用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

acgy 發表於 21-7-18 11:58
回覆 chingcat 的帖子

年年都有人話BAND1派BAND2C或3, 講真得兩個情況.

仲有一個可能,填錯學校號碼,馮京作馬涼了

Charlotte_mom 發表於 21-7-18 12:45

仲有一個可能,填錯學校號碼,馮京 ...
唔會啩, 全部表學校老師收咗會睇一次。 覺得唔對路會出聲㗎

chingcat 發表於 21-7-17 22:58
年年都見有人講, 今年終於感受到band 1派band2。雖然唔係我小朋友, 但係我都替同學仔擔心緊張。 我唔記得 ...
總結一下,呢次事件唔係派位機制問題,亦唔係學位夠唔夠分問題,係家長唔接受現實亂填表之故。

JojoDad    發表於 21-10-3 23:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

估計都係, 呢件事,可警惕一下之後嘅家長。 唔好諗住自己band1就只填曬自己心儀的band 1,後面唔填

acgy 發表於 21-7-18 11:58
回覆 chingcat 的帖子

年年都有人話BAND1派BAND2C或3, 講真得兩個情況.

有啲校網 真係有咁既機會
但應該唔係九龍城區
九龍城 出現得咁既情況 實係有d 奇怪原因

chingcat 發表於 21-7-18 13:05
回覆 hkpapa852 的帖子

估計都係, 呢件事,可警惕一下之後嘅家長。 唔好諗住自己band1就只填曬自己心儀的 ...

年年都有人教 大抽獎 唔駛填哂咁多格
「唔係band 1  填左入左都唔要架啦 唔駛填咁多架」
「band 1生實入band 1架 填哂band 1個d學校得架啦」

年年都見到呢啲「教唆他人自殺式填表」 post 睇到 真心想鬧爆佢

SLHongkonger 發表於 21-7-18 13:46
有啲校網 真係有咁既機會
但應該唔係九龍城區
九龍城 出現得咁既情況 實係有d 奇怪原因:h ...

真心想知邊一區有咁既情況, 我冇真正研究個所有區的學位數量, 佢要BAND1校爆位之後連BAND2AB都儘收BAND1生後都爆, 我真係未聽見過.

acgy 發表於 21-7-18 14:37
真心想知邊一區有咁既情況, 我冇真正研究個所有區的學位數量, 佢要BAND1校爆位之後連BAND2AB都儘收BAND1生 ...

我講緊南區 band 1 唔夠
但band 2夠唔夠俾返哂band 1+band 2 我就唔知 我都好想知(emoji)(emoji)(emoji)

王家爸爸 發表於 21-7-18 09:24
好多小學老師自己都蒙過蒙太奇

講得冇錯,個陣小學老師嗌我第四志願要開始填band 2,我無理佢,寫晒它區band 1落去先再填band 2,後尾比主任睇完份表,話我咁填冇問題部分學校成日想做靚首三志願條數

牛皇妹 發表於 21-7-18 16:25
講得冇錯,個陣小學老師嗌我第四志願要開始填band 2,我無理佢,寫晒它區band 1落去先再填band 2,後尾比主 ...

係真係會咁,
我地學校老師都係叫人咁填
其實係b1,可以填哂b1先,
再填他區,
當然頭果幾間係要有策略咁填
我開頭聽到都覺得奇怪
反而b2,就叫我地填哂b2學校
再填他區

回覆 acgy 的帖子

南區、離島。
南區 Band 1 官津: 聖心,非保留位 13 個。男仔冇份,必須填跨區。
Band 2A:華富邨呂明才,非保留位 66 個,相信自行 40 個學位都係南區學生。Band 2B:鴨真,但女校。

已冇其他 Band 1 或者 Band 2AB

離島區 Band 1 官津:冇,必須填跨區
Band 2A:章馥仙
Band 2B:冇,必須填跨區
Band 2C:東涌天主教

黃大仙都可能有呢個情況,本身區內 Band 1 就計埋可立,都一定收唔曬。Band 2A/B 聖母有直屬小學部,而且女校,然後就係似乎冇公開過 DSE 成績嘅孔仙洲、聖文德、培敦,相信呢三間成績未有 Band 2A/B 表現。咁所以黃大仙 Band 1 男仔如果唔好彩 number 唔靚,連可立都唔入,有機會入 Band 2B/C。(純碎按本區學校水平同升中人數推測,實際可能學校自行都收曬本區學生,而且多人考直資或自行跨區離場,情況可能樂觀啲。)

