用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解今年咁多IB狀元?
樓主: lukeskywalker
go

點解今年咁多IB狀元?   [複製鏈接]

ucw 發表於 22-7-14 10:04
回覆 chingyu 的帖子

你喜啦。

每間學校都有支持者。
你講你開心,我講我快樂,大家冇衝突。

香港咁細,就算叻又有幾叻?
遲啲仲有中國一班尖子和勤奮學生。
就算歐洲學生,我見佢哋都十分勤奮好學。
泰國和馬來西亞都有好多精英。
新加坡更加唔使講。

不如香港凝聚一股力量,大家一齊叻仲好。

今時今日睇EK, 我就唔夠膽入呢兩間學校,太招風雨。

jaycee_mami 發表於 22-7-14 10:08
但2024年起 DSE同步在內地開考, 到時又是另一個境地了.

這是個頭痛的問題。

講係易。

出生率低,適齡人口減少,而家庭條件較好嘅又多選擇同動機唔讀本地學校,學校要Keep 業績,又點會咁一條心?

下個禮拜dse 放榜,又會一堆比較po 然後 cc 完勝。

ucw 發表於 22-7-14 10:35

講係易。

你有你講,人有人講,做乜要理解成人哋話完勝。

每個準則都唔同,入到美國名大學,唔代表入到英國名大學。
入到英國名大學,唔代表入到美國名大學。
我見過入到英美名大學,反而入唔到香港三大。(呢位在海外讀中學)
各適其適。

讀完書出嚟條路更加闊。
讀書考試只不過係好狹窄嘅嘢。
大家出嚟做嘢咁耐,都見證好多成功例子唔使讀書叻。
讀書叻往往又未必會發展好。

平常心啦。反而諗多啲乜嘢係啱自己細路仲好。

而家好多人移民海外,又有一堆話大灣區發展好。
世界咁大,可以多方面發展。

同意你大部分內容。

ek 係咪吹cc 完勝? 睇ib dse 放榜,直資出interview 出offer、官津自行出結果嘅ek 風向係咪咁,咪自行判斷。

Rpp 發表於 22-7-10 20:32
我哋都係覺得DSE更能掌握。

佢哋揀DSE嘅時候已經係六年前。

當時 IBDP 只有 「不確定」,完全沒有 「着數」。

嗰幾年講到 IBDP 師兄師姐 好辛苦,更加難以觸摸。

所以,當年有好多認同 IBDP , 最後都揀咗 DSE.

ucw 發表於 22-7-14 11:04

同意你大部分內容。

嗰啲根本自己仔女都未讀過 SPCC, 可以不理啦!

冇一間學校可以完勝,
每一間學校都有渣和唔勤力的學生。

唔使太介懷,你滿意自己間學校就好囉。

chingyu 發表於 22-7-14 11:28
佢哋揀DSE嘅時候已經係六年前。

當時 IBDP 只有 「不確定」,完全沒有 「着數」。

我無講過著數,囡唔選cc時都知道有IB,佢一直都係堅信自己適合DSE,因為佢比較偏科。

chingyu 發表於 22-7-14 10:17
每間學校都有支持者。
你講你開心,我講我快樂,大家冇衝突。
我十分支持你凝聚能力的說法.
每個小朋友/小伙伴有不同特質.

發揮好/發揮出自己特質. 減少比較.
各展所長. 才會活得開心.

現在, 考試讀書, 是綜合能力的比試.

綜合能力的比試, 始終有限制. 得出終綜合能力的優才.

而, 用不同專長去分別人才, 結果會不一樣.

如何凝聚, 發揮各人的天賦. 也是一種方向.

Rpp 發表於 22-7-14 11:33
我無講過著數,囡唔選cc時都知道有IB,佢一直都係堅信自己適合DSE,因為佢比較偏科。
...

偏向全理科的人,我都覺得揀 DSE 和 A Level 好。

搵到自己合適的就好。

我在 EK 日子淺,見識少。
講 CC   IB 同 DSE 都完勝的,似乎都唔係 SPCC 家長......

jaycee_mami 發表於 22-7-14 10:08
但2024年起 DSE同步在內地開考, 到時又是另一個境地了.

當大灣區一窩蜂去考IB 時,到時又是另一個境地了。

回覆樓主:

在EK 世界裡,神校成績好亦十分難入,自然多人在各方面比較、質疑或黑化!  
好多似是而非的理由亦會出現!  
吾想讀齋校;讀男女校易拍拖。
交通不方便,日日係咁好辛苦!
直資學費貴不如留番補習。
個女吾鍾意套校服。
這間午膳方便D!
間校太勁吾想佢咁大壓力,棄位不入!
平民之家,怕面對其他貴族同學會自卑,讀官津對孩子的心理發展會較佳。
只要自己努力,讀邊間都一樣!

未考前個個上EK 問料去報名,出offer 後就會發現神校好多問題,入到都非走不可,之後會有好多呢D理由出現!  
一年半載後又玩近年越來越多人玩的「插班」遊戲。大家又忙記晒神校眾多不利因素,真係有排玩!

回覆 bigpatpig 的帖子

真係好多理由出現

其實全世界IB fullmarkers只有0.3%, 已比去年少,按比例香港2213人考,應該只有6.6個 fullmarkers , 但香港學生太勁考生人數只佔全球1.27%,卻全世界的640個45中,香港巳佔了93個(14%),其實外國大學都會參考這個數字去認授DSE水平。
‹ 上一主題|下一主題