用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 客觀分析 2021年 DSE 狀元成因
樓主: kiwi2007
go

客觀分析 2021年 DSE 狀元成因   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 21-7-27 16:44
身處大時代,能夠以自己校名而命名的街道暫時只有英華街。當年由 Kowloon City 搬遷而落户深水埗亦極具爭議 ...

培正道呢?喇沙利道呢?

b3410    發表於 21-8-16 16:20

Yanamami 發表於 21-8-15 22:28
培正道呢?喇沙利道呢?
仲要係 喇沙利道 + 書院道
用兩條街去砌個學校全名

小鹿揀學校 發表於 21-8-15 23:39
仲要係 喇沙利道 + 書院道
用兩條街去砌個學校全名
我覺得係將學校全名命名兩條街道咯

摞兩條街道凑個校名我就覺得~~

medicine 發表於 21-8-16 00:09
我覺得係將學校全名命名兩條街道咯
唉!不學無術,有語病!

Yanamami 發表於 21-8-15 22:28
培正道呢?喇沙利道呢?

仲有其他例子?

普照路 Po Chiu Road
聖佛蘭士街 St. Francis Street
聖若瑟徑 St. Joseph's Path
聖士提反里 St. Stephen's Lane
真光里 True Light Lane

Poyau 發表於 21-8-16 12:02
仲有其他例子?

普照路 Po Chiu Road
咁 九華徑 算唔算?

Poyau    發表於 21-8-16 14:31

小鹿揀學校 發表於 21-8-16 13:38
咁 九華徑 算唔算?

唔算,都唔係學校附近,縮寫亦唔算。九華徑原名都唔關事。

功樂道 → 觀塘功樂官立中學

皇后街 Queen Street → 無 Queen's College
京街 King Street → 無 King's College
Jubilee Street → 無 Jubilee College
Queen Elizabeth Hospital Road → 無 伊利沙伯中學
協欣街 Hip Yan Street (Shatin) →無 協恩中學
仁濟街 → 無 仁濟中學
何東道 → 無 何東中學
信義街 → 無 信義中學
協和街 → 無 協和書院
彩虹道 → 無 彩虹天主教英文中學
新亞坊 New Asia Circle(沙田) → 無 新亞中學
春田街 → 無 春田花花幼稚園
民生街(上水) → 無 民生書院
永光街(坪洲) → 永光書院
永隆街 → 無 永隆中學
玫瑰里Rose Lane (西營盤) → 無 聖母玫瑰書院
聖家路(坪洲) →  無 聖家書院
英華台(西營盤) → 無  英華書院
金巴倫道 → 無 金巴崙長老會耀道中學

牛津道 → 無 牛津大學
劍橋道 → 無 劍橋大學
倫敦里 → 無 倫敦大學
北京道 → 無 北京大學

kiwi2007 發表於 21-8-17 01:07
功樂道 → 有 觀塘功樂官立中學

皇后街 Queen Street → 無 Queen's College

路過搭訕
龍翔道有龍翔道官立
皇后兵分三路,貫穿港島金融樞紐,先顯得霸氣。

英皇學校與道路,一佔西方一角,一路跨越中東兩區,豈是小街小路可比擬?

天后地鐵站,左右各有「天后」學校守護,更顯天后之貴氣。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Queen's College後面係書館街,揾食容易。
聖若瑟徑有聖若瑟書院。
聖士提反里有聖士提反女書院。
香港大學後面係University Drive。
漢基、英基、日本人學校共享校園徑。

九龍、新界唔太熟,只知道:
喇沙利道、書院道夾住喇沙書院。
元朗鄉議局俾教育同體育圍住。

乜都無,回水!!!!!
‹ 上一主題|下一主題