用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 達標但不取錄
樓主: LoveChild
go

[英國] UCAS 達標但不取錄   [複製鏈接]

有同學 fulfill 曬 CO,但話 DSE results slip 不能作 official document ,唔肯出confirmed offer。有冇人有經驗?

vckchoy 發表於 21-7-28 19:00
有同學 fulfill 曬 CO,但話 DSE results slip 不能作 official document ,唔肯出confirmed offer。有冇人 ...

我都想知

vckchoy 發表於 21-7-28 19:00
有同學 fulfill 曬 CO,但話 DSE results slip 不能作 official document ,唔肯出confirmed offer。有冇人 ...

回覆 vckchoy 的帖子

由於 DSE 的 official result 一定要10月先出,所以你要盡快到考評局填一份成績證明申請表,然後比約200元嘅費用, 約七個工作天後就會發一封由考試局出嘅正式 DSE 成績信給你,   由於喺封信, 所以申請時需要提交你大學 admission office 嘅地址記

香港考試及評核局

成績證明文件申請指引

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/our_services/forms/others_form/

叫學校寫封信證明DSE成績

3HBall 發表於 21-7-28 20:16
回覆 vckchoy 的帖子

由於 DSE 的 official result 一定要10月先出,所以你要盡快到考評局填一份成績證明 ...

原本係考試局直接寄,但今日佢話而家寄唔到英國,要我哋自己直接寄,但又話學校有機會唔接受速遞,所以而家唔知點算

我當時係直接同 admission office 聯絡,先申請兩封成績證明信,拆開其中一封scan左再email去大學同佢解釋;另一封有需要嘅時候就急件寄去大學或者申請簽證時需要睇正本時用

但大學收到我 scan去
成績證明信後就好出CAS 比我

3HBall 發表於 21-7-28 21:13
我當時係直接同 admission office 聯絡,先申請兩封成績證明信,拆開其中一封scan左再email去大學同佢解釋 ...

謝謝你解答

回覆 3HBall 的帖子

多謝指引!
‹ 上一主題|下一主題