用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-7-19 09:28
除咗平均收到既係B2B之外,啲考前幾名既,去到升高中就有動機走去外區既B1學校,所以學校既DSE成績基本上好 ...
弱弱一問, 据我所知係冇正式中學banding, 其實band one中學既banding係靠band one小學(考頭1/3的人)揀去推算出來, 定係主要靠計DSE成績計出來?

medicine 發表於 21-7-19 09:28
唔係喔,某校的副校長公開話今年收左95%的B1生啵~~
請問,閣下點解讀該副校的言論?
...

副校有冇話你知, 佢認為"點"先叫"B1生"先?

可能大家標準唔同啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 WooBrit 的帖子

廖記的小學生?

hkpapa852 發表於 21-7-19 10:17
副校有冇話你知, 佢認為"點"先叫"B1生"先?

可能大家標準唔同啫!
有就唔使係度問啦.

不過都係丫,叫人地去"XX區"咋,話個度"機遇"處處,沒話叫自己個仔女去丫嘛.甘樣理解就岩啦~~

回覆 rsx 的帖子

Del………

rsx 發表於 21-7-19 09:54
弱弱一問, 据我所知係冇正式中學banding, 其實band one中學既banding係靠band one小學(考頭1/3的人)揀去推 ...

計DSE成績

醒目開學勳章

Siriusngan 發表於 21-7-19 10:35
回覆 rsx 的帖子

我只睇BIGEXAM那個, 睇DSE成績+有往年數據, 有意義得多

放榜嗰日真係全日load都唔到, 直到第二日先正常返

Siriusngan 發表於 21-7-19 10:35
回覆 rsx 的帖子

我只睇BIGEXAM那個, 睇DSE成績+有往年數據, 有意義得多
俾人點咗都仲未知........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-19 11:07
俾人點咗都仲未知........
就係papa你講過我先對BE有懷疑但又唔知邊度更可信, 個個盲頭烏蠅咁

rsx 發表於 21-7-19 11:34
就係papa你講過我先對BE有懷疑但又唔知邊度更可信, 個個盲頭烏蠅咁

又攞番呢個網三間同區學校既資料睇下:
基於咩理由, 判斷呢兩間學校係同級?

https://***大考***/zh-hk/ssp/school/123

https://***大考***/zh-hk/ssp/school/2

而點解呢間又高級少少呢?

https://***大考***/zh-hk/ssp/school/148

如果大家唔明, 咁點解要信? 有明星做代言人嗎?
如果連名人效應都無, 見到過雞棚好似專業少少就信? 怪不得今時今日仲有咁多網騙案件

hkpapa852 發表於 21-7-19 11:48

以下兩間 令人費解

22+222 96.2% → B1A
https://dse.xxxxxxx.hk/zh-hk/ssp/school/372

22+222 97.3% → B2A
https://dse.xxxxxxx.hk/zh-hk/ssp/school/193

hkpapa852 發表於 21-7-19 11:48

明白的,始終都係一門生意,不會盡信,謝謝你。

rsx 發表於 21-7-19 09:54
弱弱一問, 据我所知係冇正式中學banding, 其實band one中學既banding係靠band one小學(考頭1/3的人)揀去推 ...
其實學校既banding只係為咗大家方便討論,504間中學既前三分一(168間)你可以叫佢做band one中學。至於點排,可以係投入法(HKAT),亦可以係產出法(DSE),亦可以係混合兩者。

rsx    發表於 21-7-19 13:47

rsx 發表於 21-7-19 12:22
明白的,始終都係一門生意,不會盡信,謝謝你。

就算係XX報每年出個份什麼升學天書, 不少資料都係錯 (唔知係咪創作出嚟, 不過作唔緊要, 起碼都去睇下人地份校務報告cross-check下先啦!), 千祈咪盡信

Poyau 發表於 21-7-19 12:09
以下兩間 令人費解  

22+222 96.2% → B1A
港華最令人費解,人哋已經無做B1A,十幾年。

王家爸爸 發表於 21-7-19 12:57
港華最令人費解,人哋已經無做B1A,十幾年。
可能網站站長係港華舊生

bananaGi    發表於 21-10-22 09:38

王家爸爸 發表於 21-7-18 09:26
家長應該知道,升中問題上,學校同家長係有利益衝突既,所以老師係有動機去唔導家長。 ...

唔好意思,請問點解會有利益衝突呢?

tinnor 發表於 21-7-19 13:24
唔好意思,請問點解會有利益衝突呢?
老師想前三志願率高(特別係二線學校,業績主要睇呢個),所以希望你第二、第三志願揀間低一格。一定入到,佢就升職加人工,最少可以保住個位。

王家爸爸 發表於 21-7-19 13:28
老師想前三志願率高(特別係二線學校,業績主要睇呢個),所以希望你第二、第三志願揀間低一格。一定入到, ...

噤黑暗

tinnor 發表於 21-7-19 13:33
噤黑暗
揾食艱難
‹ 上一主題|下一主題