用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見!元朗生揀深水埗中學
樓主: kayanpon
go

求意見!元朗生揀深水埗中學 [複製鏈接]

今年, 有同學,
李國x, First in 係收 reject,
但到7月中學校直接打比佢問讀唔讀?
不用再面試可即收

醒目開學勳章

kanhan 發表於 21-8-20 13:56
今年, 有同學,
李國x, First in 係收 reject,
但到7月中學校直接打比佢問讀唔讀?

今屆好難得,忽然走咗一批人,如果下一屆每間中學縮番學額或縮班就冇依支歌仔唱了

醒目開學勳章

回覆樓主:

9月前已移民或已返國內讀書既人,係黎緊9月開學點小六人數時已經扣左,甘學額當然會因應調節。都有人之後再走既,但不及上年走而教育局反應不及多。

piglet0529 發表於 21-8-20 13:32

李國寶今年有reject band2生,冇得in。

舊年俾左$50,band3都有得in

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 21-8-20 15:29
舊年俾左$50,band3都有得in

冇得in果個係肯定band2, 後來好彩大抽獎抽到培道。

請問樓主最後是否轉出深水埗網?另外可否透露一下元朗傳出去老師有冇講相差幾多? PM我也可以,感謝

kayanpon 發表於 21-7-18 13:52
亞仔而家係元朗讀緊小學,知道程度一定唔及九龍區,因而家搬咗出市區,救大家意見!
背景,元朗校成績屬1B- ...
如果好肯定係B1B就冇問題

長天唔算進取。

深水埗band one男的排位不外乎如下:

銘賢/長天/黃棣珊 (其中一間放乙一)

乙二已經無野可排。

銘賢就唔好搏啦。

Pano    發表於 23-5-5 04:05

piglet0529 發表於 21-7-22 07:13
如果小學冇公佈升中派位,建議樓主可以考下直資測試banding. 近深水埗區的直資有李國寶,聖瑪加利,基崇, ...

Up

回覆 cyiuming 的帖子

請問係咪應該咁理解:

元朗1B, 出到九龍會計為Band 1C,而長天介乎 B1C-2A,所以先會穏入?

kikilalalts 發表於 23-5-9 17:06

請問係咪應該咁理解:

B1C男生選長天無問題
深水埗區男生B1位缺
自行/大抽獎非穩入

回覆 Poyau 的帖子

我明白新界跨區出九龍區會被視為跌半個banding, 我想知道:

就算新界區B1A出到九龍區,係咪都會被視為九龍區B1B?

還是B1A-1B既邊緣人先會被變為九龍區B1B呢?

不少屯門元朗區津/直資小學都會有零零丁丁既學生入到九龍區B1A 學校,呢班學生係區內屬B1A ,

但更想知呢班學生係靠成績/ 成績加特異功能先入到?

感謝賜教!!

kikilalalts 發表於 23-5-9 17:06

請問係咪應該咁理解:

唔一定1B > 1C,  1C > 2A. 都要睇下係邊間小學.
何日東 VS 深水埗2線, 咁可能你叻D.
元朗出名小學真係唔識, 屯門何日東, 玄圓前面果批係幾好.

回覆 kikilalalts 的帖子

識一個前年屯門順小其中一間入DBS, 有足球. 有數獎
識一個屯門保記級頭幾, VS九龍一津, 2個程度成績好接近, 但九龍不能達級頭名次.
識一個天水圍自稱1C2A成績, 中英數水平都嚇親. 問我, 我會答B3A.

piglet0529 發表於 21-8-20 15:56
冇得in果個係肯定band2, 後來好彩大抽獎抽到培道。
女校?

回覆 bananaGi 的帖子

明白,即係要睇埋學校既質素,除左何日東及圓玄,保記馮李及李宗德,B1 學生質素同九龍一津有得無得比較?

你提及的順記及保記,係何日東及梁周嗎?

kikilalalts 發表於 23-5-10 12:17

明白,即係要睇埋學校既質素,除左何日東及圓玄,保記馮李及李宗德,B1 學生質素同 ...

九龍都有寶校.  不如你直接講邊間小學 VS 邊區, 咁會多D人答到近似數據.

明白,即係要睇埋學校既質素,除左何日東及圓玄,保記馮李及李宗德,B1 學生質素同 ...

我提及的天水圍是津校. 不是李宗德. 李宗德唔識人.
順記其中一間, 唔一定何日東. 另外2間都有小小驚喜.

早日先有個POST,某天水圍小學 7/118 係BAND 1生. 咁你話幾個1A?1B?1C?
不過咁, 你可以考下直資, 睇下邊間有OFFER就知自己水平.

70網梁周順琴2022年升中保持佳績

保良局梁周順琴2022年升中派位
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資
B1 56+1+7=64 (45.39%)
B2A-1C 0+0+2=2 (1.42%)
----------------------------------------------------------
B1/近B1 56+1+9=66 (46.81%)
B2 19+0+0=19 (13.48%)
名單上 75+1+9=85 (60.28%)
無公布 56 (39.72%)
總數 141人 (100%)

本區官津 75 (53.19%)
百周年 8 董王娣 44 仁愛堂田家炳 3
譚伯羽 1
南屯官 13 屯官 3 屯天 3

他區官津 1 (0.71%)
皇仁(男) 1

直資 9 (6.38%)
SPC(男) 1 英華(男) 1 |
德望(女) 2 |
SPCC 1 SMC 1 顏寶鈴 1
李國寶 1 青協李兆基 1

學校刊物
https://www.plklcsk.edu.hk/CP/pG/85/148/109

2021-2022年度學校簡介 (p.3)
https://www.plklcsk.edu.hk/CustomPage/85/2021-2022年度學校簡介.pdf
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