用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城男仔band 1 尾
樓主: kittyu33
go

九龍城男仔band 1 尾 [複製鏈接]

咁請教自行填邊間好?會唔會自行填咗,叩門機會大d? Thx

kittyu33 發表於 21-7-26 12:56
咁請教自行填邊間好?會唔會自行填咗,叩門機會大d? Thx

自行隨心啦,揀你想入又唔會後悔果啲,反正主戰場係統一~~~

如果是B1b, 自行選旅港/銀鿋有機嗎?

論成績, 排名是否 華 英--->旅港--->銀鿋--->黃笏南?

舊年唔知邊度話陳瑞祺係band1尾,搞到好多人自行揀佢

kittyu33 發表於 21-7-19 11:36
請問成績不太標青,男仔,啱啱屬band 1,自行揀華英,迦密,黃忽南,銀禧有無機會?如跨區揀遁道中學或是等 ...

或許自行  

1 迦密
2 銀禧

Thx thx

如果有心水,自行其他區可能著數啲

我仔上年自行冇入,乙1入,佢同學其他區自行入,第一次考試成績同我仔差唔多

他區有乜好選擇?如油尖旺遁道華仁有無機?thanks !

kittyu33 發表於 21-7-27 12:10

我無硏究過油尖旺區,幫唔到你

九華,全港男生都可能會視為目標之一 ~~~

都係果幾句,自行隨心去選,B1C自行機會唔係大,亦唔可以話係無,就算自行入咗循道,又是否係你心儀,又是否會好過你乙1/2搏嘅本區中學?~~~

RC-HK    發表於 21-12-31 03:45

對,很難選

九華2020年成績為歷屆DSE最佳
主科4+平均66.2% B1B水平
整體表現更佳 人均5+ 2.4 達B1A

2020年 | 2019年
考生^ 154人 | 145人
人均5+ 2.4 | [·]
整體5+ [34.3-40.0%] (假設考6-7科)

中文4+ 48.1% | 40.0%
英文4+ 79.2% | 77.9%
數學4+ 80.5% | 80.0%
------------------------------------------------------
CEM4+ 69.3% | 66.0%
通識4+ 57.1% | 60.7%
---------------------------------------------------------
主科4+ 66.2% | 64.7%

中文3+ 80.5% | 82.6%
英文3+ 96.8% | 97.2%
數學2+ 99.4% | 97.9%
通識2+ 98.7% | 99.3%
---------------------------------------------------------
3322率 [75.4-80.5%] | [77.0-82.6%]

^ 以各主科4+%推算

School Plans and Reports
https://wyk.edu.hk/administration/school-plans-and-reports/

School Annual Report 2019-2020
https://secureservercdn.net/45.40.146.38/cjw.fc3.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/10/WYK-Annual-School-Report-2019-2020_FINAL.pdf

School Annual Report 2018-2019
https://wyk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/09/18-Sept-WYK-Annual-School-Report-2018-2019.pdf

School Annual Report 2017-2018
https://wyk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/08/WYK-Annual-School-Report-2017-2018-14-Sep.pdf

全港都target 九華, very competitive , any other good school suitable for boy? Thx thx

不是全港也揀九華,至少我冇

住港島區的也不一定揀九華

kittyu33 發表於 21-7-20 22:41
請教有乜其他好選擇?謝謝!

丘佐榮3322率及聯招成績唔錯
2021年數字更高於黃笏南/銀禧
各校三大/八大%有待知情人士分享

2021年 黃笏南 銀禧 丘佐榮 九真
3322率 81.5% 81% 82.2% 83%
聯招取錄 84% 87.2% 89.8% 84%
聯招學位 63% 77.6% 80.5% 81%
學位比例 75% 89.0% 89.6% 96%

kittyu33 發表於 21-7-29 10:14
全港都target 九華, very competitive , any other good school suitable for boy? Thx thx
我大仔讀緊9華,sorry, 我同我太太真係對佢既所謂自由既風氣好有保留,所以我細仔舊年完全無申請過9華,依家讀緊HKU對面間男直資,我都搵緊學校同個大仔轉,再留係大草地會浪費時間
其實如果你果仔唔夠自主性,直接忘記9華好過

回覆 fokfoklife 的帖子

Thank you for your useful information.

joannemak 發表於 21-7-29 12:30
不是全港也揀九華,至少我冇

住港島區的也不一定揀九華

是,我識住港島區的家長,通常報校都在港島,但只考慮九龍區DGS、HYS 那些。

fokfoklife 發表於 21-12-29 09:15
我大仔讀緊9華,sorry, 我同我太太真係對佢既所謂自由既風氣好有保留,所以我細仔舊年完全無申請過9華,依家讀 ...

QES 一樣太自由,唔夠自主性的學生不適合。

tpmon 發表於 21-12-30 13:50
QES 一樣太自由,唔夠自主性的學生不適合。
想問下,以下句式:

XXX一樣太自由,唔夠自主性的學生不適合.

那麽,產生聯想:

1):唔夠自主性的學生適合邊一類(一間)學校?

2)邊一類(一間)學校先係"岩岩好"(適中)的自由,連不夠自主性的學生都適合?

3)邊一類(一間)學校一點也不自由.非常適合沒有自主性的學生?

PS:我估,沒邊一間學校會公開講,本校沒有自由,適合沒有自主性的學生入讀.

PS:即前句式主觀性太强,沒有衡量指標,適合人云亦云.
‹ 上一主題|下一主題