用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 客觀分析 2021年 DSE 狀元成因
樓主: kiwi2007
go

客觀分析 2021年 DSE 狀元成因  

回覆 kiwi2007 的帖子

唔通女皇書院比一街之隔的xx署剋住?

MelodyBaby 發表於 21-7-21 17:34
咁應該係邊年既考生開始唔洗考LS?

現在中三,9月升中四果班開始冇LS,即2024年4月考果次冇通識,改為公民與社會科,簡稱公社科。

rsx 發表於 21-7-21 17:07
SPC也出左了

http://www.spc.edu.hk/news_detail.php?type=news&na_id=2976
SPC 由於全力展開第2期擴建工程,動左土兼洩左少少地氣,加上拆卸了興漢道的後閘,傷左元氣,旁邊鎮校之樹「鳳凰木」又食多左塵,所以今年業績亦被斷纜了。Nevertheless, 校名凡有 Paul字的中小學 no worry, 因為仍有運行

gracelam 發表於 21-7-21 12:51
我認我孤陋寡聞, 屯門我只識梁球鋸咋, 董玉娣真係唔識, 真係有眼不識泰山
...
當年呢條片好 hit https://youtu.be/_QPmODKY2q8 我先至識董玉娣

kiwi2007 發表於 21-7-21 17:49
SPC 由於全力展開第2期擴建工程,動左土兼洩左少少地氣,加上拆卸了興漢道的後閘,傷左元氣,旁邊鎮校之樹 ...

有運行是保羅, 不是保祿

fatman69 發表於 21-7-21 17:45
現在中三,9月升中四果班開始冇LS,即2024年4月考果次冇通識,改為公民與社會科,簡稱公社科。
...
Oh 原來係轉 公社科....明白,謝謝!

dreamdream081 發表於 21-7-21 14:53

最佳成績應該是一人拿5科5**,是探花。

喇沙 可能有探花亦可能無
如5科5**包數學必修及M1/M2
考評局只計其一得4科5**

2021 HKDSE Results
https://www.lasalle.edu.hk/eng/home.php?t=achievement

... got 5** (5) 5*(2).

rsx 發表於 21-7-21 14:32
通常叫:百周年
6/7年前,隨著升中人數減少,出現上移錯配既問題
結果B1中學學額充足既地方,如中學沒有直小,出現上移錯配既機會高咗。

反之,一向唔夠B1中學學額既區,該區B1中學就無影響。

另外,直資學校影響亦較低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

雲牛 發表於 21-7-21 17:39
回覆 kiwi2007 的帖子

唔通女皇書院比一街之隔的xx署剋住?
Quality Control 可能早前因為受到附近-條角x柱的磁場影響而漏左少少 gas,建議可以在正門放一塊 MIRROR, 因為有 mirror 便肯定學生以後做卷唔會再有任何 error

subb    發表於 21-7-27 11:56

kiwi2007 發表於 21-7-21 19:38
Quality Control 可能早前因為受到附近-條角x柱的磁場影響而漏左少少 gas,建議可以在正門放一塊 MIRROR, ...
乜唔係因為皇夫逝世攪到女皇無心戀戰咩?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-21 19:41
乜唔係因為皇夫逝世攪到女皇無心戀戰咩?

QC的女皇同QES的女皇是不同的。
一個是維多利亞女皇,另一是伊利沙伯女皇,是曾玄孫關係。
皇夫過身,保祐伊中係正常嘅!

王家爸爸    發表於 21-7-27 10:06

Poyau 發表於 21-7-21 18:57
喇沙 可能有探花亦可能無
如5科5**包數學必修及M1/M2
考評局只計其一得4科5**

聽聞有榜眼,有個6科5**,但中文4,M1 5  best7=46分(唔計m1)
疑似探花同學 best 7 =35+12=47 分
一分飲恨

Poyau    發表於 21-7-22 10:10

02413124 發表於 21-7-22 09:17
聽聞有榜眼,有個6科5**,但中文4,M1 5  best7=46分(唔計m1)
疑似探花同學 best 7 =35+12=47 分
一分飲恨 ...

