用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2   [複製鏈接]

Siriusngan 發表於 21-7-19 10:35
回覆 rsx 的帖子

我只睇BIGEXAM那個, 睇DSE成績+有往年數據, 有意義得多

會唔會啲料錯,得罪啲 hackers~~~

王家爸爸 發表於 21-7-19 12:57
港華最令人費解,人哋已經無做B1A,十幾年。

港華2020年過半取5科4+ 最多B1B
即使假如Bigxxxx評港華為B1A無誤
下面嗰間5科2+更高為何被評為B2A?

tinnor 發表於 21-7-19 13:24
唔好意思,請問點解會有利益衝突呢?

亦有學校不顧首三志願率
但為增升B1中學% 導B2生博B1校
博中可能讀得吃力 不中可能落B3校

Poyau 發表於 21-7-18 21:32
章馥仙應全收本區B1生
據2018年PS1 收生對比全港水平
中文剛達B1C 英文B2B 數學B2A
聖公會呂明才可以做到英中,收生水平應唔差,不出成績就……
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-19 18:06
聖公會呂明才可以做到英中,收生水平應唔差,不出成績就……

聖呂成績似乎輾轉向下......

年份 中文3+ 英文3+ | 22222 | 3322
2020 69.6% 75.7% | 87.0% | 53.0%
2019 75.0% 69.2% | 95.8% | 57.5%
2018 72.1% 75.4% | 91.8% | [·]
2017 70.6% 81.0% | [·] | [·]
2016 75.2% 89.6% | [·] | [·]

王家爸爸 發表於 21-7-19 09:24
其實即使係離島區,話間 Band 2A 收好多 Band 1 學生,而學校最終無變成 Band 1 學校,其實係無可能。首先 ...
應該是大部份離島區BAND1 學生, 在全港BANDING都可能只係BAND2.
所以學校說95%BAND1, 應該是離島區前1/3 學生, 但實際只有全港BAND2程度.

王家爸爸 發表於 21-7-18 09:55
如果你嗰區係九龍城之類既強區,學校banding分佈可能係:111111122223333。
即使你小朋友係最差嗰個B1仔, ...
我想問吓你知唔知油尖旺區應該點分佈?

tammy_my 發表於 21-7-19 22:14
我想問吓你知唔知油尖旺區應該點分佈?
只計官立同資助,區內大約一半係英文中學,所以B2學生讀到銘基書院既機會可能過半,B1學生最差都係去聖芳濟、循道。如果係男仔就更有利,因為九華無小學。

acgy 發表於 21-7-19 20:34
應該是大部份離島區BAND1 學生, 在全港BANDING都可能只係BAND2.
所以學校說95%BAND1, 應該是離島區前1/3 學 ...
有可能,區內既真正B1學生本來就少。而港島區既七間英中有借位,包括英皇、皇仁、庇理羅士、英華女,所以呢啲罕有生物都俾佢哋吸晒。

Poyau 發表於 21-7-19 20:07
聖呂成績似乎輾轉向下......

年份 中文3+ 英文3+ | 22222 | 3322
我認為聖呂收唔到幾多B1學生,情況有啲似SLS。但係同SLS唔同,聖呂面對既問題係區內B1學生係自行階段外逃,SLS係因為競爭對手強。聖呂成績近年向下,只係反映學生人數減少對弱勢學校既沖擊。

chingcat 發表於 21-7-17 23:14
回覆 黑咪喵 的帖子

唔會老師話佢一定係band one

可否分享選校次序?咁樣可以清楚d

behappydad 發表於 21-7-20 12:23
可否分享選校次序?咁樣可以清楚d
呢個恐怕我未能幫你啦,因為唔係我小朋友

黑咪喵 發表於 21-7-17 23:17
老師話都未必係,應該屬於邊緣人,老師高估咗少少以為band1c,事實上band2a,如果呢位小朋友bamd1組別都派 ...

我都認為佢老師估錯banding

SLHongkonger 發表於 21-7-18 13:46
有啲校網 真係有咁既機會
但應該唔係九龍城區
九龍城 出現得咁既情況 實係有d 奇怪原因:h ...

荃灣區有這情況, Band1生或邊緣人, 被派去葵涌Band 3校, 叩門去翻Band 2A,睇下2016/2018校網就知荃灣區幾差,就算葵青區幾間中學借位每間都只得兩個位, 竟然有官立嘉道理中學,伊斯蘭脫維善中學, 香港航海學校及馬鞍山,元朗那邊中學都有, 本區唔夠位教局都唔應該將這幾間納入荃灣區啦.

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 21-7-20 16:33
荃灣區有這情況, Band1生或邊緣人, 被派去葵涌Band 3校, 叩門去翻Band 2A,睇下2016/2018校網就知荃灣區幾 ...

你講個堆學校  應該好多區都有借位
係屬於特殊學校之類
每區都有 俾有需要的學生填
有啲係講明不選不派

王家爸爸    發表於 21-7-20 20:49

hkpapa852 發表於 21-7-19 11:48
又攞番呢個網三間同區學校既資料睇下:
基於咩理由, 判斷呢兩間學校係同級?

其實無話一定要信,問題係,無乜網提供又方便又快既途徑,信唔信見人見智,就算有差距,可以去到幾多?唔可能明明band 2講到band 1吧

王家爸爸 發表於 21-7-20 08:07
只計官立同資助,區內大約一半係英文中學,所以B2學生讀到銘基書院既機會可能過半,B1學生最差都係去聖芳濟 ...

呢幾日有位專業人士評循道,脫直後可以大收本區1AB生,前景亮麗,油尖旺嘅將來勢力分佈已經大大改變啦~~~

mcl203 發表於 21-7-20 18:34
呢幾日有位專業人士評循道,脫直後可以大收本區1AB生,前景亮麗,油尖旺嘅將來勢力分佈已經大大改變啦~~ ...
脫唔脫直,循道始終都係四奶、五奶命。油尖旺既B1A生,自行階段始終想出走。無走既B1A同B1B,都會揀九華、伊利沙伯之類學校先,所以油尖旺區嘅形勢只可能有少改變,唔會有大改變。循道脫直,只可能影響銘基、聖芳濟之類。

王家爸爸 發表於 21-7-20 08:07
只計官立同資助,區內大約一半係英文中學,所以B2學生讀到銘基書院既機會可能過半,B1學生最差都係去聖芳濟 ...

小女下年升中,大概屬於band1A尾1B頭,可以請教下填報策略嗎?是否要盡填所有band1學校再填band2呢?多謝(emoji)

AppleChow 發表於 21-7-20 16:33
荃灣區有這情況, Band1生或邊緣人, 被派去葵涌Band 3校, 叩門去翻Band 2A,睇下2016/2018校網就知荃灣區幾 ...
現實係個Band2A生,個家長FF佢係Band1生,美其名為邊緣人。當家長堅持小朋友依Band1生選校,老師覺得佢係邊緣人,俾佢博下無壞(得多個入B1學校,唔得就當無件事),所以被派去Band 3校,基本上係必然既。可能因為佢係Band 2A學生,所以叩到有開3班英文班既Band 2A學校,如果學校有位,得既機會都高。
呢個就係點解我成日話做家長唔可以懶既原因,需要了解個遊戲點玩,亦需要對玩家有一定既認識。
‹ 上一主題|下一主題