用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 7.5tog / 10.5tog 羽絨被
go

[英國] 7.5tog / 10.5tog 羽絨被 [複製鏈接]

真係好糾結, 唔知買邊隻好, 因為實在想洗過先用, 所以喺香港買.  同埋想一張過, 怕兩個喼都唔夠用,  心想, 房間有暖氣, 7.5都應該夠暖, 怕10.5又會太熱. 真係怕買錯呢, 過來人請幫幫忙!
   8    0    0    0

英國有暖氣,開咗成廿幾度,跟本不會用厚被

回覆 964000 的帖子

我有check過9月晚上已經得8-12度, 應該冇咁早(9月)就開heater, 通常幾月先會用heater呢? 謝謝

可以買張 13.5 Tog all season  ( 4.5 9 ) , 9-10月蓋張 4.5 , 到冬天就蓋張9 , 再凍或 暖氣不足 (壞暖爐) 可以 4.5  9 一齊用 。

kittttty 發表於 21-7-19 17:12
真係好糾結, 唔知買邊隻好, 因為實在想洗過先用, 所以喺香港買.  同埋想一張過, 怕兩個喼都唔夠用,  心想,  ...

我仔冇帶被,因為學校可代購,反而帶咗把USB差電嗰種風扇仔
8-)

回覆 katrinafu 的帖子

明白, 但我唔想帶咁多張去英國, 實在有太多其他嘢帶, 所以盡可能免得就免, 好大機會買10.5算了!  謝謝你

回覆 anitawong21 的帖子

我知可以去到英國買, 但我想先洗乾淨用得安心D, 謝謝你.

anitawong21 發表於 21-7-19 19:47
我都覺得帶風扇仔重要過帶被。

anitawong21 發表於 21-7-19 19:47

請問是否因為房間好焗?

另外風扇仔size大約好少最好?

ak1020 發表於 21-7-20 11:41
請問是否因為房間好焗?

起初帶去都以為會焗,但佢話住落又唔覺,不過因為四人房,每人床下底又有好幾對鞋,又有同房兩三日先冲一次涼,又唔敢開窗,覺得好大陣味囉,佢主要開風扇吹散下D味

原本擔心風扇嘈,宿舍唔俾用,所以買把USB叉電嗰種小型座枱風扇,以為會靜D,但原來當全部人上哂床之後,把風扇都係好響,所以佢會熄埋風扇先瞓。
8-)

ak1020 發表於 21-7-20 11:41
請問是否因為房間好焗?

katrinafu 發表於 21-7-19 18:17
可以買張 13.5 Tog all season  ( 4.5 9 ) , 9-10月蓋張 4.5 , 到冬天就蓋張9 , 再凍或 暖氣不足 (壞暖 ...

hello, 其實係兩張被加埋13.5? 定一張?
唔好意思,第一次幫小朋友買,自己唔係太清楚。。。有冇邊間買被介紹呢?

BabyKD 發表於 21-7-20 14:53

hello, 其實係兩張被加埋13.5? 定一張?

我在英國馬莎買的 ,John Lewis 都見到 , 是一套被有4.5 + 9 Tog , 合共13.5 Tog, 兩張被中間有啪鈕的, Duvet 包裝是寫上All season.
至於張被要甚麼質料就自己決定,當年孩子入讀時是Y7 ,預要用都起碼7年或以上 ,所以買Luxury Hungarian Goose Down .

FYI ~
https://www.marksandspencer.com/hungarian-goose-down-all-season-13-5-tog-duvet/p/hbp22462874?color=WHITE

katrinafu 發表於 21-7-20 18:47
我在英國馬莎買的 ,John Lewis 都見到 , 是一套被有4.5 + 9 Tog , 合共13.5 Tog  , 見到寫是叫All seas ...

Many (emoji)Thanks

anitawong21 發表於 21-7-20 14:00
起初帶去都以為會焗,但佢話住落又唔覺,不過因為四人房,每人床下底又有好幾對鞋,又有同房兩三日先冲一 ...
嘩, 咩d人咁鬼"嗱咋"

kittttty 發表於 21-7-19 17:12
真係好糾結, 唔知買邊隻好, 因為實在想洗過先用, 所以喺香港買.  同埋想一張過, 怕兩個喼都唔夠用,  心想,  ...

不用擔心呀!其實7.5已經好夠,學校宿捨房間有heat, 經常常開

kittttty    發表於 21-7-21 17:05

kittttty 發表於 21-7-20 21:57
嘩, 咩d人咁鬼"嗱咋"

黑人 、俄羅斯 呢D 真係 幾日沖一次涼 , D襪著幾日先洗 , 甚至去完廁所都不沖廁 。
唔同文化 ,好難用我哋香港去 比較 , 只可以說 , 是孩子的另一種學習,學習如何與人相處。

katrinafu 發表於 21-7-20 22:07
黑人 、俄羅斯 呢D 真係 幾日沖一次涼 , D襪著幾日先洗 , 甚至去完廁所都不沖廁 。
唔同文化 ,好難用 ...

呀仔學校主要係白人唔鍾意冲涼,做完運動就咁就上床瞓同埋之前強制戴口罩上堂時,其實每個課室都有盒口罩俾佢哋用,但從來冇人會拎嚟用,寧願日日戴住同一個布口罩,放學插落褲袋,第二日又拎返岀嚟重用,起碼同房嗰幾個唔見有日日洗口罩
8-)

好恐怖

咁污糟!
‹ 上一主題|下一主題