用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 達標但不取錄
go

[英國] UCAS 達標但不取錄  

如題, 想問吓, 有無人試過有CO, 仲要達標, 最後傳送了成績後, 學校說已經沒有位, 不收?

有沒有人有這個經驗??
我囝囝通知我 , 他的同學仔達到OFFER的要求, 但係學校話無位(NO PLACE), 想問吓有無人知點解? COMMON?

LoveChild 發表於 21-7-22 23:52
有沒有人有這個經驗??
我囝囝通知我 , 他的同學仔達到OFFER的要求, 但係學校話無位(NO PLACE), 想問吓有無 ...

會咁嘅咩?死啦,我衰咗中文,仲諗住求情

hyngok 發表於 21-7-23 00:42
會咁嘅咩?死啦,我衰咗中文,仲諗住求情
我都知, 因為係囝囝的同學通知佢咁樣, 所以想問吓

好難相信學校會咁做

LoveChild 發表於 21-7-22 23:38
如題, 想問吓, 有無人試過有CO, 仲要達標, 最後傳送了成績後, 學校說已經沒有位, 不收? ...

吓!!乜會咁架咩!!

聽講舊年有咁嘅情況,比學費優惠,請同學遲一年入讀。

我幫囝囝搞UCAS 咁耐, 都係第一次聽到有咁的CASE, 所以而家就算乎合要求, 都好擔心, 估唔到未考DSE就驚佢考試時身體不適, 考完就擔心成績, 而家乎合要求, 都仲未擔心完

理論上唔係一定要收架咩?最多請學生defer一年,大學出左CO冇理由反口喎

如題, 想問吓, 有無人試過有CO, 仲要達標, 最後傳送了成績後, 學校說已經沒有位, 不收? ...
佢既CO信內容係點,如果符合CO信提及既要求,應該一定有位。我估可能係未達到CO既全部要求,而大學又無Clearing位,建議睇清楚CO信既內容。

回覆 hyngok 的帖子

咁你快d send 去大學問下.......goodluck !

teabag 發表於 21-7-23 10:18
回覆 hyngok 的帖子

咁你快d send 去大學問下.......goodluck !

放榜日即寫,暫未覆

醒目開學勳章

LoveChild 發表於 21-7-22 23:52
有沒有人有這個經驗??
我囝囝通知我 , 他的同學仔達到OFFER的要求, 但係學校話無位(NO PLACE), 想問吓有無 ...

Firm choice?

大笨鐘 發表於 21-7-23 08:49
聽講舊年有咁嘅情況,比學費優惠,請同學遲一年入讀。

舊年A Level放榜咁混亂,唔夠位係好正常。但今年A Level 都未放榜。

hyngok 發表於 21-7-23 10:20
放榜日即寫,暫未覆
叫學校幫手又send 得吾得呢.......其實等待先係最折磨, goodluck.
唉, 今年考生真係一d都吾容易, 過完一關又一關.  

內裡可能有其它事情發生, 與我當年CASE很相似.

teabag 發表於 21-7-23 10:26
叫學校幫手又send 得吾得呢.......其實等待先係最折磨, goodluck.
唉, 今年考生真係一d都吾容易, 過完一關 ...

我另外再寫去course department 到問,佢話佢冇權決定收唔收,但如果meet 唔到,就可能要等埋A level. 放榜睇下有冇位
好擔心

SIYip 發表於 21-7-23 10:25
舊年A Level放榜咁混亂,唔夠位係好正常。但今年A Level 都未放榜。

會唔會今年位唔多?留咗比舊年未入讀嘅,又可能收咗 IB 生?我純粹估吓~

大笨鐘 發表於 21-7-23 10:32
會唔會今年位唔多?留咗比舊年未入讀嘅,又可能收咗 IB 生?我純粹估吓~
...

舊年嘅數學期初已經知,俾得CO 應該計晒條數。我估應該有d 特別原因。

SIYip 發表於 21-7-23 10:41
舊年嘅數學期初已經知,俾得CO 應該計晒條數。我估應該有d 特別原因。

應該係 ~