用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 2歲小童專注力訓練playgroup/training ?
go

2歲小童專注力訓練playgroup/training ?

9月就2歳,完全唔聽人支笛,你有你講佢有佢做
想同佢專注做一件事,教佢好艱難
覺得佢有專注力不足嘅傾向
想早啲training下佢 

因為要返工大部份時間姐姐湊
所以想喺出邊俾錢train
返到屋企跟返老師教嘅再加強

chingalicew 發表於 21-7-23 08:16

2歳小孩,未返過學,唔專注都好正常。之前上過ITT playgroup , 真的有方法訓練到未夠2歲的小孩由周圍走到聼指令坐低學野、當然不是一朝一夕、也上了一段時間、你可搵一D 比較structure 的playgroup 上下.

twinkle00    發表於 21-7-28 21:40

chanti 發表於 21-7-24 11:25
2歳小孩,未返過學,唔專注都好正常。之前上過ITT playgroup , 真的有方法訓練到未夠2歲的小孩由周圍走到聼 ...

謝謝你,之前有返開九龍塘迦南個playgroup,係比較注重守規矩,佢同其他小朋友唔同,比較我行我素(即係唔聽話)但耐何我住大埔,佢又係細粒B,花太多時間交通了⋯⋯

chingalicew 發表於 21-7-25 11:54
謝謝你,之前有返開九龍塘迦南個playgroup,係比較注重守規矩,佢同其他小朋友唔同,比較我行我素(即係唔聽 ...

有啲似我大仔, 2 歲幾入n班比老師話我行我素。你可以看看區內有沒有非弁利機構如CDPA, 協康,東華,基督教服務協會等那些訓練班。

chanti 發表於 21-7-27 12:41

有啲似我大仔, 2 歲幾入n班比老師話我行我素。你可以看看區 ...

Thank you

chingalicew 發表於 21-7-23 08:16

我個仔都差唔多2歲,專注力都唔係咁好,唔知係咪太細個

其實會唔會考慮比佢返N? 如果你想有一定既訓練, 你都唔會揀一星期得一次既playgroup啦~~~咁大個返playgroup, 又一星期多次, 其實.. 同N學費都係咁上下~

當然我知依家好遲~ 但今年可能都收唔足 (下午班)

boojiji 發表於 21-8-2 14:27
其實會唔會考慮比佢返N? 如果你想有一定既訓練, 你都唔會揀一星期得一次既playgroup啦~~~咁大個返playgroup ...

嚟緊九月返N啊

會返N 就唔使再返playgroup啦?

藥煲 發表於 21-8-2 12:31
我個仔都差唔多2歲,專注力都唔係咁好,唔知係咪太細個

咁細個都好難完全專注