1998Ruby1998 發表於 21-7-18 17:27
回覆 acgy 的帖子

南區、離島。

1998Ruby1998 發表於 21-7-18 17:27
回覆 acgy 的帖子

南區、離島。

收到..學到野.

不過離島都應該不算吧, 都沒有BAND1學校, 根本就冇得抽, 家長不外出他區應該是不想長途返學.

回覆 acgy 的帖子

離島區 Band 2A 嗰間應該係收足 Band 1 嘅,只係成績做唔到 Band 1。

1998Ruby1998 發表於 21-7-18 19:46
回覆 acgy 的帖子

離島區 Band 2A 嗰間應該係收足 Band 1 嘅,只係成績做唔到 Band 1。 ...

章馥仙應全收本區B1生
據2018年PS1 收生對比全港水平
中文剛達B1C 英文B2B 數學B2A
要提升DSE成績至全港B1有難度
3322率只有一屆達70% 4屆低於5成

2018年
科目 PS1 | B1C B2A B2B^
中文 ~58 | 58-59 54-55 50-51
英文 ~42 | 58-59 49-50 40-41
數學 ~57 | 64-65 55-56 47-48

^ 據常模表頭33%/44%/55%分數

1998Ruby1998 發表於 21-7-18 19:46
回覆 acgy 的帖子

離島區 Band 2A 嗰間應該係收足 Band 1 嘅,只係成績做唔到 Band 1。 ...
其實即使係離島區,話間 Band 2A 收好多 Band 1 學生,而學校最終無變成 Band 1 學校,其實係無可能。首先,區內既 Band 1 學生會走去外區,所以區內既 Band 2A 收好既 Band 1 學生只係極少數懶得郁既。第二,Band 2A 學校一般都係高增值學校,如果學校真係收到多啲啲 Band 1 學生(其實唔需要係 Band 1 學生,邊緣人已經足夠),學校既DSE成績一定大有進步。現實係睇唔到有好DSE成績既區內學校,點解?唯一解釋係學校根本收唔到 Band 1 學生。

Poyau 發表於 21-7-18 21:32
章馥仙應全收本區B1生
據2018年PS1 收生對比全港水平
中文剛達B1C 英文B2B 數學B2A
除咗平均收到既係B2B之外,啲考前幾名既,去到升高中就有動機走去外區既B1學校,所以學校既DSE成績基本上好難提升。

Poyau    發表於 21-7-19 10:57

王家爸爸 發表於 21-7-19 09:24
其實即使係離島區,話間 Band 2A 收好多 Band 1 學生,而學校最終無變成 Band 1 學校,其實係無可能。首先 ...
唔係喔,某校的副校長公開話今年收左95%的B1生啵~~
請問,閣下點解讀該副校的言論?

medicine 發表於 21-7-19 09:28
唔係喔,某校的副校長公開話今年收左95%的B1生啵~~
請問,閣下點解讀該副校的言論?
...
世界上好多人係活係平行時空既。唔好話95%,DBS、LSC都做唔到85%B1生。佢話係,你咪問返佢,收到95%B1生,學校既DSE成績係唔係追得上SPCC、DGS,好過DBS、LSC?睇下佢點解畫應該都好有娛樂性。

王家爸爸 發表於 21-7-19 09:36
世界上好多人係活係平行時空既。唔好話95%,DBS、LSC都做唔到85%B1生。佢話係,你咪問返佢,收到95%B1生, ...

真係好多謝你的認真回覆!
我係當笑話甘摞返出來講.我念,就算邊一個去問,都難以有令公衆滿意的答案.(除非再來一次賣大包,大學擴大收生,個個有學位,好似IB甘一次百幾個狀元)
‹ 上一主題|下一主題