。主動積極、反應快、聽指示,更加重要。

神級除外

實可以㗎,問題係比例有幾大啫。或者應該問,有外補有興趣班,考到直資機會係咪高好多?不過都係唔容易答。

每對父母的觀感很主觀
有些人送小朋友去外補學術一個星期共三四個小時,覺得已經很出力
(可能因為各種原因沒法內補+親子活動,覺得外補很有儀式感)
有些人家裡內補學術每天兩三小時,零外補,覺得冇咩出力
(可能因為讀過少少書,覺得內補很輕鬆)

要客觀判斷,最好係按時間長短
比較好的問題是:
你每天多少個小時:內補學術 + 親子活動 + 外補學術 + 興趣班?

如果問我:你有咩外補學術 + 興趣班?
我可以回答:一個星期一小時外補 + 幾個小時興趣班(共五個小時)

但是如果你問我:你多少內補 + 親子活動?
我可以回答:每天兩三小時,一個星期大概二十小時左右
(以上為虛構對白)

elsa007    發表於 21-7-29 09:29

FTM 日日操練習都可以話無外補㗎喎

pennysiubobo 發表於 21-7-24 10:44
我認為這條題目其實唔係討論:會否有被佛系對待、乜都唔理就考到直私、叩門全勝嘅小朋友?果d係天才,唔應 ...

同意你的看法,如果家長有能力有恆心,小朋友又聽家長教,其實外補/面試班並非必要。

最重要係適合家庭同小朋友,香港教育冇得佛系。

我小朋友冇外補、冇面試班、冇考cert,讀私幼,我地父母係每日陪佢溫同準備,最後感恩有四五間直私offer。

可以,但小孩必要愛看書,嘴蕉蕉。

victorian2015 發表於 21-7-23 11:05
請大家分享經驗

考倒,自己教,愛閱讀