用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學課程 St Mary vs Maryknoll
go

小學課程 St Mary vs Maryknoll [複製鏈接]

請問有沒有用家可以分享一下,St.Mary 及 Maryknoll, 哪一間課程會較深呢? 或者課程設計較好?

曾聽過Maryknoll 同 St.Mary 都非常注重英語能力,但如以中英數三科比較,兩間課程,邊一間程度較高呢?

煩請分享,先謝謝
   13    0    0    1

LoveSY 發表於 21-7-19 21:01
請問有沒有用家可以分享一下,St.Mary 及 Maryknoll, 哪一間課程會較深呢? 或者課程設計較好?

曾聽過Mar ...

英小和中小,不可能直接比較吧~~~

mcl203 發表於 21-7-19 22:01
英小和中小,不可能直接比較吧~~~

好多學校都無法對等比較,用不同教科書,或校本教材亦完全唔同。

但正正係咁,好想了解一下兩間學校課程係點樣,因為一直感覺好神秘亦唔多用家會分享。

St Mary比較多聽到係多功課,但課程比一般一線津小深嗎?

Maryknoll 有用家分享過無教深亦無教快,咁學術成績上如何keep到神校水平呢? 不是懷疑人地叻,但好想了解人地叻的原因。

本身如果無朋友就讀於以上小學,今本係無從深入了解呢兩間學校,如真心想投考以上兩間學校,都好想認真了解一下學校,而不是人云亦云,或只追求名氣,希望大家見諒,先謝謝。

回覆樓主:

恭喜

請問點界定呢兩間係神校?

曾聽過Mar ...

SMCC 一條龍 收外校生不多
兩龍小水平從PS1成績可見端倪
2018年PS1 中66.0 英76.0 數75.4
對比全港常模 中B1B 英B1A 數B1B

B.B.BaBa 發表於 21-7-20 09:39
請問點界定呢兩間係神校?

我無能力界定,純粹見坊間好多家長咁形容,但一般對呢兩間學校實際認識好少。  所以想多了解一下而已

Poyau 發表於 21-7-20 10:10

SMCC 一條龍 收外校生不多

多謝你提供的資料,很具體,thank you。

請問會唔會有maryknoll 的data 呢?

LoveSY 發表於 21-7-20 10:16
多謝你提供的資料,很具體,thank you。

請問會唔會有maryknoll 的data 呢?

不用客氣
MCS 比例上較多外校生(自行為主)
2018年PS1 中68.76 英82.20 數75.38
對比全港常模 中B1A 英B1A 數B1B

Poyau 發表於 21-7-20 10:26
不用客氣

麻煩晒你

資料非常有參考性

LoveSY 發表於 21-7-20 10:46
麻煩晒你  

資料非常有參考性

都要留意一下,升中嘅PS1只係考卷,係用一般水平去測考。學生嘅能力,即係中小和英小於同一水平嘅測考。亦當中,外校生於MCS係比SMCC多~~~

St.Mary
英文教大一級, 中文數學教嘅係同一級, 考嘅係大半級.
另加全英science & geography.
先諗下自己可以花幾多時間去預備同應付日常測驗考試.
另外, 學校嘅數據, 唯一可以信嘅就係DSE嘅校內報告, 其他果D數據, 睇下好喇.

mcl203 發表於 21-7-20 10:55
都要留意一下,升中嘅PS1只係考卷,係用一般水平去測考。學生嘅能力,即係中小和英小於同一水平嘅測考。亦 ...

明白的,感謝提醒。

以St mary全龍校有此成績是相當利害。試想想兩龍校學生直上中學,當中應該不乏部分band2/ band3 學生,而平均成績仍然如此強,實屬難得。然而英文成績更能反映一間中文小學的英文實力。

而MCS 非全龍,中一入學收取較多外校生,而外校生皆屬級頭精英,因而PreS1 成績較亮麗亦實屬正常。

謝謝

renewdanny 發表於 21-7-20 11:01
St.Mary
英文教大一級, 中文數學教嘅係同一級, 考嘅係大半級.
另加全英science & geography.

先感謝用家分享。

中文數學用同級書,但是否會跟校本課程/工作紙進度教快至下一年級課程? 因此考試亦包含教快課程內容。 因為有部分私小也是如此。

Science 同 geography正是小女最想接觸的兩個科目。請問考試主要圍繞課程內容嗎? 還是有好多課外題目呢?

各樣數據都會參考一下,而具體學校課程才是我最關心的一環,獨有的校本課程內容設計才是強校的核心,比較大部分津小只跟隨教局課程去教,會有巨大分別。

回覆 LoveSY 的帖子

中文數學用同級書,但是否會跟校本課程/工作紙進度教快至下一年級課程? 因此考試亦包含教快課程內容。 因為有部分私小也是如此。是會跟校本課程/工作紙進度教, 不會教快至下一年級課程, 但考核方面是另一個級別, 家長需要自行想辦法彌補缺口.

Science 同 geography正是小女最想接觸的兩個科目。請問考試主要圍繞課程內容嗎? 還是有好多課外題目呢?
考試主要是圍繞課程內容, 課外應用題目比較少, 基本智識接近初中.

各樣數據都會參考一下,而具體學校課程才是我最關心的一環,獨有的校本課程內容設計才是強校的核心,比較大部分津小只跟隨教局課程去教,會有巨大分別。
感覺沒有獨有的校本課程內容設計, 跟大部分各區名津小差不多, 只是在考核題目上加強難度, 請家長及學生自行想辦法達標. 不要抱著學校能把一張白紙教出一位優秀的學生, 神校係依靠歷代家長同學生嘅努力換回來的.

renewdanny 發表於 21-7-20 12:08

中文數學用同級書,但是否會跟校本課程/工作紙進度教快至下一年級課程? 因此考試亦包 ...

多謝分享,非常詳盡。

同意家長所講,成績絕不能單靠學校,家庭背後付出更見重要。

請問學校測考成績是否全部計分入成績表? 另外會否派卷比家長睇呢?

請問學校測考成績是否全部計分入成績表?(是,但測驗卷的強度或許會比考試深) 另外會否派卷比家長睇呢?(年終大考不派, 其他測考都會派)

renewdanny 發表於 21-7-20 12:22

請問學校測考成績是否全部計分入成績表?(是,但測驗卷的強度或許會比考試深) 另外會否 ...

多謝你分享咁多。 Million thanks

Poyau 發表於 21-7-20 10:26
不用客氣
請問你有冇其他名女校嘅數據?

曾聽過Mar ...

我相信St Mary課程係好啱DSE, 中英理並重,夠深,能力高跟得好的DSE狀元都有得做,跟唔到當然會呻谷同辛苦,所以都係睇自己小朋友啱唔啱,今屆超級狀元都係小學升上去的。
‹ 上一主題|下一主題