用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)
樓主: hkpapa852
go

2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)  

cafeva 發表於 21-7-21 09:01
Results of Public Examinations (2021)

做乜唔開名, 好在認得個格式係女霸王啫!

https://www.dgs.edu.hk/achievements/results-of-public-examinations

vincenthocs    發表於 21-7-21 15:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-21 09:03
做乜唔開名, 好在認得個格式係女霸王啫!

https://www.dgs.edu.hk/achievements/results-of-public-examin ...
比去年進步少少

之前冇留意,但睇落都係集中頭20%學生度

cafeva 發表於 21-7-21 09:05
比去年進步少少

主科5+平均明顯升左,但4+就好輕微咁跌1個百分點

cafeva 發表於 21-7-21 09:05
比去年進步少少

Not really
5+高咗, 但4+低咗 (5*+同5**未仔細睇)

2011-20122012-20132013-20142014-20152015-20162016-20172017-20182018-20192019-20202020-2021
整體4+比例86.70%90.30%89.30%88.00%89.93%85.86%90.28%89.89%89.77%88.00%
4主科4+平均86.20%90.95%89.63%87.50%90.00%85.00%90.50%91.00%91.75%90.75%
整體5+比例0.00%0.00%58.20%66.00%64.11%56.90%68.65%65.16%59.98%63.44%
4主科5+平均58.35%66.75%65.00%57.75%71.00%67.50%62.50%66.25%

又走遠咗, 叫SKH女二中學點追呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SKH女二中學 ?????

subb 發表於 21-7-21 10:02
SKH女二中學 ?????
HYS.

last year 好快出成績, 今年未見

在今日的香港,我開始懷疑入三大/八大率有幾大的實際意義。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

cafeva 發表於 21-7-21 10:04
HYS.

last year 好快出成績, 今年未見
嘩, 好深, 真係估唔到 !HYS不是基督教嗎???
SKH不是指聖公會嗎????

subb 發表於 21-7-21 10:14
...
聖公會是基督教

hkpapa852 發表於 21-7-21 09:22
Not really
5+高咗, 但4+低咗 (5*+同5**未仔細睇)
中文5+52%, 可能今年第1

cafeva 發表於 21-7-21 10:16
聖公會是基督教
等我重諗,打明SKH開頭中學好似無女校喎 !沒有單性中學,
好難估, skh最叻是lw tst

subb 發表於 21-7-21 10:14
...

SPCC, DGS, DBS, HYS, SPC, SSC, 聖提女子, 林護, 曾肇添 ..... 全部都係 SKH 旗下既學校喎!

cafeva 發表於 21-7-21 10:16
中文5+52%, 可能今年第1
咩野第一呀,有學校十幾個狀元(一個DSE狀元最少7科5**,十幾個加埋不得了),幾時輪到女拔排第一呀

奥脫福 發表於 21-7-21 10:11
在今日的香港,我開始懷疑入三大/八大率有幾大的實際意義。。。
難為昨天考評局仲夠膽講, UGC degree得13000左右, 但有17000幾人達標, 有4000幾人可能入唔到大學喎!
真心想問, 香港係咪淨係得呢13000幾個大學學士學位呀官員?

PeterWong2021 發表於 21-7-21 10:18
入唔到大學,冇所謂?
讀完中學投身社會?

非也。

有科大offer無要到,出左國。整低左學校盤數,罪過罪過。。。

HK-MAN    發表於 21-7-21 16:24
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 21-7-21 10:20
SPCC, DGS, DBS, HYS, SPC, 林護 全部都係 SKH 旗下既學校喎!
仲有今年新貴SSGC

hkpapa852 發表於 21-7-21 10:22
難為昨天考評局仲夠膽講, UGC degree得13000左右, 但有17000幾人達標, 有4000幾人可能入唔到大學喎!
真心想 ...
嗱,尼次到你煽動公衆對XX的不滿啦----拉得

cafeva 發表於 21-7-21 10:24
仲有今年新貴SSGC

呀, 係喎, 唔止, 仲有...... 加番上去