用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何與仔仔溝通
樓主: haharachel
go

如何與仔仔溝通 [複製鏈接]

ar_mak 發表於 21-7-18 13:51
你誤會哂喇。無可否認,我真係唔係一個識得安慰人既人,我只係專注從自己既角度去睇左個問題先,其他既只係 ...

多謝你既回覆,爸爸係經濟支柱,花係小朋友身上既時間係少。講真做丫媽既真係唔係好明男仔應點教。

本身我都嚴,嚴佢又變到無自信,怕左我。輕又無晒秩序,係地鐵,商場走。唔影響到人,我都盡量由佢。但之前係唔俾,只係太嚴,佢好多野都唔敢做。所以我都唔識應幾輕幾嚴。

題外話,正因為甘,如果有得簡我想簡男校,但12年男校,有好有壞。請你哋俾啲意見。

Yanamami 發表於 21-7-18 14:48
我又係度諗,如果樓主調轉,唔係話媽咪陪你玩、陪你傾偈,而系向仔可唔可以陪媽咪……幫媽咪手……(例如摺 ...

試過既,其實太多野做,每次岀門都好趕時間,我都有叫佢幫手既,但就傾唔到計。

有試過叫佢摺衫,同係洗衣機攞衫。頭幾次係好玩既,但之後佢會叫你自己做,佢要玩咩咩咩,或睇緊書。佢睇書沉迷到行路都睇緊。

以前係地鐵見到小朋友攞住本字典甘厚既英文書睇既時候,覺得佢好叻,好乖。但衣家到自己個係甘時,我係勁無奈(emoji)

ar_mak 發表於 21-7-18 15:09
拿,咁樣諗你話係幾好呢!

PS:我地成日講咩活在當下,我自己覺得呢部份係最難,一方面既受過去影 ...

你甘講又岩,我好怕人活在當下。咩到時先算,我覺得做人唔可以係甘,點都要有目標,唔一定要做到,但唔可以無。我都想教仔定目標,幾大開始教?

Yanamami 發表於 21-7-18 16:15
唔……用唔同方法“叫”啦,諗下另一個方式“叫”,因為同一個唔凑效既方法拖拉,衹會信佢將家務同負面感覺 ...

我唔叫佢做,又點係佢做完之後稱讚佢呢?

有時佢叫我陪,叫我玩時,我又真係唔得閒。因為我想考直私,你地都知有好多野要準備啦

都話我呢方面係失敗,你會明白有幾忙,你湊一個,我凑兩個,有時叫得黎,自己拿拿淋做左佢仲快手,所以培養做家務我係失敗既。

麥兄講得啱,仔女教法唔同,我兩個係女,思想會早熟尐。我都係嚴媽,好細已開始教自理力同責任心、同理心……會同佢地解釋點解要咁做,又點解唔可以咁做……麥兄見到又

其實你都好細心,知道太嚴呢樣唔得果樣唔俾,又真係會影響自信,條線好難畫。我以前都係摸住石頭過河,好似你咁,邊養邊教,邊觀察邊改善。而家覺得,有尐野底線不能過,如價值觀人生觀,但有尐野衹要唔影響人身安全、健康同唔影響到其他人,唔洗太緊,甚至有時放縱一下亦可。

幾大都可以教定目標。目標有遠有近,有大有小,有難有易。小朋友定目標,可以簡單如每日食完飯自己執碗筷入廚房,或首set鬧鐘自己起床……

Yanamami 發表於 21-7-18 21:35
都話我呢方面係失敗,你會明白有幾忙,你湊一個,我凑兩個,有時叫得黎,自己拿拿淋做左佢仲快手,所以培養 ...

我就係成日說教,解釋一大堆原因。但原來有男女教法有分別?甘男仔做錯野,應該點教?

你岩既真係邊養邊教,唔同年齡都有唔同情況。希望可以早知早覺早避免。

關於定目標,我發覺好多時佢地既目標都係大人定。而且仲要有利誘佢先完成。佢哋既目標,係唔係唔應該放係學術同做功課呢?

haharachel 發表於 21-7-18 22:34
我就係成日說教,解釋一大堆原因。但原來有男女教法有分別?甘男仔做錯野,應該點教?

