用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四文科一問
go

中四文科一問 [複製鏈接]

入唔到理科--灰
讀地理、歴史、中國文學,大學有咩出路
   0    0    0    0

cy36baby 發表於 21-7-21 13:14
入唔到理科--灰

好多喎,只係避開 MBBS (即醫科), BSc (理學士) 同 BEng (工程)啫,仲有 BA,(文),BSSc(社會科學),BBA (商), LLB (法律)⋯⋯

busybeebee0713 發表於 21-7-22 00:50
認同。醫療科通常要有修讀理科,冇讀過PHY CHEM BIO都可能未必收,就算讀到讀上去會好吃力。樓上舉到咁多 ...

知道有人全文科讀law, 中醫
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cy36baby 發表於 21-7-21 13:14
入唔到理科--灰
點解入唔到理科會感到灰?
首先小朋友點解入唔到理科?如果係因為初中時文科比理科好,其實入唔到理科反而係好事,讀適合既科目,比讀難入既科目好。但係如果係因為初中時文理成績都唔好,就唔係入唔到理科既問題,而係點樣進步既問題。

王家爸爸 發表於 21-7-22 10:46
點解入唔到理科會感到灰?
首先小朋友點解入唔到理科?如果係因為初中時文科比理科好,其實入唔到理科反而 ...

佢成績都係麻麻,另外今年理科競爭大,低估左難度,而家凖備申請將中國文學轉化學或生物。

cy36baby 發表於 21-7-24 08:29

佢成績都係麻麻,另外今年理科競爭大,低估左難度,而家凖 ...

你都講話理科競爭大,即喺派滿班,如何sip多個位?

佢成績都係麻麻,另外今年理科競爭大,低估左難度,而家凖 ...
如果成績麻麻,讀理科既困難會比文科大好多。原因係理科係天份加努力,文科努力加啲天份。以中國文學為例,只要肯死記,基本上唔會低分。化學真係需要理解,而天分高低,所花費既時間好唔同。

如果成績麻麻, 真係唔建議讀Chem, Bio.

首先孩子想讀嗎?他若願意再加之後要非常努力就去馬.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-7-24 11:46
如果成績麻麻, 真係唔建議讀Chem, Bio.

首先孩子想讀嗎?他若願意再加之後要非常努力就去馬.

佢最近考試化學成績最好,同埋對中國文學冇興趣,所以想轉讀化學,但據說化學、生物好爆,而家試轉物理。
‹ 上一主題|下一主題