用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 flight ticket
go

[英國] flight ticket  

Do I need to book a whole year flight ticket? Someone said I should. But in view of the present situation, I do not do this. Am I correct?

ahkeunggor 發表於 21-7-21 02:23
Do I need to book a whole year flight ticket? Someone said I should. But in view of the present situ ...
唔知以後情況點樣,只買一程好了

如果買學生機票,好多家長之前都會買兩至三套。但而家疫情關係,買住一套先啦。
我20年買咗2套,9月飛英國,12月返香港。到4 月中先再飛英國,但暑假返唔到香港(而家仲等緊退錢,但預起碼3/4個月)

今年未必讓退,不好買太多

買咗一張去程先,退改太麻煩了

回覆樓主:

如果小朋友重細就買定學生飛,一年三套
我上年買左,只用了一套,其餘兩套因為航空公司改航班,退了錢

上星期都揾agent買左,改嘢有人幫手,退錢都係佢地搞掂,唔洗煩

我始終覺得有飛係手感覺安全一點

SmileSmileSmile 發表於 21-7-21 17:29

其實係咪佢地唔改元班就唔refund得?諗緊如果佢唔改航班但現在情形自己想cancel得唔得

luckyangel 發表於 21-7-21 19:09
其實係咪佢地唔改元班就唔refund得?諗緊如果佢唔改航班但現在情形自己想cancel得唔得
...

航空公司改航班先可以refund

疫情下,買一套先最穩陣。以往,我會買哂全年,今年買了兩套。嚟緊呢年,只會買一套。

王家爸爸    發表於 21-7-22 11:07

SIYip 發表於 21-7-21 20:04
疫情下,買一套先最穩陣。以往,我會買哂全年,今年買了兩套。嚟緊呢年,只會買一套。
...

咁悲觀

SmileSmileSmile 發表於 21-7-21 17:29
你用邊間Agent

RACHEL888 發表於 21-7-21 21:28
咁悲觀

做足心理準備好d。

回覆 三國1 的帖子

Same same. Which agent? travel agent? can PM?

SIYip 發表於 21-7-21 22:07
做足心理準備好d。

明白

回覆樓主:

尋日收到大學通知要返去開學,拿拿臨買機票。上CX網睇正價單程要2萬 +,好貴。

今朝book到BA學生票直航來回1萬頭,比virgin / CX平。因為好多地方都red list, 坐直航穩陣啲。

回覆 YuYuMother 的帖子

我今日買單程BA 都要7300, 好貴, 遲D買會唔會仲貴
Ryan媽咪

den01 發表於 21-7-22 14:47

我今日買單程BA 都要7300, 好貴, 遲D買會唔會仲貴

7300,你幾時飛?

今朝問單程6000+,來回10000+。往時我地多數買單程開學彈性d,但而家單程咁貴,買來回較抵/好,學生票多一個行李+可以改期。

遲啲買應該更貴,而家已好爆…..CX/virgin 單程過萬,來回14000+。除非十月之後先飛可能平啲。

回覆樓主:

一套學生來回稳陣

15/9 飛, 本身係睇到6千幾永安, 點知買果時話full晒, 又驚遲d買唔到, 真係好煩, 只好去BA官網買, 又驚旅行社執, 影響返學, 所以快快咁決定, 我之前7月10日睇仲有6千幾CX, 昨日再睇已經冇哂啦, 真係好似海鮮價, 唔買來回, 都唔知之後點, 到時再決定同彈性D因我仔第1年過去咩都唔係好知
Ryan媽咪

YuYuMother 發表於 21-7-22 14:56
7300,你幾時飛?

今朝問單程6000+,來回10000+。往時我地多數買單程開學彈性d,但而家單程咁 ...

BA今年單程都有學生飛,兩件行李