你岩既真係邊養邊 ...

唔會衹係學術。我女小二時我要佢試自己紥馬尾,一開始梗係唔得,我話先由低馬尾(頸後紥)開始,定個目標,一日紥高少少,咁就紥到高馬尾。小三學校有自理營,佢係營房中唯一自己識紥馬尾既,就覺得自己好叻。好細已教佢地每個人都有自己責任同本份,所以佢地明盡力讀好書係佢身為學生既責任,唔係為同父母交代,好成績,有乜獎,都係寫佢個名,唔係我個名,所以佢係為自己努力。好似運動員落場,點都係佢自己面對,媽咪衹係啦啦隊,係旁邊打氣,傾茶遞水,有時說教,可以睇故事時順水推舟輕鬆帶過,太嚴蕭正經會悶,聽唔入耳。佢地明白為自己努力,從來唔洗利誘。

十隻手指有長短,人總有尐野叻尐,有尐野渣尐,叻果方面你去加强,渣既去改善(無乜可能完全除去),就靠你平日觀察。我大女小時反應慢又唔醒,但勝在耐力夠又肯搏肯捱,但我後生時無耐性,你知啦,又忙,真係拍爛唔知幾多把間尺,得出結論係,再發癲都唔會令佢變快,衹會令關係變差,叮一聲醒左,接受佢係佢,佢係點都係我生成,本牲難移,唯有可做衹有改善,不能改變。我做阿媽,亦係邊做邊學。大女問過我做乜唔打阿妹,咁偏心。我話唔係偏心,而係我做阿媽,都係不斷學習,發覺打唔可以達到我目的之餘仲破壞感情,錯了,所以唔再做。大女話咁佢咪好唔抵,我話好不幸,都係,但我有真心同佢道歉,自己做錯了。大家心結都打開了。

話時話,我未教過男仔,真係唔知點話你知。

Yanamami 發表於 21-7-18 22:55
唔會衹係學術。我女小二時我要佢試自己紥馬尾,一開始梗係唔得,我話先由低馬尾(頸後紥)開始,定個目標 ...

我觉得教男生教女生本质上,大原则上是一致的。不过男女之间心智发育速度不同,喜好不同,社会期望不同,係要调整心态及方式。

讲到道歉係好有意思的,到一定程度上,父母子女互相懂得尊重及道歉,可以化解不少积怨及误解,可能我向太太道歉,他在旁边也是在学习。补充多一点,男仔可能在某些事情或技能上特别优秀,向他请教係非常有效果㗎。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我家男生,若正專注做一件事:
媽媽:讓他繼續,完成後才吩咐幫忙的事情。
爸爸:先吩咐他要幫忙的事情。
以上沒有對錯,只是男女大不同,阿仔自己會適應。

孩子小時候也不會主動講好多學校的事情,是冷淡派。所以媽媽會主動去了解他的同學、老師、學校。
爸爸哩,聽完就忘記,下次再聊,同學的名字都會亂了。
以上也沒應不應該,現在孩子興之所致,仍會講學校的情況,明就明、唔明就黎明。

男仔喜歡郁手郁腳,爸爸也喜歡;兩個會打成一片。我會慳番啖氣,唔理佢哋,除非打倒我。我會好惡駡人。

人生,不只有學業;也不是只有名校。

Radiomama 發表於 21-7-19 11:59
我家男生,若正專注做一件事:
媽媽:讓他繼續,完成後才吩咐幫忙的事情。
爸爸:先吩咐他要幫忙的事情。

真的因人因家庭而异,我们家有些是跟你家相反,也有一致的,我们两人也有很好的默契!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

好野!引到有優秀兒子既爸媽搭咀!呢兩位先

或者你可以試下靜靜咁陪係仔仔身邊閱讀!! 到佢想同佢傾計既時候你stand by就ok嫁喇~~

他說他想看書
‹ 上一主題|下一主題