用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 iPass自資學士課程
go

iPass自資學士課程 [複製鏈接]

請問報讀非本地自資學士課程是否也需要3322?如HKU space, city scope有什麼熱門推介?預計15分,英文2.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

自資都要3322的,除非係外國嘅大學在香港辦嘅校外課程
可留意呢種(其實你都留意到)

https://www.scope.edu/Home/Programmes/BachelorsDegree3-Year.aspx

https://ic.hkuspace.hku.hk/programmes?gclid=Cj0KCQjwxdSHBhCdARIsAG6zhlW789u_TZUq801wDQYkW2bejQ-lssd4E-xxeSZmSCxaXmgBPv3KLXEaAprFEALw_wcB

留意呢類課程都係本地大學嘅校外部攪,即未必如一般大學生可以在大學campus上課,以及可能使用嘅校園設施有張,有機會大部分時間都在商業大廈渡過,建議接受offer前問清楚以免與期望有落差

至於海外大學都有top 唔top,如果無idea就簡單d網上search 排行榜,個人覺得如全球排名600後的,就比較遜色,寧願讀本港HD好了

mytambb 發表於 21-7-19 15:01
請問報讀非本地自資學士課程是否也需要3322?如HKU space, city scope有什麼熱門推介?預計15分,英文2.
...

刑事司法及執法 - 刑事司法及執法 - 應用社會科學 - 副學士課程 - 課程 - 香港大學專業進修學院保良局何鴻燊社區書院 (hku.hk)
兩年制副學士課程
  • 香港中學文憑考試其中五科^(包括英國語文及中國語文#)考獲第二級或以上成績;或
  • 完成基礎專上教育文憑課程;或
  • 完成毅進文憑課程;或
  • 書院亦會考慮同等學歷之申請。

如申請人的香港中學文憑考試 / 香港高級程度會考成績未能符合兩年制副學士課程入學資格,可申請入讀基礎專上教育文憑課程。

Charlotte_mom 發表於 21-7-19 18:41
自資都要3322的,除非係外國嘅大學在香港辦嘅校外課程
可留意呢種(其實你都留意到)

thanks
‹ 上一主題|下一主題