用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2  

黑咪喵 發表於 21-7-17 23:55
如果樓主講嘅係事實,應該係隨機派到呢間,因為佢真係band1組別的話一定係佢優先過2,3組別! ...
我印象最深一句,小朋友話"媽咪太高估我啦!"

chingcat 發表於 21-7-18 00:00
我印象最深一句,小朋友話"媽咪太高估我啦!"
弱弱問一個問題:父母身在內地,小朋友寄住親戚屋企係香港讀書?

黑咪喵 發表於 21-7-17 23:55
如果樓主講嘅係事實,應該係隨機派到呢間,因為佢真係band1組別的話一定係佢優先過2,3組別! ...

佢份表都冇揀過B2中學喎, 隨機係派人地B3生揀完揀剩嗰D中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

黑咪喵 發表於 21-7-18 00:04
弱弱問一個問題:父母身在內地,小朋友寄住親戚屋企係香港讀書?
呢個我冇問喎

gracelam 發表於 21-7-18 00:05
佢份表都冇揀過B2中學喎, 隨機係派人地B3生揀完揀剩嗰D中學。

九龍城區B2位有餘?

chingcat 發表於 21-7-17 23:14
唔會佢一定係band one

填得太少B1,又熱門,縮手太早,可能係咁~~~

Poyau 發表於 21-7-18 00:13
九龍城區B2位有餘?

可能係都唔出奇嘅, B1位有餘,B2生向上移, 咁B2位就有位剩

chingcat 發表於 21-7-17 23:24
佢唔係band 1c嘅學生嚟㗎! 我估計,唔識填, number又唔靚。 聽小朋友 語氣,佢媽媽有可能全部揀1 ...

完全冇簡1c-2? 咁好彩啦,未派3

咁似我老婆,開頭留左間直資,佢話想抽獎又唔去直資拿返資料表。到大抽獎,日日係到講你睇下個個都派第一志願,我都話大抽獎啦

chingcat 發表於 21-7-17 23:49
我確信學校有提醒家長, 因為佢叩門都要揀1a叩,1B都堅持唔叩。 但係小朋友冇理佢媽媽,自己揾叩門,1AB ...

會唔會就係只填認為band 1A嗰幾間而諗住實中,然後好”隨意”咁填左band2?
如果你想知真相,你要攞佢份表研究下。

lamlamdad2009 發表於 21-7-18 08:46
會唔會就係只填認為band 1A嗰幾間而諗住實中,然後好”隨意”咁填左band2?
如果你想知真相,你要攞佢份表 ...
唔會啦!

chingcat 發表於 21-7-17 22:58
年年都見有人講, 今年終於感受到band 1派band2。雖然唔係我小朋友, 但係我都替同學仔擔心緊張。 我唔記得 ...
九龍城區唔存在band1學生派咗去band2學校,只可能係band2派咗去band1學校。對九龍城區而言,這個遊戲既痛苦之處在於band2派咗去band1學校,然後讀唔掂,兩頭唔到岸。

chingcat 發表於 21-7-17 23:14
回覆 黑咪喵 的帖子

唔會老師話佢一定係band one
好多小學老師自己都蒙過蒙太奇

王家爸爸 發表於 21-7-18 09:20
九龍城區唔存在band1學生派咗去band2學校,只可能係band2派咗去band1學校。對九龍城區而言,這個遊戲既痛苦 ...

chingcat 發表於 21-7-17 22:58
年年都見有人講, 今年終於感受到band 1派band2。雖然唔係我小朋友, 但係我都替同學仔擔心緊張。 我唔記得 ...
大魚小池, 分分鐘年年考第一, 信心大增. 將來發展可能仲好.

黑咪喵 發表於 21-7-17 23:17
老師話都未必係,應該屬於邊緣人,老師高估咗少少以為band1c,事實上band2a,如果呢位小朋友bamd1組別都派 ...
家長應該知道,升中問題上,學校同家長係有利益衝突既,所以老師係有動機去唔導家長。

bbforever 發表於 21-7-17 23:23
眼見唔少B1派B2,B2派B1,所以玩大抽獎除咗實力,運氣都十分重要!
運氣只係代罪羔羊,運氣既影響力被無限放大,老師 blame the luck 係西游家長最簡單既方法。

chingcat 發表於 21-7-17 23:53
當真? 因為我唔係家長,所以我都唔知,淨係聽小朋友口吻,家長堅信佢係1AB。叩門也只可小朋友叩1A ...

除非級頭,可以咁堅持?   

其實家長應該自己了解個遊戲點玩,都係嗰句:做家長無得懶。

如果你嗰區係九龍城之類既強區,學校banding分佈可能係:111111122223333。
即使你小朋友係最差嗰個B1仔,你可能入到既學校係:最前面既11111(唔會入後面既1122223333)。
即使你小朋友係最差嗰個B2仔,你可能入到既學校係:(前面既11111被B1仔揀咗),11222(B2仔有機會去B1學校),唔會入後面既23333(B2仔唔會入B2C學校,更多無可能去咗B3)。

如果你嗰區係觀塘之類既弱區,學校banding分佈可能係:111122222333333。
即使你小朋友係最差嗰個B1仔,你可能入到既學校係:最前面既11112(最差係去最好既B2A,唔會入排係後面既2222333333。
即使你小朋友係最差嗰個B2仔,你可能入到既學校係:(最前面既11112被B1仔揀咗),22223(最差係去最好既B3A,),唔會入後面既33333。