用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 思维决定格局,格局决定命运
樓主: annie40
go

思维决定格局,格局决定命运

ar_mak 發表於 21-7-22 20:12
因為佢揸九龍的,唔過海~
咁都兜得住,可以考慮去做編劇,或者大狀。

ar_mak 發表於 21-7-22 20:12
因為佢揸九龍的,唔過海~
揀客,咁車去觀塘碼頭,你自己坐小輪過海囉,又或者改去美孚或者去荃灣買地舖囉

ar_mak 發表於 21-7-22 20:37
而家諗番轉頭,就緊係咁樣啦。想當年,我雖力大如牛,可惜身無分文。雲哥兜左我去咁多地方,呢條的士數真係 ...
咦,其實佢最初都唔認罪...你都似...

ar_mak 發表於 21-7-22 21:35
EM。。。當年就緊既,雲哥揸的士,我就未有車牌。我同雲哥講,男兒口大食四方,你出去闖啦,唔好顧住我喇 ...
咁有無出尖東行下。過上水都方便喎。
雲哥攪的士,你攪紅綠van。
未有有屯馬線,你都可以新界西橫掃到東九龍喎。

ar_mak 發表於 21-7-22 20:19
我有個朋友,本身好有大志,想好似歡哥咁打劫銀行,做世界,辦大事。果一日,離一夜成名就只不過係一步之遙 ...
你朋友需要的不是‘安慰’. 而是炒蝦拆蟹的駡醒佢無型無格。
有大志就去諗諗點樣去華爾街搶金融大鱷的錢,而非連黑社會都會鄙視的去搶阿婆。

annie40 發表於 21-7-21 10:24
在一次发布会上,有记者采访京瓷创始人稻盛和夫:“一个人成功的关键是什么?”

稻盛和夫毫不迟疑地回答: ...
今日路上看了一個民用無人機的報導.'大彊'佔無人機市場七成.日本人拆解,發現成本控制很好,
技術先進,價廉物美.

'大彊'创办人, 確有出眾过人的思維.
就公司品牌已經反映出來了.

MNIF 發表於 21-7-23 14:52
過去已成定局,有沒有得到甚麼心得?往後應如何規劃你的人生,才不會有所遺憾呢? ...
你當我地講嘅係真架?經典讀得直出直入,唔係經典出左問題,係思維方法要昇華一下。

唔好意思,忘記左經典對你嚟講有特別地位。
我未到用心去思維呢個境界,我仍局限左用一少部份大腦去思維嘅層次。
咁思字心上面塊田有咩用?
要「昇」華,係咪要企係塊田,上面晒住太陽先合乎意境呢?

我嘅思維突然出現個畫面>>>
你指住我,想同我講:「你。閉咀」
為左唔離題....
思維的起點,也是可以是終點。
Mark哥,你嚟。。。

ar_mak 發表於 21-7-23 09:54
諗番轉頭都係,可惜時光已流逝,光陰一去不復再~
Mark 哥,有貴賓入左你個結界,你瞓醒就招呼人啦,我去下午茶,我唔悶得架我。

ABC-DAD 發表於 21-7-23 15:53
Mark 哥,有貴賓入左你個結界,你瞓醒就招呼人啦,我去下午茶,我唔悶得架我。 ...
結界?用詞真棒!

ABC-DAD    發表於 21-7-23 16:24