用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這個問題可能有點低能, 但真心想知道。。。 ...
樓主: ha930
go

這個問題可能有點低能, 但真心想知道。。。   [複製鏈接]

ha930 發表於 21-7-23 10:59
我比較心儀何文田那邊 4 間中學, 論成績是不是迦密>華英>旅港>丘佐榮?

何文田中學,我不太熟。
迦密,華英順序是否這樣不肯定,旅港近年在上升中。
邱第四應該是

按你的描述,自行在前三間選。

ar_mak 發表於 21-7-23 11:28
有答句既問題通常係比較複雜,要完成多個步驟先能夠拎到全分。你小朋友4年班,例如出一條正方形面積,就大 ...
其實已經一直有提醒她的了, 做功課的時候很少出現問題, 一到考試就出現唔小心的錯, 閱卷時老師都同我講佢平時  d 功課都岩嫁, 點會考試先出錯, 唉.....

ha930 發表於 21-7-23 11:37
其實已經一直有提醒她的了, 做功課的時候很少出現問題, 一到考試就出現唔小心的錯, 閱卷時老師都同我講佢平 ...
孩子必經之路.....你過份憂慮啦

ha930 發表於 21-7-22 13:15
小朋友快要升小四了, 最近開始留意下中學的資料。

假設小朋友是屬於 1B - 1C, 但是好好彩派到入 1A 的中學 ...

你地好早預備升中
我交自行表前先開始留意(emoji)(emoji)
我女小1-3成績都麻麻,如按升中咁講,成績都只係band1B-1C
小四突然開竅,成績升到次次考頭5名(呀女小學一年四次考試),小五開始更次次頭三名
所以不如宜家開始
努力追成績?(中學多數只看4-6成績表)
可以買d練習(唔好死操),培養小朋友自律性,可以交比佢自己處理,咁樣會更好,我女由四年級開始都係自己溫書我無逼過反而效果更好
加油!
咁樣咪可以負擔得起
我女都係考到1A school(emoji)(emoji)

JojoDad    發表於 21-7-24 00:53

ha930 發表於 21-7-22 15:18
我可能是擔心太多, 才會想萬一入了 1A 學校, 但係又跟唔上要點做好。

講多少少, 小朋友暫時的成績是級十 ...

我女小學都係二線,但其實問題真係不大,名校都收好多二線小學的,級十內就更加唔使膽心,應該係band1A水平(emoji)不過要keep住呢個成績

ha930 發表於 21-7-22 13:15
假設小朋友是屬於 1B - 1C, 但是好好彩派到入 1A 的中學, 但讀完中一後發現力有不逮,這個時候要跳船, 插班1B or 1C 的中學有可能嗎? 還是只能插班 2A 的中學?

答題是困難吧

原因: 如果你係考到中游位置或以上, 你係唔會有力有不逮既感覺, 力有不逮即係代表係已經在去到墊底或底層, 咁你覺得你考得咁後, 1B或1C既學校會唔會想收你?

當然我個答案是基於你假設之上.

JojoDad    發表於 21-7-24 00:55

chasedream 發表於 21-7-23 15:35
你地好早預備升中
我交自行表前先開始留意(emoji)(emoji)
我女小1-3成績都麻麻,如按升中咁講,成績都只係 ...

是的, 我也明白很多小朋友小四或小五才開始發力, 所以我一直同我小朋友講要更加努力, 不要以為自己在前排就可以放鬆, 我哋有做補充練習的, 但都係考試前先做, 當係溫習或 mock exam

chasedream 發表於 21-7-23 15:38
我女小學都係二線,但其實問題真係不大,名校都收好多二線小學的,級十內就更加唔使膽心,應該係band1A水平( ...

明白, thx

ha930 發表於 21-7-23 16:51
是的, 我也明白很多小朋友小四或小五才開始發力, 所以我一直同我小朋友講要更加努力, 不要以為自己在前排 ...

是啊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)加油!

acgy 發表於 21-7-23 16:42
答題是困難吧

原因: 如果你係考到中游位置或以上, 你係唔會有力有不逮既感覺, 力有不逮即係代表係已經在 ...

假設一級200人, 如果考150名以後, 是不是跟不上呢?

ha930 發表於 21-7-23 16:55

生活習慣跟不上中學生涯,比如自律性,習慣飯來張口及自我要求等等。
態度正確的話,就算S1 中下游會慢慢向上,同樣也不小走向是S1上游下行。

跟不跟得上, 只有當時人自己才能知道吧.

HEA讀同全力讀又唔同, 151名同200名又唔同, 學生能力又不同.. 等等很多因素, 外人根本唔會有答案.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-23 08:27
如果地區學校,1A、1B是否相差好遠,説實話我覺得唔會,1B级頭班學生,绝對唔會比1A中/尾班學生差,一心要 ...

非常認同!

無絶對答案,B1A嘅150名,可能,相若於B1B嘅50名,或,B1C嘅30名,究竟邊個成績比較優勝呢?似乎,都係回歸參考返6年後嘅DSE結果~~~

級排名要視乎返學生本身嘅心態和行為,無單一答案,亦無需過早緊張。小朋友適應能力係好強,唔可以用小學階段行為去判斷佢嘅獨立能力~~~

況且,有邊間中學可以有150名成績好好嘅學生?相信,有亦係近乎一隻手可以數得晒~~~

ar_mak 發表於 21-7-23 22:11
你咪又係有你既憂慮~
係呀,對住你真係感到憂、累😂突然間又彈出嚟贈我兩句😂

ar_mak 發表於 21-7-23 22:16
換個角度睇,如果係有四分之一既同學係跟唔上,學校本身係咪要負最大責任呢?定D黎啦! ...
留前鬥後啫,唔需要下下咬住對手黎跑既
‹ 上一主題|下一主題