用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何與仔仔溝通
go

如何與仔仔溝通

唔好意思可能表達唔係甘好,但想看大家請教一下,育兒心得。

先交代一下,我是全職媽媽。與長輩同住,沒有工人。仔仔升k3

最近發覺同仔仔距離越嚟越遠,起初只是以為是獨立,我還很高興。因為疫情停課時,還是一直媽媽,媽媽叫我。有時間還是會叫我陪玩的。

由於我有很多家務,或想輕鬆一下,我便叫他簡幾本書,之後同佢講。慢慢地他會自行閲讀,起初我是開心的。我又有更多私人時間,準備考小的事,做家務,或輕鬆下。

但最近發覺當我放下手上的事,話媽媽陪你玩,陪你傾訴時,他說他想看書。

其實小兒性格是慢熱內斂的,也上過一些教他表達的課堂。上課的內容,一點也不會説。起初以為是還少,慢慢就會有改善。

現在覺得他是不想跟我溝通,我想在暑假改善關係,希望大家可以指點一下。

咪陪佢排排坐睇書,睇一陣撩佢講兩句,話書入邊公仔好靚喎……佢件衫咁得意既……佢做乜唔開心呢?氹佢同你講下本書,你又用自己睇緊果本引下佢。

ar_mak 發表於 21-7-17 21:47
我決定按照你既建議,去試下到底呢個方法係咪真係得。

今日,係圖書館,我鼓聲起最大既勇氣,坐下埋D, ...
東施呀東施……

ar_mak 發表於 21-7-17 21:54
從建立關係呢個方向去睇,由照顧呢方面入手,會優勝過從陪玩同埋教育呢兩樣。PS:佢病到死果陣會痴實邊一 ...
Full time mom都應該會主力照顧日常既~

ar_mak 發表於 21-7-18 11:16
其實易地而處咁去睇野,全世界既老公都係有比家用架啦,都稱得上算係有照顧頭家架喎,但係你,或者各位太太 ...

爸爸唔會明㗎嘞,正如爸爸會同媽媽講,你唔明我係出面有幾多野煩一樣。我唔會對樓主作出輕易批判佢有幾多時間俾仔。以我自己係ftm, 無工人,自己一手湊大兩個計,大概可以想像佢既情況。Been there, done that. 我亦曾幾何時放個女係廳個他下叫佢自己玩,自己係廚房一邊煮飯,一邊睇住佢,亦有叫個大女自己去睇書,因為我要餵細女奶,更從來唔會陪做功課對功課,因為我自己亦有野忙。我唔認為自己係失職ftm, 兩個女大哂,關係亦好。樓主亦無做錯乜野,以佢對仔既關心,可以係短時問發現態度有變,可見佢對仔既關注(高興佢及早留意到問題)。每個人生活都有好多大小struggles, 見到有問題,適時作出調整改善就好了,不必太judgemental.

Ps. 想同樓主講,我大女自小亦係內歛成熟獨立型,的確乜野都唔洗擔心佢,但就乜都收埋收埋,唔多表達內心想點。可能你大仔亦凉咁性格,但而家仲細,你可以俾多尐時間佢,我果時要凑細女,真係無時間,亦好似你一樣,覺得女好獨立就開心。你比我叻,及早注意到問題。加油吧~FTM要做到面面俱圓不易。

ar_mak 發表於 21-7-18 13:55
回覆 Yanamami 的帖子

考你一條IQ題:兩父子下晝去食麥當勞,你覺得佢地係食左飯未? ...

應該食左。我女好為食,食完正餐,行過亦會買杯麥旋風食,無乜所謂。我本身都好求其凑,孩子拉扯就長大。佢話好攰唔沖涼就瞓,冬天著定校服瞓,等第二朝唔洗凍冰冰換校服,亦可。泥鴨小事一樁,朋友老公凑完個仔玩完番黎跌斷左隻手男仔嘛,要play rough.

我又係度諗,如果樓主調轉,唔係話媽咪陪你玩、陪你傾偈,而系向仔可唔可以陪媽咪……幫媽咪手……(例如摺衫)咁邊做邊可以傾偈,唔一定要坐定定你眼望我眼傾啫。我最失敗係無從小訓練佢地做家務,呢樣從小做起先得,大左唔so你。

ar_mak 發表於 21-7-18 14:57
恭喜你,你係智力正常既!
人生苦短,唔傷害到自己同人地既事,隨心去做。唔為無傷大雅事而嘈了。

ar_mak 發表於 21-7-18 11:16
其實易地而處咁去睇野,全世界既老公都係有比家用架啦,都稱得上算係有照顧頭家架喎,但係你,或者各位太太 ...

佢唔舒服實會痴住我,我有叫佢幫手係洗衣機攞衫岀黎。都要叫好耐先做,叫佢做家務,又變左另一樣勞氣既事。

haharachel 發表於 21-7-18 16:05
佢唔舒服實會痴住我,我有叫佢幫手係洗衣機攞衫岀黎。都要叫好耐先做,叫佢做家務,又變左另一樣勞氣既事 ...
唔……用唔同方法“叫”啦,諗下另一個方式“叫”,因為同一個唔凑效既方法拖拉,衹會信佢將家務同負面感覺連繫,更唔願做。有時要令佢覺得appreciated或有achievement先會有動力做。

Yanamami 發表於 21-7-18 12:59
爸爸唔會明㗎嘞,正如爸爸會同媽媽講,你唔明我係出面有幾多野煩一樣。我唔會對樓主作出輕易批判佢有幾多 ...

多謝你既丫,好開心聽到你既分享。你覺得我應該點做好。就係同佢玩多啲?佢同你大女都似,衣家佢開始表達自己既意見,但慢慢態度越來越差,小小事就發脾氣走左去。

當然我都有教佢表達自己意見唔係甘,爸爸媽媽會就你,唔代表老師同朋友會。我地可以有禮貌講。無諗過甘快就要諗衣啲問題,我以為7,8歲先開始。