用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑
go

DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑  

請問兩間是否水平接近呢?求指教!

回覆 吹水怪 的帖子

對! 差不多!
培僑是好學校.

現在選學校, 選直資和傳統學校(la salle之類)就沒錯!

吹水怪 發表於 21-7-22 03:37
請問兩間是否水平接近呢?求指教!
現時啲人可能對有提供 IB 課程選擇 直資興趣更大

Arabellahk    發表於 21-7-24 00:15

兩間都是非常好的學校,兩間5+差不多(接近30%),估計4+也差不多(接近70%),這成績Bancd 1B左右吧。
一條龍學校來説,這兩間有這成績也算很不容易了。
往年港同中一還會對外收一班校外生,都是Band 1生,生源非全來自港同小,培橋印象中是全部平行直升,還是有點分別,有錯請指正。

morningsun 發表於 21-7-22 12:07
兩間都是非常好的學校,兩間5+差不多(接近30%),估計4+也差不多(接近70%),這成績Bancd 1B左右吧。
一條龍 ...

近乎全部中學都會收外來生,只係佔幾多% ~~~

港同4+以上成績同培僑差唔多,但整體5+比培僑高,有34.5%

另外培僑沒有公佈主課成績比例,港同有公佈。如果看整體成績,港同會好D

cxyu841216 發表於 21-7-22 13:57
港同4+以上成績同培僑差唔多,但整體5+比培僑高,有34.5%

以前港同成績較優,今年大跌,參看上表,整體5+是28.7%.港同2021 核心四科5+率同所有科5+率差唔多.
培僑除2020疫情影響較大外,4級以上百分比每年微升.
四五年前收既外校生是三私一直靠後個班,增值率相當不錯.
冇話邊間好D,適合自己小朋友就好.

醒目開學勳章

唔知係咪我眼矇,點解見到第1個post港同5+ 得 28.7%?

28.7% vs 29%, 好像沒分別

回覆 bobbob 的帖子

主科5+係29%,整體係34.5%,樓上計錯。不過成績比舊年真係跌左

醒目開學勳章

cxyu841216 發表於 21-7-22 14:35

主科5+係29%,整體係34.5%,樓上計錯。不過成績比舊年真係跌左 ...
樓上嘅數字係cut from官網喎。。。不如你再望真啲
https://www.hkugac.edu.hk/f/special_announcement/709/2239/HKDSE_2021_v3.pdf

bobbob 發表於 21-7-22 14:41
樓上嘅數字係cut from官網喎。。。不如你再望真啲
https://www.hkugac.edu.hk/f/special_announcement/709/ ...
我都係睇官網

醒目開學勳章

cxyu841216 發表於 21-7-22 14:42
我都係睇官網
邊度?

cxyu841216 發表於 21-7-22 14:42
我都係睇官網

這裡已經注明是所有科目

bobbob    發表於 21-7-22 14:47

https://www.hkugac.edu.hk/f/spec ... 2234/HKDSE_2021.pdf

回覆 Sing13 的帖子

咁點該後面成績list全部加埋唔係28.7%?有錯請指正

回覆樓主:

因為每個科目考既人數不同,一科十個人考,5+ 10%一科一個人考,5+ 100%,平均唔會是55%.

gillielam    發表於 21-7-22 14:57

我都好奇明明寫28.7%,佢個34.5%係點嚟?不過港同今年3322個%係咪咪好左?印象中過去都係7x%.