用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯元天DSE2021
樓主: iwrps
go

屯元天DSE2021  

hkc3 發表於 21-7-30 16:02
回覆 黑咪喵 的帖子

係禾,原來係聯招"課程"比率
所以好多家長誤會咗呢d數據,其實睇一間學校實力唔係33222幾多百分率,而係睇4+以上有幾多,聯招學士學位分數最少最佳5科20分以上先穩陣!

hkc3 發表於 21-7-30 14:26
回覆 hum0102 的帖子

當然不能同港九D神校比啦,但新界西暫時好似得鄉中好過佢,等下同區既百週年考成點先 ...

咁阿梁呢?

hkc3 發表於 21-7-26 16:44
其實譚伯羽拔尖真係好強,我睇過佢地近年入八大名單,屯門四大後必定係佢地,所以我今年為小朋友選中學,一 ...

譚伯羽.. 我好唔明點解佢要留守中中....  

同埋, 係咪通常會胡小既同學target多?

bananaGi 發表於 21-7-30 16:37
咁阿梁呢?

LKKC 2021年詳細成績有待公布

2021年 | 2020年
考生 [·] | 116人
3322率 88.1% | 84.5% (98)
22+222 100% | [·]

http://www.lkkc.edu.hk/2021/07/26/本校同學於2021年香港中學文憑考試中考獲理想成績/

本校同學於2021年香港中學文憑考試中考獲理想成績,符合入讀大學學位課程(3322)比率為88.1%,符合入讀副學位課程(5科2級,包括中、英文科)比率為100%;而其中多位同學考獲優異成績,包括:梁智誠同學(右)及梁明基同學(左)均考獲4科5**。

bananaGi 發表於 21-7-30 16:40
譚伯羽.. 我好唔明點解佢要留守中中....  

同埋, 係咪通常會胡小既同學target多?

譚中其實我研究咗好幾年,本身好鍾意好鍾意呢間學校,今年自行嘅時候我最後一刻先將佢由第一志願轉去第二志願,真係愛之深恨之切,原因係因爲我見到佢成績近年每況越下,舊年約有46個同學仔入到8大,但3322只有58.7%,即係有兩班嘅同學仔完全唔讀書咁制,我個人感覺到係個政治環境下呢間學校係同區其他中學中復原好慢,所以我無奈要幫小朋友揀第二間排第一。其實佢名義上係中中,但科學同數學都係英文,英中與否我覺得冇乜所謂。另外順德聯誼會最好嘅學生一定會揀梁中,事實上真係胡小生入得多。至於今年dse成績我覺得整體應該比舊年好,拔尖方面無需擔心,聽聞有一兩個考得非常好,雖然我小朋友唔讀,但都希望係換校長下慢慢會步回正軌,好似培正噉就正啊

hkc3 發表於 21-7-30 17:33
譚中其實我研究咗好幾年,本身好鍾意好鍾意呢間學校,今年自行嘅時候我最後一刻先將佢由第一志願轉去第二 ...
譚中始終未到band1組別,雖然佢曾經有兩年成績特別標青,我估計band2a接近band1c!佢隔離間陳記就好嘢嚟

黑咪喵 發表於 21-7-30 18:03
譚中始終未到band1組別,雖然佢曾經有兩年成績特別標青,我估計band2a接近band1c!佢隔離間陳記就好嘢嚟:ha ...
如果譚中只屬B2A-1C水平,田中同馬中應該只屬B2B-2A
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

黑咪喵 發表於 21-7-30 16:37
所以好多家長誤會咗呢d數據,其實睇一間學校實力唔係33222幾多百分率,而係睇4+以上有幾多,聯招學士學位分 ...
UGC degree 中既水泡科應該16-18分都入到
聯招既OU degree 同 SSSDP 應該14-16分就夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkc3 發表於 21-7-30 14:26
回覆 hum0102 的帖子

當然不能同港九D神校比啦,但新界西暫時好似得鄉中好過佢,等下同區既百週年考成點先 ...
九龍區成績好過董中應不過10間,今年相信係不多於5間
港島區就多D

hkc3 發表於 21-7-30 15:46
回覆 四月771 的帖子

但佢個3322 率約為 86.4%,即未達標都入到 U?
兩年前大學預見中六畢業生人數下跌,不少科目已高調講明,未達3322但成績好,一樣有機會入讀
事情上近兩年多了學校JUPAS degree offer 較3322率高的情況

回覆 hkpapa852 的帖子

我看bigexam網站,董中的排名跟馬可賓差不多。

四月771 發表於 21-7-30 21:45

馬可賓2020年成績可能與董差不多
但2021年成績此消彼長與董有距離

2020年 董玉娣 | LKKC | 百周年
中文4+ ~55% | 56.0% | ~60%
英文4+ ~61% | 64.7% | ~72%
數學4+ ~82% | 82.8% | ~85%
--------------------------------------------------------
CEM4+ ~66% | 67.8% | ~72%
通識4+ ~52% | 52.6% | ~55%
--------------------------------------------------------
主科4+ ~63% | 64.0% | ~68%
整體4+ 65.4% | 66.1% | [·]

2020年 馬可賓 | LKKC
中文3+ 93% | 86.2%
英文3+ 95% | 97.4%
數學3+ 91% | 95.7%
CEM3+ 93.0% | 93.1%
通識3+ 87% | 90.5%
主科3+ 92.5% | 92.5%
整體3+ 91% | 92.8%

馬可賓
2021年 | 2020年
中文3+ 86% | 93%
英文3+ 87% | 95%
數學3+ 83% | 91%
CEM3+ 85.3% | 93.0%
通識3+ 87% | 87%
主科3+ 85.8% | 91.5%
整體3+ 85% | 91%

點解你認為呢個網站既排名值得相信嗎?

回覆 Poyau 的帖子

http://www.plktytc.edu.hk/CP/pG/19/19/24
你的表格似乎不正確,董玉娣官網2020年4+是71%,你上面是65.4%

四月771 發表於 21-7-31 09:24
回覆 Poyau 的帖子

http://www.plktytc.edu.hk/CP/pG/19/19/24

71%為近三年成績

馬可賓2016年起改為公布3+
2020年整體/主科3+為近6年最佳
2021年回落至近6年低位 反差很大

年份 整體3+ | 主科3+ (中/英/數/通)
2021 85% | 85.8% (86/87/83/87%)
2020 91% | 91.5% (93/95/91/87%)
2019 89% | 89.5% (86/90/94/88%)
2018 85% | 86.3% (84/91/84/86%)
2017 88% | 87.3% (86/87/90/86%)
2016 88% | 86.8% (81/87/92/87%)

千祈唔好用任何學校既2+/3+去推斷4+/5+,反之亦然

呢種誤差可能高到無人信

hkpapa852 發表於 21-7-31 10:59
千祈唔好用任何學校既2+/3+去推斷4+/5+,反之亦然

呢種誤差可能高到無人信 ...
好似宜家係閣下在2021DSE個post裏以4+5+和3322%互相推斷啵

hkc3 發表於 21-7-30 17:33
譚中其實我研究咗好幾年,本身好鍾意好鍾意呢間學校,今年自行嘅時候我最後一刻先將佢由第一志願轉去第二 ...

胡小b1生會揀梁記,咁即係得返b2學生入譚中⋯⋯⋯
係咪呢?

馬可⋯⋯屯門人b1c人揀多⋯