用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學課程 St Mary vs Maryknoll
樓主: LoveSY
go

小學課程 St Mary vs Maryknoll [複製鏈接]

回覆 964000 的帖子

講得好岩呀, 12年課程完全針對DSE黎設計, 課程教既野唔算太深, 反而考試測驗往往會超出估計的難. 學校用左3年做全龍磨合期, 今年終於收成了. 值得恭喜學生同學校, 一直以來既努力終於換來成果了.呻谷呻辛苦果D, 大多數來自大抽獎入果D幸運兒. 父母一心以為入到去學校自然會教好自己小朋友, 有時見到都想笑.

其實.... 睇學校成績,係睇整體學生表現,定係睇出唔出到狀元呢?

回覆 renewdanny 的帖子

全中
學生個人,學校,家長缺一不可
唔好諗住入到好學校,做家長就可以HEA
一係自已教,一係比人教,但比人教記得要自已再跟下
有D以為出錢找個補習,自已就可以唔理
成績好,背後家長功勞一定唔少得

B.B.BaBa 發表於 21-7-22 09:49
其實.... 睇學校成績,係睇整體學生表現,定係睇出唔出到狀元呢?

「狀元」係中國特色產物,外國都唔興報呢D,人地係比較牛劍率,IVY率。
香港人骨子裡受科舉制度DNA影響,狀元高中,可以替學校貼金,當然皆大歡喜。不過這亦間接反映學校留唔留到叻人,叻人見師兄姐留低都有good outcome, 就肯留低,形成良性循環,所以都有影響力的。

回覆 B.B.BaBa 的帖子

界定神校好簡單, 可以睇下間學校有幾多科讀, 同用什麼語言教, 每加一個科目都需要向教育局申請, 而全校學生需要接受教育局評估, 達到某個水平先獲批准加科. 神唔神校, 唔係嗡出黎就有架.   

B.B.BaBa 發表於 21-7-22 09:49
如果係我的話, 我唔會選擇只睇一樣, 我兩樣都會睇, 因為係FREE架.  

renewdanny 發表於 21-7-21 22:25
回覆 964000 的帖子

講得好岩呀, 12年課程完全針對DSE黎設計, 課程教既野唔算太深, 反而考試測驗往往會超 ...

我女都係大抽獎入,學校比想像中唔谷同功課量正常。
其實谷唔谷,功課多唔多都係睇家長!大抽獎唔代表係一定差嘅,每個小朋友都有爆發力,只係時間問題

我聽得最多話學校谷同多功課嘅多數係雙職家長

Zoezone 發表於 21-7-23 13:48
我女都係大抽獎入,學校比想像中唔谷同功課量正常。
其實谷唔谷,功課多唔多都係睇家長!大抽獎唔代表係一 ...

我都同意smcs冇坊間講嘅咁谷咁傳統,相反課堂氣氛好活躍,小朋友可以同老師開玩笑,甚至有老師會有好多encouraging嘅小獎勵計畫比學生,例如獎勵食雪糕、獎勵遲一日交功課等等。高小stem課程都好好玩,有MBOT機器人玩。小朋友係學校出現咩特別情況,任課老師都會主動打電話同家長溝通,真心覺得SMCS係一間好學校!佢留得住叻人係理所當然!

mermaidmama 發表於 21-7-29 13:06
我都同意smcs冇坊間講嘅咁谷咁傳統,相反課堂氣氛好活躍,小朋友可以同老師開玩笑,甚至有老師會有好多enc ...

SMCS小班24/5人一班好正,中文程度好就應該不會太辛苦,通常我聽覺得辛苦都係中文先天不足,另外其實天神係谷過SMCS, 兩間有些不同。

mermaidmama 發表於 21-7-29 13:06
我都同意smcs冇坊間講嘅咁谷咁傳統,相反課堂氣氛好活躍,小朋友可以同老師開玩笑,甚至有老師會有好多enc ...

好開心,食雪糕是學校有雪糕賣?

(=.=) 發表於 21-7-29 21:10
好開心,食雪糕是學校有雪糕賣?

唔係,係老師自製獎勵券,通過課堂表現積分換返黎,老師會請學生食雪糕~

mermaidmama 發表於 21-7-29 21:54
唔係,係老師自製獎勵券,通過課堂表現積分換返黎,老師會請學生食雪糕~
...

小朋友一定好開心(emoji)老師送張貼紙都好過我D禮物(emoji)

(=.=) 發表於 21-7-29 22:48
小朋友一定好開心(emoji)老師送張貼紙都好過我D禮物(emoji)

yes, 所以話學校d老師好用心~

964000 發表於 21-7-29 15:18
SMCS小班24/5人一班好正,中文程度好就應該不會太辛苦,通常我聽覺得辛苦都係中文先天不足,另外其實天神 ...

我女小一時要上中文加一班,睇住佢由唔達標進步到8x分,所以下學期要調返出大班上堂,我當時同老師講想佢繼續留係加一班,但老師話啲位要留返比需要嘅同學仔
先天不足學校都有配套幫到小朋友,呢樣真係不得不讚

964000 發表於 21-7-29 15:18
SMCS小班24/5人一班好正,中文程度好就應該不會太辛苦,通常我聽覺得辛苦都係中文先天不足,另外其實天神 ...

是否聖瑪利小學的課程無甘谷及程度高點?

sandra1004 發表於 21-7-31 13:54
是否聖瑪利小學的課程無甘谷及程度高點?

同邊間比?
同天神比應該冇咁谷
同Maryknoll比我估谷D
St Mary小學本身要讀英文Geog和Sci,中文又深,喜歡程度高的叻女應該滿足到

964000 發表於 21-7-31 15:17
同邊間比?
同天神比應該冇咁谷
同Maryknoll比我估谷D

因為聖瑪利筆試撞左佢學校歡送會,小女決定唔去考聖瑪利筆試
但因為我家是雙職家庭,很多時候靠小朋友自動波,我現在怕阿女頂唔順甘谷的課程
如果天神谷過聖瑪利,但結果卻程度較低是因為教學方法問題?

sandra1004 發表於 21-7-31 17:00
我小女叩入天神,但我本來只要讓她見識下筆試,但她卻叩入了
因為聖瑪利筆試撞左佢學校歡送會,小女決定唔 ...

兩間升同一中學,程度不會相差太遠吧
谷唔谷是相對小朋友能力,你扣入不用太膽心吧。

回覆 Zoezone 的帖子

請問如果SMCS嘅老師都會主動幫小朋友補習嘅話,係咪小朋友外補嘅情況都不會好多?

Moana000000 發表於 21-7-31 22:29
回覆 Zoezone 的帖子

請問如果SMCS嘅老師都會主動幫小朋友補習嘅話,係咪小朋友外補嘅情況都不會好多? ...

學校只係有安排成績比較差嘅同學仔補課,至於外唔外補係睇家長覺得有冇需要。我個人覺得家長跟得貼嘅,其實冇咁嘅需要!
‹ 上一主題|下一主題