用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣幼 vs 劍鳴
go

宣幼 vs 劍鳴 [複製鏈接]

小朋友8月囡,宣幼pm正取今日突然收到劍鳴嘅am offer
對於要照顧埋升小一既哥哥
朝早大家一齊都返學時間確實好運用

但宣幼講明pm唔可以轉am..
另一方面見KM call咗waiting好耐 有點唔明
好似感覺大家都唔揀KM咁

宣幼 有愛心 信仰 有機會上宣小 但考外面直私又驚英文唔夠
KM am時間好運用 語境好 活動多
內心有點掙扎
想請教大家有咩意見
謝謝🙏🏻
   1    0    0    0

感覺大家唔揀KM係因為KM vs其他名幼多。咁KM係細校、名氣又不夠其他名幼,所以較少人揀

宣幼可能可升宣小,但宣小沒有大學,在我眼中唔算很吸引。

回覆 kawaiiB 的帖子

其實好多間幼稚園都不停call waiting, 唔係單單km, 音樂椅未完,啲人都會揀嚟揀去,最緊要諗係咪適合自己。

多謝你地既回覆!!!
無可否認讀上午班 時間運用好d 家庭運作順暢好多
不過個心又好唔捨得宣幼

覺得呀囡除左屋企人努力
宣幼老師會幫到佢品德教育同認識信仰
真係好頭痕  

Anyway, may god lead our way!🥰

宣幼am有位可以轉am的,你有冇寫過信比學校?

回覆 Cherry1984 的帖子

謝謝回覆🙏🏻

我好傻下 當初見到封信咁寫就諗冇得轉啦 無再問學校
今朝打咗去問啦都話上午班而家full嘅
都係要寫封信睇吓校長覺得合唔合理先
合理都要等再有位先轉到

但係聽日已經要去KM註冊交成皮野

而家傾向以家庭運作暢順行先 揀KM啦

kawaiiB 發表於 21-7-19 12:15
回覆 Cherry1984 的帖子

謝謝回覆🙏🏻

正常校長有位都會比你轉的。依家咁只可以等了。

不過宣幼老師校長都好好,係一間好有愛心嘅學校。

FYI:今年K3有雙語班主任,聽校長講佢哋有計劃擴展到K1,K2都用雙語班主任。不過應該唔係明年

我小朋友今年9月升小二,K2 插班 KM,嗰時未有疫情每個月都有戶外活動,語景好,英普教學,2位班主任,1位是外藉老師。。。每年有3次考試,都不淺。。。我自己小朋友考小一,考不多於10間小學,都有超過一半有offer,最後選了3私1直其中一間,考級頭20內。KM 可幫小朋友打好小一基礎,我有朋友有男仔讀緊,有話學校老師愛心不足,我女就冇呢個感覺,總括我倆都喜歡KM。純粹參考。

kiko1307 發表於 21-7-20 08:20

我小朋友今年9月升小二,K2 插班 KM,嗰時未有疫情每個月都有戶外活動,語景好,英普 ...
請問KM係咪教得好快,小朋友上堂跟唔跟到?定家長要返屋企跟得好足先過到考試?

再次多謝大家回覆!

最後我冇去到km註冊 決定留返宣幼
回想初衷 最欣賞係宣幼既基督教信仰
老師嘅愛心同品德教育
我真係唔捨得放手

sugar1redbean 發表於 21-7-21 07:32
請問KM係咪教得好快,小朋友上堂跟唔跟到?定家長要返屋企跟得好足先過到考試? ...

唔係教得好快, 但不是淺易功課每天都有
3-4

考試會默書要溫習一下, 我倆都要上班都能應付….
其實讀私幼, 就預左是想提早開始小學課程,早些習慣

kawaiiB 發表於 21-7-21 10:11
再次多謝大家回覆!

最後我冇去到km註冊 決定留返宣幼

好欣賞你為信仰及品格教育而選學校

KM 絕對係可幫小朋友打好小一基礎的幼稚園.
適合將來報讀3私1直的家長/小朋友.

回覆 magmum 的帖子

Am offer好吸引 都好掙扎架不過朋友叫我回想初衷
想起為子女求基督教學校的祈禱
想起收到offer之後那幾天的感動和喜悅
本來小信的心 再次鼓起勇氣

最後再次多謝大家既分析和意見:-)

回覆 RWKT 的帖子

認同!

kawaiiB 發表於 21-7-22 19:07
回覆 magmum 的帖子

Am offer好吸引 都好掙扎架不過朋友叫我回想初衷

大家黎緊係同學

回覆 姬智豆 的帖子

係呀 老師尋日打黎提星期六家長會傾談間已覺得又溫柔又有愛心
太好啦!☺️

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題