用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑
樓主: 吹水怪
go

DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑  

Sing13 發表於 21-7-26 10:48
似乎新既表仲有D嘢錯
全港3322+33是30.3.

其實我成日都睇唔明, 考評局份嘢 (e) 同 (g) 呢兩項有咩分別?

至少中英文描述都睇唔出, 又無備注.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-26 11:15
其實我成日都睇唔明, 考評局份嘢 (e) 同 (g) 呢兩項有咩分別?

e是3322+33
g是3332+33

Sing13 發表於 21-7-26 11:26
e是3322+33
g是3332+33
唉! 人老了, D字細D睇咗幾次都睇唔出.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

似乎新既表仲有D嘢錯
我都覺得怪,點解港同今年會跌咁多,原來出錯

不過出到 Ver.4  又似乎有點......

穆家駿係培僑老師,諗下係咪真係要讀呢啲學校

回覆 Fivedragon 的帖子

此培僑應該唔係呢位老師嘅培僑,不過大家都係直資同一樣辦學團體。

1998Ruby1998 發表於 21-7-26 19:45
回覆 Fivedragon 的帖子

此培僑應該唔係呢位老師嘅培僑,不過大家都係直資同一樣辦學團體。 ...

兩間培僑都係同根生,一丘之貉而已

twhkleung    發表於 21-7-27 00:17

醒目開學勳章

似乎新既表仲有D嘢錯
咁都似樣啲,先前個數嚇親人,尤其係持份者

培橋老師是穆家駿之流,想清楚

hundred100    發表於 21-7-26 22:59

回覆樓主:

唔是培僑書院老師,書院都可以中槍
上綱上線,又同穆有咩區別?
原來某人講過嘢,就代表所在學校辦學團體旗下所有學校?咁保良局就大劑啦.

9284    發表於 21-7-27 10:50

Sing13 發表於 21-7-26 22:14
原來某人講過嘢,就代表所在學校辦學團體 ...

你意思係咪即1個雇員可能有問題,係咪不應該把成個機構也當成有問題

hundred100    發表於 21-7-27 00:14

hkpapa852 發表於 21-7-26 21:31

另外,網上用語都是檢點D好.

hkpapa852 發表於 21-7-26 21:31
感覺上想借機抹黑培橋書院播

Cchjack 發表於 21-7-26 09:06
332233+ =74.5
之前數據出錯
你指港同之前數據出錯?

PeterWong2021 發表於 21-7-25 10:35
如果入大學真係要3322+33

咁港同乎合既得5成…
佢早兩年入三大都有50%😣

Sing13 發表於 21-7-26 22:14
原來某人講過嘢,就代表所在學校辦學團體 ...
機構員工做錯事,如果「公眾」認為有問題而機構乜都唔做,代表了什麼?
維他奶真係做多咗。

hkpapa852 發表於 21-7-27 08:41
機構員工做錯事,如果「公眾」認為有問題而機構乜都唔做,代表了什麼?
維他奶真係做多咗。
...

居然可以無限引申,咁你既言行是否代表某校家長,如果人地話伊班人都是一丘之X,作何感想?
如果己所不容,就勿施于人.

9284    發表於 21-7-27 10:50

twhkleung 發表於 21-7-26 22:35
你意思係咪即1個雇員可能有問題,係咪不應該把成個機構也當成有問題

其他學校唔敢講。但呢間咁旗幟鮮明的學校。作為老師,你申請得來,而人地又要請你。咁其實好明顯啦,分分鍾要“政審”添啦。用係家長身上亦如是。如果家長唔中意呢類就一定唔會報。註:單純講背景,不涉是非黑白。

Sing13 發表於 21-7-27 08:50
居然可以無限引申,咁你既言行是否代表某校家長,如果人地話伊班人都是一丘之X,作何感想?
如果己所不容 ...
就算當日PLK旗下學校個別教職員有問題, PLK都有發聲明.再環顧其它事件, 浸明才小學校長被認為"有問題", 辦學團體亦有出聲

當一個機構既人係公眾平台向公眾發表"說誤指控"時, 連道歉也欠奉, 相關機構和政治組織亦只係繼續積極不干予地奉行"沉默之惡"

如果和我相關得學校/組織/機構認為我言詞或行為不當而發出聲明, 我絕對尊重和接受

subb    發表於 21-7-27 09:43

hkpapa852 發表於 21-7-27 09:09
就算當日PLK旗下學校個別教職員有問題, PLK都有發聲明.再環顧其它事件, 浸明才小學校長被認為"有問題", 辦 ...

有着数就arm,冇着数就唔arm.

hkpapa852    發表於 21-7-27 09:44