用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見!元朗生揀深水埗中學
樓主: kayanpon
go

求意見!元朗生揀深水埗中學

深水埗B1男仔㨂長天,唔係進取,而係穩陣。銘賢比長天在當區更受歡迎,而黃棣珊也多人爭。深水埗無其他band one津貼男校了。

反而問一問學校轉網相距有幾多,如果1B轉應該冇問題,1C的話有機會跌咗落B2,之前接觸過一位元朗家長話佢喺元朗一間幾唔錯嘅小學全級70屬於B1,佢想轉出九龍,但老師同佢講轉出去的話40內先至可以穩陣係B1,佢冇講出九龍邊個網,如果以九龍幾個計,最好係九龍城>油尖旺>跟住喺深水埗

carmenlook 發表於 21-7-20 10:06
反而問一問學校轉網相距有幾多,如果1B轉應該冇問題,1C的話有機會跌咗落B2,之前接觸過一位元朗家長話佢喺 ...

九龍城(KL3)B1位足 男女俱佳
油尖旺(KL1)利B1男
深水埗(KL2)利B1女

反而問一問學校轉網相距有幾多,如果1B轉應該冇問題,1C的話有機會跌咗落B2,之前接觸過一位元朗家長話佢喺 ...

你講得對,弱區Band 1C 生轉去強一點的區,會跌Band 到Band 2; 反之,強區的Band 2A 生轉去弱的區,會升Band 到Band 1。

tkinwong 發表於 21-7-19 19:31
深水埗B1男仔㨂長天,唔係進取,而係穩陣。銘賢比長天在當區更受歡迎,而黃棣珊也多人爭。深水埗無其他band ...

明白!多謝意見!

明白!多謝意見!

tpmon 發表於 21-7-18 19:58
元朗的Band 1中學不差,鄉議局元朗、崇德、趙聿修幾好呀!

都搬出九龍⋯ 還返入去讀?

bananaGi 發表於 21-7-20 17:05

但樓主搬去的九龍區校網,對男生來說不是一個好的中學校網。

bananaGi 發表於 21-7-20 17:05

出九龍

Poyau 發表於 21-7-20 15:07
九龍城(KL3)B1位足 男女俱佳
油尖旺(KL1)利B1男
深水埗(KL2)利B1女
我知,我意思差距係提一提樓主了解吓自己嘅位置,因為轉網之後,仍然係Band one、邊緣人、Band two,成個策略好唔同

carmenlook 發表於 21-7-21 16:35
我知,我意思差距係提一提樓主了解吓自己嘅位置,因為轉網之後,仍然係Band one、邊緣人、Band two,成個策 ...

多謝善意提醒!亞仔今次考試老師話屬於Band1尾,所以我想了解定,希望佢嚟緊兩次都可以考再前少少,咁我就比較容易掌握(emoji)

kayanpon 發表於 21-7-21 18:05
多謝善意提醒!亞仔今次考試老師話屬於Band1尾,所以我想了解定,希望佢嚟緊兩次都可以考再前少少,咁我就 ...

其實無論如何都會係九龍讀,唯有盡力考。真係b2都有好學校。

我有朋友係天水圍,佢同我講佢仔b1尾,b2頭,但以我睇到佢小朋友既程度,以九龍區睇,根本b3頭⋯

佢最後入左天水圍既所謂b2.....  6年後畢業應該可以體現我既預測⋯ 3322都成問題。

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果小學冇公佈升中派位,建議樓主可以考下直資測試banding. 近深水埗區的直資有李國寶,聖瑪加利,基崇,及英華。如果當中有連interview 都冇的話,應該好大機會是band2。

元朗學生出九龍讀,全港排名最少要扣半個band,如果元朗band one尾,轉九龍校網抽獎,好大機會是band two生,要努力在呈分升上元朗本區band 1B才穩在九龍校網屬band one生。利申,小朋友係本屆畢業生

如果係B1C,就算轉深水埗應該都要跌,深水埗小學雖則比九龍城油尖旺差啲,但實力唔弱,除咗本身有幾間派Band one比率幾唔錯嘅津校之外,英華小學,聖方濟,德雅,崇真小學,嶺南大學同學會等等好似都有呈分,深水埗直資小學水平唔差的,啊仔要出到深水埗穩陣Band one起碼要喺元朗係B1B先得

多謝大家意見,我諗我而家唯一可以做,就係叫亞仔出盡力考好嚟緊嘅試!希望佢可以配合喇(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

piglet0529 發表於 21-7-22 07:13
如果小學冇公佈升中派位,建議樓主可以考下直資測試banding. 近深水埗區的直資有李國寶,聖瑪加利,基崇, ...

以上幾間直資,李國寶崇真全in
St Margaret 收表的時候已經screen左,成績不達標的不收表
英華之前系全部B以上就有得in第一次

kayanpon 發表於 21-7-18 13:52
亞仔而家係元朗讀緊小學,知道程度一定唔及九龍區,因而家搬咗出市區,救大家意見!
背景,元朗校成績屬1B- ...

或作自行首選  

kayanpon 發表於 21-8-6 11:08
多謝大家意見,我諗我而家唯一可以做,就係叫亞仔出盡力考好嚟緊嘅試!希望佢可以配合喇(emoji)(emoji)(emo ...
同老師確認一下,轉出深水埗同元朗差距有幾多?級名次需要高幾多?

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 21-8-6 11:30
以上幾間直資,李國寶崇真全in
St Margaret 收表的時候已經screen左,成績不達標的不收表
英華之前系全部 ...

李國寶今年有reject band2生,冇得in。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