用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
go

Band 1派band 2  

年年都見有人講, 今年終於感受到band 1派band2。雖然唔係我小朋友, 但係我都替同學仔擔心緊張。 我唔記得係咪話九龍城區大把band1位,( 因為我唔夠膽玩這個大抽獎遊戲, 所以冇太留意 )但係band 1學生派咗去band2 b,c學校。 這個遊戲實在太痛苦

係咪估錯banding吖,如果小朋友肯定係band1組別最多派去band2a,根本唔會派bc,除非無揀band2a學校!

chingcat 發表於 21-7-17 22:58
年年都見有人講, 今年終於感受到band 1派band2。雖然唔係我小朋友, 但係我都替同學仔擔心緊張。 我唔記得 ...

估錯咗banding喇!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 黑咪喵 的帖子

唔會老師話佢一定係band one

gracelam 發表於 21-7-17 23:10
估錯咗banding喇!
唔會佢一定係band one

chingcat 發表於 21-7-17 23:14
回覆 黑咪喵 的帖子

唔會老師話佢一定係band one

老師話都未必係,應該屬於邊緣人,老師高估咗少少以為band1c,事實上band2a,如果呢位小朋友bamd1組別都派咗去band2bc,咁其他同區band2組別咪全部都派去band2bc?唔合乎邏輯喎

chingcat 發表於 21-7-17 22:58
年年都見有人講, 今年終於感受到band 1派band2。雖然唔係我小朋友, 但係我都替同學仔擔心緊張。 我唔記得 ...
眼見唔少B1派B2,B2派B1,所以玩大抽獎除咗實力,運氣都十分重要!

黑咪喵 發表於 21-7-17 23:17
老師話都未必係,應該屬於邊緣人,老師高估咗少少以為band1c,事實上band2a

佢唔係band 1c嘅學生嚟㗎! 我估計,唔識填, number又唔靚。 聽小朋友 語氣,佢媽媽有可能全部揀1A B, 完全冇揀過1C同band2學校。可能一心諗住小朋友band 1,一定入返band 1。 我都唔夠膽再問, 只係拿拿臨幫手打電話去band one學校,問有冇得叩門。

chingcat 發表於 21-7-17 23:14
唔會佢一定係band one

除非B1a一b 先咁肯定咋喎, B1c個堆級名次最好打個8折先穩陣。

JojoDad    發表於 21-10-3 23:12

chingcat 發表於 21-7-17 23:24
佢唔係band 1c嘅學生嚟㗎!
呢個升中遊戲我都玩咗幾次,由舊制到新制,總之一句:如果真係band1學生無可能派去band2bc,除非呢個小朋友第二志願已揀呢個組別!

gracelam 發表於 21-7-17 23:25
除非B1a一b 先咁肯定咋喎, B1c個堆級名次最好打個8折先穩陣。
可能學校老師以為考呈分試高分就一定係band1ab組別?

黑咪喵 發表於 21-7-17 23:28
呢個升中遊戲我都玩咗幾次,由舊制到新制,總之一句:如果真係band1學生無可能派去band2bc,除非呢個小朋友 ...
佢嘅語氣, 屋企人一定唔會揀band2學校。 只會揀1a-1b啲, 可能全部冇揀過。 可能家長堅持唔填,學校老師都冇符

chingcat 發表於 21-7-17 23:24
佢唔係band 1c嘅學生嚟㗎! 我估計,唔識填, number又唔靚。 聽小朋友 語氣,佢媽媽有可能全部揀1 ...
統一派位交返去俾學校,如果家長淨揀band1組別,而無填band2組別,我相信學校一定會提點家長填返,因為事實上年年都有band1派band2,所以學校無可能任由家長咁填法,咩原因都好,祝願小朋友扣門成功!

黑咪喵 發表於 21-7-17 23:42
統一派位交返去俾學校,如果家長淨揀band1組別,而無填band2組別,我相信學校一定會提點家長填返,因為事實 ...
佢填咗幾多間B1先再填B2?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-17 23:44
樓主講咗家長淨係填band1ab學校,其他無填,呢個例子我第一次聽!講返你呢個問題,就算填晒同區band1組別再到band2,都唔會排到bc咁差,最差派band2a,遊戲規則一定係派晒band1~band2~band3

黑咪喵 發表於 21-7-17 23:42
統一派位交返去俾學校,如果家長淨揀band1組別,而無填band2組別,我相信學校一定會提點家長填返,因為事實 ...
我確信學校有提醒家長, 因為佢叩門都要揀1a叩,1B都堅持唔叩。 但係小朋友冇理佢媽媽,自己揾叩門,1AB都去叩(媽媽不在港)

chingcat 發表於 21-7-17 23:42
佢嘅語氣, 屋企人一定唔會揀band2學校。 只會揀1a-1b啲, 可能全部冇揀過。 可能家長堅持唔填,學校老師都 ...

唔揀B2中學, 但又派到B2bc

只揀B1, 号碼唔靚應該派去B3冇人揀嗰D中學㗎喎!

hkpapa852 發表於 21-7-17 23:44
小朋友家長應該好堅信自己係1a-1b,所以估計。 我覺得玩死個細路囉

gracelam 發表於 21-7-17 23:49

當真? 因為我唔係家長,所以我都唔知,淨係聽小朋友口吻,家長堅信佢係1AB。叩門也只可小朋友叩1A

gracelam 發表於 21-7-17 23:49

如果樓主講嘅係事實,應該係隨機派到呢間,因為佢真係band1組別的話一定係佢優先過2,3組別!