用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這個問題可能有點低能, 但真心想知道。。。 ...
go

這個問題可能有點低能, 但真心想知道。。。  

小朋友快要升小四了, 最近開始留意下中學的資料。

假設小朋友是屬於 1B - 1C, 但是好好彩派到入 1A 的中學, 但讀完中一後發現力有不逮,這個時候要跳船, 插班1B or 1C 的中學有可能嗎? 還是只能插班 2A 的中學? 求指教,謝謝!~

P.S. 校網是九龍城區

插班都係睇能力,睇成績,要考試。相信無人可以俾到一個肯定答案你~~~

HK-MAN    發表於 21-7-22 14:14

ha930 發表於 21-7-22 13:15

假設小朋友是屬於 1B - 1C, 但是好好彩派到入 1A 的中學 ...

叩一間適合小朋友既中學...

醒目開學勳章

ha930 發表於 21-7-22 13:15

假設小朋友是屬於 1B - 1C, 但是好好彩派到入 1A 的中學 ...
呢個問題有3個假設,發生嘅機率應該比較低

ar_mak 發表於 21-7-22 15:05
快升小四,即起碼仲要經歷幾個校內考試先進入呈分階段,排名有機會出現大執位。假設快升小六咁計勒,你會唔 ...
你睇下標題先,仲有冇補充呀...

ar_mak 發表於 21-7-22 15:05
快升小四,即起碼仲要經歷幾個校內考試先進入呈分階段,排名有機會出現大執位。假設快升小六咁計勒,你會唔 ...

我可能是擔心太多, 才會想萬一入了 1A 學校, 但係又跟唔上要點做好。

講多少少, 小朋友暫時的成績是級十以內,但學校只是二線,英文比中文好, 面試英文對答問題不大,但如果用中文可能會有問題, 所以自行我打定輸數, 當然都會去試下 1A & 1B 的學校,但是大抽獎我應該越級挑戰先排 1A 學校, 還是先排 1B 學校呢? 小學階段,自問家長可以在背後發功陪讀, 但上到中學就要靠小朋友本身,所以會擔心跟唔上,所以想睇下各位過來人,當年是怎樣取捨來選學校的,謝謝

ha930 發表於 21-7-22 15:18
我可能是擔心太多, 才會想萬一入了 1A 學校, 但係又跟唔上要點做好。

講多少少, 小朋友暫時的成績是級十 ...
我小朋友今年升小五,我擔心入唔到好學校多過跟唔上囉. 你小朋友是級頭應該有上乘既學習能力,不應擔心了!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

ar_mak 發表於 21-7-22 15:44
反而我擔心緊,過幾個月,我身家會多左5千蚊。財富真係帶比我好多煩惱。 ...
真係太多,你可以買多幾套名校既校服著...制服誘惑...

ar_mak 發表於 21-7-22 15:47
哦~唔緊要,咪呢度全部人一齊去坐囉,而家你地成班人煽動我去回應,你知唔知道好大罪架!

不過一諗起,到 ...
到時係傾監獄學校學位不足問題

ar_mak 發表於 21-7-22 15:58
咁如果比你係呢度選三位網友陪你去坐,你會選邊三位?

PS:有一個我實選佢,然後入到去打佢一身~:happy ...
邊個被打都未知