用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 成績
樓主: Greensofa
go

band 1 成績  

bananaGi 發表於 21-11-2 16:40
見間間都級頭先有機會.....  考到第10都變左B1B了....

好多間B1A校收自行正取生要級5內。

次第在自行的確比較重要。

自行不是正取生,仍可在大抽獎放甲1、乙1抽,一樣可入到B1A中學,不要放棄。

tpmon 發表於 21-11-2 16:58
好多間B1A校收自行正取生要級5內。

次第在自行的確比較重要。

咁如果B1A-1B邊緣人呢? 自行應該要博1A定要穩1B?

e.g. 學校一向1-10名左右入b1a, 咁我考11....

bananaGi 發表於 21-11-4 16:31
咁如果B1A-1B邊緣人呢? 自行應該要博1A定要穩1B?

看區份,區區競爭不同。

如YWGS自行非常難入,但中西區B1女生大抽獎較易抽入YWGS。

有些區B1位好不足夠,B1A生在大抽獎也有風險抽到B2中學。

tpmon 發表於 21-11-4 16:40

看區份,區區競爭不同。

區B1位好不足夠,B1A生在大抽獎也有風險抽到B2中學

咁好驚....

自行已經要止蝕???!!

bananaGi 發表於 21-11-4 16:47

咁好驚....

如果需要大抽獎,你可否說那區,孩子是男/女。

可以幫你分析在你的區,自行應該進取還是保守。

王國會長

請問,如果男仔,普通灣仔小學,級5內,自行報QC有機嗎? 數學成績特別標青,中文較差 (B)

vickymok717 發表於 21-11-15 17:54
請問,如果男仔,普通灣仔小學,級5內,自行報QC有機嗎? 數學成績特別標青,中文較差 (B) ...
本身灣仔區學生考QC都無乜著數(除咗RCPS, SJPS),仲要唔係全A,應該唔駛試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁好驚....
唔使甘驚青.

vickymok717 發表於 21-11-15 17:54
請問,如果男仔,普通灣仔小學,級5內,自行報QC有機嗎? 數學成績特別標青,中文較差 (B) ...
最好有體藝. 想當年我校只有級一、級五及級十有得In. 其中級五及級十都有特異功能, 級一反而無.所以普通小學級五就真係....

pccw2017 發表於 21-11-15 23:39
最好有體藝. 想當年我校只有級一、級五及級十有得In. 其中級五及級十都有特異功能, 級一反而無.所以普通小 ...

好正,1、5、10結果邊個入到?男校?

PTL_L 發表於 21-11-15 23:52
好正,1、5、10結果邊個入到?男校?
收左1同5. 不過1仔放棄去左SPCC, 只有5入左QC. 10去左KC.

咁好驚....

看你邊區 要分析 抽到B2 中學 可能亂填或極差號碼

pccw2017 發表於 21-11-15 23:56
收左1同5. 不過1仔放棄去左SPCC, 只有5入左QC. 10去左KC.

正常結局

tkhhung 發表於 21-11-16 07:06
看你邊區 要分析 抽到B2 中學 可能亂填或極差號碼

最消極⋯ 係咪要係自行時就止蝕

bananaGi 發表於 21-11-16 10:07

呢個真係睇個人性格博唔博盡,甘唔甘心同之後會唔會後悔之類…

其實往年人少左乙部三甲率都唔差,乙1睇運,但其實乙二三都好重要,要去打聽呢幾年個區有無人乙二三都可以派到個間Band 1,因為有好多Band 1近年乙二已經派唔到,填落去都灑位…我自己乙1 排第二熱門,乙2排第四熱門,因為校長話已經幾年無見到有人乙二派到第一、三熱門。

我個區位處中上游的學生應該無得止蝕,因為區內學位不足。區內基本是沒有B1a學校,有能力的1a生都去外闖求位,餘下的留在區內自行,級20-30左右學生想止蝕除非去1c學校。估計是較少1a外來生爭區內學位,舊年開始知道自行結果,結果係有級10內學生只能憑後備位入。

B1A生自行可考慮他區B1校
不一定留本區選B2A校止蝕

wongtw 發表於 21-11-16 12:35
我個區位處中上游的學生應該無得止蝕,因為區內學位不足。區內基本是沒有B1a學校,有能力的1a生都去外闖求 ...
區內基本是沒有B1a學校!!!??? 會咁既咩???

bananaGi 發表於 21-11-16 13:31
區內基本是沒有B1a學校!!!??? 會咁既咩???
有,估到邊區,應該東九果邊。

wongtw    發表於 21-11-16 14:01

PTL_L 發表於 21-11-16 13:34
有,估到邊區,應該東九果邊。
kwung tong?