用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迷思:編咗入中文班,請問係咪真係咁差,求賜教 ...
go

迷思:編咗入中文班,請問係咪真係咁差,求賜教

個個都話唔讀英文班就冇用,可惜小朋友唔達標,係咪中文班就冇用呢?

daisycheung1222 發表於 21-7-22 17:19
個個都話唔讀英文班就冇用,可惜小朋友唔達標,係咪中文班就冇用呢?
睇個人適唔適合姐,唔可以就咁樣斷定唔讀英文班冇用囉我覺得

daisycheung1222 發表於 21-7-22 17:19

學校有冇升跌機制?
如中一考得好,可以轉入英文班(大前題英文科成績都唔可以太差)

中文係比起英文班差,就努力去追上英文班,唔好諗其他野。

JojoDad    發表於 21-8-2 11:20

醒目開學勳章 貢獻勳章

又唔可以咁講話小朋友冇用,正確係要睇小朋友適唔適合用英文教學,勉強用英文教學但小朋友完全聽唔明,咁盞浪費小朋友時間及打擊小朋友自信心,為小朋友着想,應該搵合適佢嘅就可以了,加油
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

我唔恨小朋友入英文班,因為適合最緊要,英文弱,勉強入到 冇幸福!

最近請左個理大護理系大學姐姐幫阿女補習

DSE成績:中文:5** 化學:5(中文卷) 生物:5*(中文卷)

中文中學都可以好好成績升讀大學呢!

回覆 daisycheung1222 的帖子

有人適合用中文去學習, 有人適合用英文去學習,亦有人用中/ 英文學習成效也一様好, 你小朋友屬哪一類?

有用與無用已係米已成炊,都要面對現實。話無用,可以視為目標,努力考番入去,唔通自暴自棄咩?話唔係無用,都係要努力讀,係咪?况且語文要浸,唔係立時三刻可以突飛猛進,而學習時用自己有信心既語言,係會事半功倍。與其擔心,倒不如諗下點打好手上既牌?既然知自己英文弱,就算入中文班,亦可私下努力英文,提升自己能力。英文底子不足,入到英文班亦唔會讀得好。

JojoDad    發表於 21-8-2 11:21
2jkidsfather    發表於 21-7-24 11:50

要奮起直追既話,首先要接受比別人差呢個事實。「唔夠人哋叻」有時候係反推力,會激發向上嘅決心。知恥,而后勇。

乜野班有乜野所謂, 中文英文法文日文班都係一樣之嘛, 最重要係你既仔女讀到書, 學到嘢!!  唔好聽啲人講乜乜班係好啲, 乜乜班係差啲, 你都咁諗就會令到仔女既自尊心受損, 更加無心機讀書

朋友阿仔讀中文中學
今年DSE考31分
中文有星星

JojoDad    發表於 21-7-26 14:15

回覆樓主:

我唔係曬命。小朋友入左全英班。我哋一心諗住入中文班。知道分班結果。沒有開心只有擔心。

醒目開學勳章

如果英文比中文好,試下開學再揾下直資轉?知道有的學生準備九月移民都照注册中學,所以開左學都唔代表冇轉校可能。

唔一定話差嘅,最好同學校了解下中文班會否有補底安排令英文提升。

41009022009 發表於 21-7-24 18:29
我唔係曬命。小朋友入左全英班。我哋一心諗住入中文班。知道分班結果。沒有開心只有擔心。
...
打電話返學校要求轉去中文班

語言只係學習既媒介,每個人既情況唔同。如果小朋友中文比英文好,而學校又中文班為主,咁讀英文班未必係好事。

回覆 41009022009 的帖子

我女有位舊同學就係咁, 本身讀中文小學, 上到中學被編入英文班但其實佢既英文麻麻地, 讀得幾吃力

piglet0529 發表於 21-7-26 09:33
如果英文比中文好,試下開學再揾下直資轉?知道有的學生準備九月移民都照注册中學,所以開左學都唔代表冇 ...
我都認為9月1日好多人會 no show....

我校有個同學已飛左, 但無退學, 仲照入下學年whatsapp group. 都唔知d人咩心態