用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國讀foundation定係A-Level
go

[英國] 去英國讀foundation定係A-Level

個女留班睇咗好多國家,澳洲個啲就一定唔收,英國就有機會會收,其實如果中五去到英國讀foundation定係A-Level會比較好,她很想讀大學

Jk3 發表於 21-7-17 03:12
個女留班睇咗好多國家,澳洲個啲就一定唔收,英國就有機會會收,其實如果中五去到英國讀foundation定係A-Le ...

佢係咪基礎唔好?如果讀foundation都失敗,入唔到大學,咁就連中學畢業資歷都冇。
8-)

Jk3 發表於 21-7-17 03:12
個女留班睇咗好多國家,澳洲個啲就一定唔收,英國就有機會會收,其實如果中五去到英國讀foundation定係A-Le ...

見樓主之見出post,其實英大學不難入因有百幾間,重要想入大學讀什麼科?朋友孩子AL不合格有英大學收估排名80後,另btec上英大學也是選擇之-!

回覆樓主:

澳洲foundation 入學要求會高過英國??
當然係視乎學校,有親人孩子會考成績超差都係去澳洲讀foundation 再讀工程

longlokma 發表於 21-7-17 09:34
澳洲foundation 入學要求會高過英國??
當然係視乎學校,有親人孩子會考成績超差都係去澳洲讀foundation  ...

澳洲foundation問過全部都唔收

brother4 發表於 21-7-17 08:52
見樓主之見出post,其實英大學不難入因有百幾間,重要想入大學讀什麼科?朋友孩子AL不合格有英大學收估排 ...

大學想讀工程或者航空

Jk3 發表於 21-7-17 13:12
大學想讀工程或者航空
Aeronautical & Aerospace Engineering英國有三十幾間unis。
考a level的話,您的選擇會多D。但要面對公開考試的壓力

報foundation的話,就只能讀原校直上。但也有壓力。萬一不如意,就唔知點好。

好視乎個人。

大學想讀工程或者航空

佢在香港有讀physics 嗎? Math強唔強?

canterlau 發表於 21-7-17 14:02
Aeronautical & Aerospace Engineering英國有三十幾間unis。
考a level的話,您的選擇會多D。但要面對公開 ...

Yes, 超同意

回覆樓主:

我之前都分享過我朋友孩子的case, 在英國完成GCSE,貪快就轉讀foundation, 想慳一年時間。後來Math 唔掂,程度好深,讀完一年foundation 升唔到大學,要再讀多一年。底子唔強,打好學術根底再升大學更好。但底子好,又勤力讀書,foundation 這條study path亦可取。

TTEE1819 發表於 21-7-17 14:08
我之前都分享過我朋友孩子的case, 在英國完成GCSE,貪快就轉讀foundation, 想慳一年時間。後來Math 唔掂, ...

朋友孩子分享AL想讀成績好入醫科但第一年成績不好,轉foundation上大學現好似改為醫護。。。。

大學想讀工程或者航空

航空?飛機師?朋友孩子入了,要借$上小型飛機堂不平,畢業後但難在英搵工,最後在東南亞地區揾到工作…