學校網頁有登,不是榜眼,你可去看看

dreamdream081 發表於 21-7-23 18:27
學校網頁有登,不是榜眼,你可去看看

係另一位姓周的的同學,不是何同學wo

kiwi2007 發表於 21-7-21 09:29
~董玉娣
屯馬通車真的很興奮
~YWC

沉澱了兩個星期,大家仍記得今年6所 DSE 狀元中學嗎?
~屯馬綫通左車,興奮過後記得要轉多一程輕鐵507先至去到湖景邨的董玉娣呀。聽聞保良局有獎金派比轄下DSE成績優異生,書中自有黃金屋!
~YWC 再下一城,皆因張家朗原來也曾經是英華仔,與有榮焉吧!先前好多 decline左 YWC  offer嘅家長有無後悔?
~ QES 狀元的訪問最發人深醒,因為他話明將來打算留在公立醫院做 M.O., 目標清晰兼濁世清泉!莫非官校校風真的比較樸實?
~ SMCC 低調如一,連校長都無出鏡/見報講感受。至於是否-人救全家?人在做,天在看。
~ SSGC 下學年的中-入學申請人數肯定再創新高,建議運輸署考慮改善列堤頓道交通,甚至要求港鐵公司另闢新出囗直達 SSGC & YWGS 以解西營盤及般含道-帶擠擁境況!
~DGS 女一地位,誰能代替,冇補充。題外話,環顧全港各大傳統名中學總是愛保留著部份/全部 heritage campus,但 DGS 為何可以那麼灑脫地於 2009年把極具突色的舊校舍連根拔起地拆掉及重建?以前從加士居道天橋坐車路過可以清楚遠眺舊校舍班房內-景一物,包括正在轉動的天花吊扇及採光率極高的課室設計,好特別及難忘。

rsx    發表於 21-7-27 11:39

沉澱了兩個星期,大家仍記得今年6所 DSE 狀元中學嗎?
~屯馬綫通左車,興奮過後記得要轉多一程輕鐵507先 ...

SmCC 有兩至3個榜眼?榜眼都叻ga, 大家唔好ignore 榜眼的能力。其他名校冇狀元,等於學校不濟?
會唔會有人後悔drop 英華?儍啦,雖然今年出一個狀元兩個榜眼(其實過往都成日出榜眼)和奧運金牌和首席大法官,但呢間點同其他學校比?年年都係最差的人先入去讀

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 21-7-27 07:43
SmCC 有兩至3個榜眼?榜眼都叻ga, 大家唔好ignore 榜眼的能力。其他名校冇狀元,等於學校不濟?
會唔會有 ...

反而想知點解金牌選手響英華讀完S1就轉去林大輝?英華有冇後悔放走個金牌選手?

bobbob 發表於 21-7-27 09:13
反而想知點解金牌選手響英華讀完S1就轉去林大輝?英華有冇後悔放(踢?)走個金牌選手? ...
我估奧運金牌選手一定無後悔轉去林大輝, 起碼林大輝今次真係表示佢地係"支持"學校出嚟既運動員, 俾二百五十萬獎金出嚟
唔知其它運動精英學校/D1賽場爭標份子有冇呢D安排呢?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-7-27 09:20
我估奧運金牌選手一定無後悔轉去林大輝, 起碼林大輝今次真係表示佢地係"支持"學校出嚟既運動員, 俾二百五十 ...
名校畢業生(如果畢到業)個名應該都好值錢?

bobbob 發表於 21-7-27 09:13
反而想知點解金牌選手響英華讀完S1就轉去林大輝?英華有冇後悔放(踢?)走個金牌選手? ...

邊度有指係英華踢佢出校呢?家朗為左做全職運動員而中四退學,唔通係林大輝踢佢出校?,一個咁有運動理想的人,佢為左方便訓練而轉去林大輝證明佢係一個好有運動理想的人。