用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑
樓主: 吹水怪
go

DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑  

b3410 發表於 21-7-23 12:22
問一個可能好蠢的問題,其實依家大學收DSE同學,睇bset 5, best 6,而且**比重高好多。同學的策略,是否會 ...

理論上應該好多人會有咁諗法,所以早年嘅甚麼傾斜睇法,其實已經傾斜咗好多,LS改埋更加傾斜有利男生,已經近乎拉平男女生嘅長短處特質。當然,要睇邊間大學和邊科,中文都有分加㗎嘛~~~

b3410 發表於 21-7-23 12:22
問一個可能好蠢的問題,其實依家大學收DSE同學,睇bset 5, best 6,而且**比重高好多。同學的策略,是否會 ...

Example :

useful-information-2021.pdf (cuhk.edu.hk)
HKU JUPAS Admissions 2021 Expected Score_0.pdf

Raccch 發表於 21-7-23 11:37
回覆 吹水怪 的帖子

睇成績好似差不多,但係EK評價就港同受歡迎好多,感覺培僑可能因為立場問題令好多家長 ...
是各有捧埸客,培僑每年小一報名人數也是5000多人

回覆 吹水怪 的帖子

睇成績好似差不多,但係EK評價就港同受歡迎好多,感覺培僑可能因為立場問題令好多家長 ...

近年港同在 EK的評論, 感覺係愉快學習又有好成績,之前又有狀元,dream school 啦,如果睇返近幾年數據,又好似整體向下咁。要學習模式定dse成績?

回覆 吹水怪 的帖子

唔係話港同唔好, 不過感覺喺EK有少少"高水". 同埋相比起好多B1中學, 總係覺得佢成績比較兩極. 可能同佢嘅教學同學習氣氛有關. 比較適合自律性高嘅學生.

poonseelai 發表於 21-7-23 12:59
近年港同在 EK的評論, 感覺係愉快學習又有好成績,之前又有狀元,dream school 啦,如果睇返近幾年數據, ...
是的,DSE考得好,又賺了12年快樂童年。其實,培橋用家也差不多的,培嬌也一樣sell愉快學習的。

morningsun 發表於 21-7-23 13:20
是的,DSE考得好,又賺了12年快樂童年。其實,培橋用家也差不多的,培嬌也一樣sell愉快學習的。
...

百貨養百客,選校一樣各有取捨,亦有家長會選愉快,唔計較成績,冇3322都好似無所謂。

poonseelai 發表於 21-7-23 12:59
近年港同在 EK的評論, 感覺係愉快學習又有好成績,之前又有狀元,dream school 啦,如果睇返近幾年數據, ...
記得之前嗰兩個狀元講過自己好勤力讀書的. 其實要有好成績(講緊真係好, 唔係求其碌入大學嗰啲), 嚟嚟去去就嗰幾條formula. 又要(真)happy又要有(真)好成績, 我覺得世事唔會咁着數的.

morningsun 發表於 21-7-23 13:20
...
培僑應仲有1X/2X人去咗讀 NCUK IFY (呢個課程到底佢定位先? 正常計叻人唔會讀呢個小眾課程)
如果係成績中下個班去咗讀 NCUK IFY, 咁DSE條數係咪會靚仔咗?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解有個感覺好似幫某間學校賣廣告(emoji)

ok3 發表於 21-7-23 13:32
記得之前嗰兩個狀元講過自己好勤力讀書的. 其實要有好成績(講緊真係好, 唔係求其碌入大學嗰啲), 嚟嚟去去就 ...

戴返頭盔先: 我無針對港同,我衹是留意愉快/活動學習去考dse的成果係點。

同意,好成績一定要努力

hkpapa852 發表於 21-7-23 13:35
培僑應仲有1X/2X人去咗讀 NCUK IFY (呢個課程到底佢定位先? 正常計叻人唔會讀呢個小眾課程)
如果係成績中 ...

未必係唔叻才考,如果中文唔夠信心,但其他科ok , 這個可考慮

hkpapa852 發表於 21-7-23 13:35
如果係成績中 ...

事實上,而家ify人滿為患,唔少人讀得唔好踢返出嚟要考DSE.

poonseelai 發表於 21-7-23 13:40
未必係唔叻才考,如果中文唔夠信心,但其他科ok , 這個可考慮
但係呢個只係 NCUK IFY, 唔係 IAL ....... 讀完選擇有限

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-23 13:42
但係呢個只係 NCUK IFY, 唔係 IAL ....... 讀完選擇有限

事實上根据過往記錄,一般都是入世界前一百大學.

hkpapa852 發表於 21-7-23 13:42

https://www.ncuk.ac.uk/ncuk-qualifications/ncuk-international-foundation-year/

quite a lot of universities shown on NCUK's website

" as a comparable level to GCE A Level"

poonseelai 發表於 21-7-23 13:38
戴返頭盔先: 我無針對港同,我衹是留意愉快/活動學習去考dse的成果係點。

同意,好成績一定要努力
所以我成日覺得嗰啲咩"又happy又有好成績" 喺有多少誤導成分

lightingchung 發表於 21-7-23 13:36
點解有個感覺好似幫某間學校賣廣告(emoji)

Ek有啲會員對某幾間學校係有既定立場嘅,睇睇下就慣㗎啦

mcl203    發表於 21-7-23 14:13

ok3 發表於 21-7-23 13:53
所以我成日覺得嗰啲咩"又happy又有好成績" 喺有多少誤導成分
誠實豆沙包