用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 flight ticket
樓主: ahkeunggor
go

[英國] flight ticket   [複製鏈接]

foxli 發表於 21-8-2 00:12
請教一吓,如果買一張學生單程,同買一張普通單程再比錢加一件行李有乜分別?謝謝。 ...
你可以問航空公司/旅行社兩隻機票既term and conditions , baggage allowance 有咩分別.因為唔知你買咩航空公司,咩fare type,好難答到你.

ahkeunggor 發表於 21-7-21 02:23
Do I need to book a whole year flight ticket? Someone said I should. But in view of the present situ ...

我都無買住,9月中返去開學後,應該聖誕唔返,因為得兩星期假期,復活節又係得兩星期假,應該都唔返,可能下缶暑才返,所以遲小小先睇!

sunny.moon 發表於 21-8-2 00:04

請問九千幾學生飛來回?邊間航空公司?

同一日子CX萬八,我向現實低頭買BA.  

Chole 發表於 21-8-3 08:55
同一日子CX萬八,我向現實低頭買BA.

唉……!

價錢加得好犀利,因為機位好爆。

早一個星期睇BA單程6k ,而家已>20k, 講緊同一班機。

Lofty    發表於 21-8-3 19:23

YuYuMother 發表於 21-8-3 16:44
價錢加得好犀利,因為機位好爆。

早一個星期睇BA單程6k ,而家已>20k, 講緊同一班機。

睇緊幾時嘅機位?我等緊 agent 覆,call CX 得返 business class

回覆樓主:

我昨日睇同今日
單程差900元

大笨鐘 發表於 21-8-3 16:46
睇緊幾時嘅機位?我等緊 agent 覆,call CX 得返 business class

九月中。

CX我睇app時econ 已要20K+,agent買學生票單程10k。最後買左BA,價錢相差好遠。

YuYuMother 發表於 21-8-3 17:01
九月中。

CX我睇app時econ 已要20K+,agent買學生票單程10k。最後買左BA,價錢相差好遠。

BA 都係經 agent 買?

大笨鐘 發表於 21-8-3 17:06
BA 都係經 agent 買?

係。我買時agent 價錢低個app價錢,而且學生票有兩件行李,可以補差額改期。

BA CS電話長期無人聽,搵agent 幫手方便啲。平時我哋都係自己上網買,坐開CX/virgin/emirates. 不過前兩間好貴,emirates轉機今次唔考慮,最後唯有揀BA。

YuYuMother 發表於 21-8-3 17:17
係。我買時agent 價錢低個app價錢,而且學生票有兩件行李,可以補差額改期。

BA CS電話長期無人聽,搵age ...

多謝你回覆,咁我耐心等 agent 覆

回覆 大笨鐘 的帖子

好似剛剛出左由歐洲其他國家(法國除外)返英國,如果已打2針可以免隔離,即在歐洲轉機去英國都可以免隔離,是否正確?

bertha_tingpok 發表於 21-8-3 18:45
回覆 大笨鐘 的帖子

好似剛剛出左由歐洲其他國家(法國除外)返英國,如果已打2針可以免隔離,即在歐洲轉機 ...

查轉機地區是什麼area ,如果係green list ,一樣免隔離。又或者18歲以下免隔離。

cfs 發表於 21-8-3 18:59
查轉機地區是什麼area ,如果係green list ,一樣免隔離。又或者18歲以下免隔離。
...
但剛剛出左由歐洲國家回英國就算是yellow list國家,如果打左2針可免隔離,想問是否由香港出發,瑞士轉機入英國,而且已打2針復必泰,就不用隔離?

bertha_tingpok 發表於 21-8-3 18:45
回覆 大笨鐘 的帖子

好似剛剛出左由歐洲其他國家(法國除外)返英國,如果已打2針可以免隔離,即在歐洲轉機 ...

If you’ve been fully vaccinated in the USA or many European countries, you will not need to quarantine when you arrive in England or take a day 8 test. You still need to book and take a day 2 test.

似乎講緊喺歐洲接種疫苗,唔係由歐洲入境免隔離。同埋 Green list 好多地方都話有風險升上 amber list,要小心衡量風險。

bertha_tingpok 發表於 21-8-3 19:06
但剛剛出左由歐洲國家回英國就算是yellow list國家,如果打左2針可免隔離,想問是否由香港出發,瑞士轉機入 ...

fully vaccinated in … many European countries. 無承認香港打嘅針

係, ONLY EU and US

bertha_tingpok 發表於 21-8-3 19:06
但剛剛出左由歐洲國家回英國就算是yellow list國家,如果打左2針可免隔離,想問是否由香港出發,瑞士轉機入 ...

樓下解答左.你無提你邊度打疫苗又幾多歲,其實好難答,睇番政府網吧. 另外Switzerland暫時仲係Amber list ,比埋條link你喇  https://www.gov.uk/guidance/red- ... nd#amber-list-rules

cfs 發表於 21-8-3 20:22
樓下解答左.你無提你邊度打疫苗又幾多歲,其實好難答,睇番政府網吧. 另外Switzerland暫時仲係Amber list , ...
19歲在香港打,所以不考慮轉機,要買直航
‹ 上一主題|下一主題