用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想請教 英國留學 // 留港讀 IB
go

[英國] 想請教 英國留學 // 留港讀 IB [複製鏈接]

小朋友明年 中四,請問大家會選擇明年去英國留學(Y10 or Y11) 還是留港讀 IB
英文較好,中文弱。
Band 1B 學校屬中上。
   1    0    0    0

小朋友意願如何?他/她們的意見也很關键啊!

回覆 CHCSYeung 的帖子

他都想在港讀完才到外國升大學。因為他現在和同學相處,學校生活得很開心。
學校也比左好多機會他發揮自己所長。讀得又唔差。
只係如果將來升英國大學。又好似早點過去好 d.
至少有 GCSE 成績。報大學好 d

問過 Agent, 以下學校還可申請 Y10, 但選擇唔算好多同學校排名唔特別高。

Oundle (TBA)
Uppingham (can apply but limited seat)
Mdownzide school (can apply)
Mill Hill school (can apply)

所以唔知点選!請指教

bblove200705 發表於 21-7-17 11:17
回覆 CHCSYeung 的帖子

他都想在港讀完才到外國升大學。因為他現在和同學相處,學校生活得很開心。

孩子意願和想法好重要,在港完成中學,無論是DSE或IB,一樣都可以報英國大學。加上疫情變化好多,既然佢想在港完成中學先,值得考慮留港。

回覆 TTEE1819 的帖子

訊明白,孩子意願既重要。謝謝你們

回覆樓主:

如果香港搵到加好嘅IB school, 可以考慮留番低, 過多2,3  年全球疫症好返啲再諗去外國讀大學

回覆 bblove200705 的帖子

Oundle同Uppingham都係唔錯嘅傳統英式寄宿公學喎。我個人認為早啲去,早啲享受寄宿體驗,仲多咗班朋友添。

可以考慮過去讀y12, lower sixth form.

多謝各位寶貴既意見。真係各有各好,再好好商量一下。

bblove200705 發表於 21-7-17 10:53
小朋友明年 中四,請問大家會選擇明年去英國留學(Y10 or Y11) 還是留港讀 IB
英文較好,中文弱。
Band 1B  ...
最重要既兩個考慮因素係:
第一,小朋友自己點睇;
第二,香港讀到邊間既IB,英國最好又可以讀到邊間。
根據上面兩點,分析下三年後,兩種情況邊種好啲。

考慮學制,你哋是否覺得IB 適合孩子多一點,如果去英國,會否考慮返入IB school ,即使唔多。

考慮長遠發展,有冇preference 小朋友大學之後會在外國,如有,早點過去建立人際網絡也好。

小朋友諗法係可以轉得很快,也多多少少受父母影響。

我覺得孩子意願最重要。
我兩個女兒,大女在港讀埋大學,先去英國讀master ,現在留英工作和生活,佢喜歡住英國。
細女當年要求去英國讀書,在英國由 Y10讀起,暑假後會讀大二,佢就好唔喜歡英國,話畢業後再想想去那裡生活工作。不過,係佢自己要求去英國,所以不會complain.

回覆樓主:

程度上 2022年9月中四 = 英制Y11
如明年31/8未足15歲 年齡上Y10
私校較有彈性 一般可商量酌情處理

回覆樓主:

赴英讀IB要留意語言科目選擇
英文必修 如無中文 要修另一語言
留港這不用考慮 B1B間IB成績唔錯

回覆 Poyau 的帖子

感謝各位意見。
如果明年去英國,我會 prefer 佢讀 Year 10 instead of Y11
這樣會係 over age 既情況。即留級。
英國也會考 GCSE and AL

如果 F4完後過去讀 AL 競爭大同冇考過 GCSE 報大學會冇咁“(agent 話)

他本人想在港讀 讀埋 IB,大學才過。

Agent. 話 Y10過英國體驗又唔到。
所以想聽多少少意見。

bblove200705 發表於 21-7-22 18:05
回覆 Poyau 的帖子

感謝各位意見。

Y10過英國點會體驗唔到. 我仔過去左, 非常開心, 上星期去鬼仔屋企搞fund raising , 區內又有不同小型events 參加,定期又出下castle等這些體驗香港沒有的. 老師比佢的summer homework 係不同challenge eg 睇出日、爬山等。
‹ 上一主題|下一主題