用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑
樓主: 吹水怪
go

DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑  

bobbob 發表於 21-7-23 10:42
舊年經驗,無3322都入到3大

你意思係?三大可唔可以有參考價值?~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-7-23 10:52
你意思係?三大可唔可以有參考價值?~~~
咁又唔係冇,始終要只衰1科(通常中文),個分唔算差先入到

bobbob 發表於 21-7-23 10:52
但上面位大哥喊晒口,話無3322就邊樹都去唔到呀

但如果冇3322 星又唔多粒又真係邊樹都去唔到

醒目開學勳章

02413124 發表於 21-7-23 11:24
但如果冇3322 星又唔多粒又真係邊樹都去唔到
有3322但星唔多粒都無幾多樹可以去
對某啲學生嚟講,中文攞3仲難過其他科攞星,咁算做有條出路啦

Sing13 發表於 21-7-23 08:23
我講緊3322,唔關其它嘢事喎?
培僑成績未有進步前,3322最高都只係得5X%

就算近年成績進步咗,其實會唔會好似同系學校咁,4+ 有6X%,但3322率可能都係得~60%

咁其實同港同已經係兩個層次 (補底攪唔好)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 吹水怪 的帖子

睇成績好似差不多,但係EK評價就港同受歡迎好多,感覺培僑可能因為立場問題令好多家長卻步。

bobbob 發表於 21-7-23 11:34
有3322但星唔多粒都無幾多樹可以去
對某啲學生嚟講,中文攞3仲難過其他科攞星,咁算做有條出路啦
...

不過我聽過中文3唔到,都要 best 6 30分先有地方去

hkpapa852 發表於 21-7-23 11:35

每個人估計唔同,我認為大概7x%.
如果中文四級以上百分比比人高,如何得出三級以上百分比比人低?
4+ 6x%,而3322率約60%既全港有邊間呢?
如果講香島,是英文唔得而非中文唔得.

醒目開學勳章

02413124 發表於 21-7-23 11:38
不過我聽過中文3唔到,都要 best 6 30分先有地方去
咁啱識個無30都入到,可能出生率低+環境理由啦,所以今年應該更加樂觀
咁講,俾著我就寧願收個無3322但有1、2粒relevant嘅星,好過收個3322得嗰16、7分嘅學生喇

Sing13 發表於 21-7-23 11:47
每個人估計唔同,我認為大概7x%.
4+ 6x%,而3322率約60%既全港有邊間呢?
如果講香島,是英文唔得而非中文 ...
培僑都無講過佢自己中/英文邊方面好D喎?
培僑多年嚟既JUPAS offer都只得6X%, 好難想像係會有7X% 3322率

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob 發表於 21-7-23 11:52
咁啱識個無30都入到,可能出生率低+環境理由啦,所以今年應該更加樂觀
咁講,俾著我就寧願收個無33 ...

唔出奇,不過早幾年了

hkpapa852 發表於 21-7-23 11:52
培僑都無講過佢自己中/英文邊方面好D喎?
培僑多年嚟既JUPAS offer都只得6X%, 好難想像係會有7X% 3322率

唔難想像,個年七十頭.

你估港同今年JUPAS 會是幾多?
如果入北大清華去外國讀書是否計入JUPAS??

hkpapa852 發表於 21-7-23 11:35

福建 高中 英文班x4 中文班x2
培僑 有無中文班?

Charlotte_mom 發表於 21-7-22 22:14
港同d electives可能因為任揀嘅關係,有時公開試結果真係如過山車
上年eng lit 幾唔錯,今年5以上係零
曾 ...

港同中文

Sing13 發表於 21-7-23 11:55

原來又係想像~~~

等我估估下試答,一般情況下,任何一間中學有提jupas offer,就係學生一有報jupas就要計。若果報左jupas,跟住又唔計呢啲同學,果啲可能歸類扮無知,乍乍帝咁囉~~~

冇報jupas就冇計囉!

bobbob 發表於 21-7-23 11:52
咁講,俾著我就寧願收個無33 ...

問一個可能好蠢的問題,其實依家大學收DSE同學,睇best 5, best 6,而且**比重高好多。同學的策略,是否會直接放棄一科,例如中文,由得佢考幾分,只要其他6科可以爆星,一樣入心儀科目?例如好辛苦中文可能4提高到5,不如其他科5* 升到5**