用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2  

結果最重要,最後叩到心儀band 1嗎?

回覆 黑咪喵 的帖子

「如果真係band1學生無可能派去band2bc」
都唔係嘅,如果當區得兩間 Band 1,甚至得一間,然後第三間係 Band 2A,第四已經係 Band 2BC,咁就會派到,不過九龍城區當然呢個機率細

有些老師教填表都教得勁奇怪,我仔是肯定b1(考級12),老師叫只填1間b1,第二填b2, 我同老師都有小小爭執,好彩最後自行已收佐唔駛填表

所以難怪有b1入b2, b3入b1學校。所有b1學生只填一間b1, 跟住順勢b2, b3填落去。咁b2、b3生就求其填b1學校响較前位置,就唔小心碌入。

hohoho36 發表於 21-7-18 10:57
有些老師教填表都教得勁奇怪,我仔是肯定b1(考級12),老師叫只填1間b1,第二填b2, 我同老師都有小小爭執, ...
辦學團體俾校長同老師既指標係「前三志願率」,咁校長同老師為咗個人利益,有動機誤導你,增加學校既「前三志願率」。

首先若果呢個係真人真事,首先要知道佢當九龍城邊D係1A和1B,九龍城1A中學我估似乎唔算多(若該家長只吼1A/B,相信係品牌愛慕者),佢可能係排AAABBB,第1唔中近乎2-3瓜得,跟住4-6瓜得,若佢係咁上下排列,應該派Band3中學。佢仲可以派Band2,應該可能佢本身唔太淸楚坊評中學嘅Banding,入面已經有Band 2中學了~~~

hohoho36 發表於 21-7-18 10:57
有些老師教填表都教得勁奇怪,我仔是肯定b1(考級12),老師叫只填1間b1,第二填b2, 我同老師都有小小爭執, ...

咁樣填真係怪喎,除非老師有個硬使命要做到中頭二志願100%啦!但其實最終都係家長決定嘅

lamlamdad2009 發表於 21-7-18 11:14
咁樣填真係怪喎,除非老師有個硬使命要做到中頭二志願100%啦!但其實最終都係家長決定嘅
...

所以我無打算過理佢,心諗到時填我一定照填晒所有b1, 唔得都叫做盡佐力,我無理由第二填b2, 除非我好鐘意果間b2

hohoho36 發表於 21-7-18 11:21
所以我無打算過理佢,心諗到時填我一定照填晒所有b1, 唔得都叫做盡佐力,我無理由第二填b2, 除非我好鐘意 ...

不過現實上唔係咁多熟悉遊戲規則嘅家長,嗰d真係會照聽

1998Ruby1998 發表於 21-7-18 10:53
回覆 黑咪喵 的帖子

「如果真係band1學生無可能派去band2bc」
如果呢位家長有填band2a,就一定無可能派去band2bc,除非唔係band1組別!

王家爸爸 發表於 21-7-18 09:26
家長應該知道,升中問題上,學校同家長係有利益衝突既,所以老師係有動機去唔導家長。 ...
如果件事係事實,我反而覺得家長太唔熟悉香港派位制度,以為好似內地成績好就一定入到所選擇的重點中學(等於香港band1),佢忽略咗六合彩no唔靚

黑咪喵 發表於 21-7-18 11:45
如果件事係事實,我反而覺得家長太唔熟悉香港派位制度,以為好似內地成績好就一定入到所選擇的重點中學(等 ...
實現唔係咁,我諗如果你真正相熟有大陸同事,你問下佢哋大陸既升學遊戲係點玩。

王家爸爸 發表於 21-7-18 11:49
實現唔係咁,我諗如果你真正相熟有大陸同事,你問下佢哋大陸既升學遊戲係點玩。 ...
肯定係唔簡單

回覆 chingcat 的帖子

年年都有人話BAND1派BAND2C或3, 講真得兩個情況.
1. 估錯BANDING
2. 填錯/唔識填表

如果樓主好肯定係BAND1, 咁即係填表出問題. 只可以怪家長自己唔去睇清楚派位機制, 亂咁填, 邊有得好怨.

隨機號碼再衰點都會派到2A, 如果BAND1派BAND2C/3, 咁真正BAND2果D學生咪全部死得, 要派BAND3,  咁BAND3既學生要派去邊?

gracelam 發表於 21-7-17 23:49
唔揀B2中學, 但又派到B2bc  

只揀B1, 号碼唔靚應該派去B3冇人揀嗰D中學㗎喎!
佢係B1組別,就算係最後一個隨機派都係先過人,都有機會入到有位既B1學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

acgy 發表於 21-7-18 11:58
回覆 chingcat 的帖子

年年都有人話BAND1派BAND2C或3, 講真得兩個情況.
好多老師同家長都將隨機號碼神化咗。現實係,只要係B1,無論你既隨機號碼幾差,你都會比任何B2早完成派位。B1揀剩,唔要既,先輪到B2。

hkpapa852 發表於 21-7-18 12:02
佢係B1組別,就算係最後一個隨機派都係先過人,都有機會入到有位既B1學

因為九龍城區嘛!

所以話佢係B1生就充滿     
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lamlamdad2009 發表於 21-7-18 10:28
結果最重要,最後叩到心儀band 1嗎?
暫時叩返band1,但唔係心儀

chingcat 發表於 21-7-17 23:42
佢嘅語氣, 屋企人一定唔會揀band2學校。 只會揀1a-1b啲, 可能全部冇揀過。 可能家長堅持唔填,學校老師都 ...

咁呢個好明顯係家長問題,死唔認輸又唔肯接受事實,所以後果自負。肯聽人講留意下情況,就算 band 1生都冇可能唔設保險線,唔揀 B2 ,呢啲自己攞嚟,害咗自己小朋友。

我仔N年前嘅小學,校長都話試過有一個 band 1同學又係派咗去 b2 中尾學校,原因就係因為家長唔聽人講,攪到校長仲要幫佢寫信

回覆樓主:

我有聽聞北區一學生,確定是band1,但被band2C中學錄取。估計是第一志願填了鄧顯了,而又沒有守底band2A