用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區英中男女校
樓主: wongwongtak
go

觀塘區英中男女校 [複製鏈接]

PeterWong2021 發表於 21-7-24 15:15
觀塘區舊區重建,新的所謂"市區豪宅"(400呎賣over 1千萬)相繼落成及入伙,舊安達臣石礦場將會起大量私樓及 ...
中產先唔蘇地區名校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-7-24 10:45
老師推,都要人地肯去先得,加上30年前,觀塘區應該冇咁多公屋及新移民家庭。始終新移民家長想法都是以方便 ...
幾廿年前觀塘區不嬲公屋林立喎

醒目開學勳章

morningsun 發表於 21-7-24 11:53
東九叻嘅學生去曬邊?
梗係過海!識唔少住tko,kt 幼稚園開始已經過海讀,話港島區咩學校都好,仔女日日舟車勞頓都抵

bobbob 發表於 21-7-24 21:17
幾廿年前觀塘區不嬲公屋林立喎
你睇下而家山上情況先,再望下牛上牛下變成點?仲有4彩

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-7-24 21:39
你睇下而家山上情況先,再望下牛上牛下變成點?仲有4彩
以前啲公屋好迫個喎,居民又生得仔多,數埋可能人數仲多

hkpapa852 發表於 21-7-19 12:40
觀乎東九觀塘同黃大仙兩區既官津中學公開試表現, 似乎反映區內小學既平大部份應較全港平均低.

始終呢兩間 ...
德愛仲有可能跌到去B2A.......

區內無晒B1學生.

christy2011 發表於 21-7-24 11:45
回覆 hkpapa852 的帖子

德愛已經跌到2a

點解????   我之前聽佢網上簡介... 又唔似咁差

bobbob 發表於 21-7-24 21:27
梗係過海!識唔少住tko,kt 幼稚園開始已經過海讀,話港島區咩學校都好,仔女日日舟車勞頓都抵 ...

其實誇區真係好咩
我揀中學啦,都唔知點好

茶走 發表於 21-11-15 18:03
其實誇區真係好咩
我揀中學啦,都唔知點好

其實先考慮機會率,你睇開ek就會知跨東區,跨灣仔又或跨九龍城機會率比留觀塘區之差異。另外,感覺以上3區的學生質素比觀塘好,可參考hkpapa的學校Dse 成績 post,完全起成績反映到出嚟,但大前提是band 1生先有得揀。你起呢個post 提,我假設你小朋友係觀塘區。

題外話,印象上年有一網友小朋友考級30幾級(46校網小學),自行入唔到,但搞珠入番觀瑪,網友係好心儀,不過唔知佢小朋友跟成點,因為呢啲名次入英中都要追。

PTL_L 發表於 21-11-15 18:15
其實先考慮機會率,你睇開ek就會知跨東區,跨灣仔又或跨九龍城機會率比留觀塘區之差異。另外,感覺以上3區 ...

4年班同5年班上學期我女10名不入
係呈一彈左級5,呈二未知,下星期都應該知分數
課外活動我女算多,不過唔算突出。
觀塘二線尾小學。所以誇東區都唔知得唔得

如果誇區,我其實想聖馬可同張祝珊
不過張祝珊我諗唔得架啦。
佢性格靜,老師問佢野,佢好細聲答。又唔鐘意同男仔玩,揀女校似乎唔錯,但佢本身已經唔識同人溝通,又純,再揀純女校,我有啲擔心欺凌問題。。或者可能我呢個諗法已經過時。。我都唔知點好

茶走 發表於 21-11-15 18:26
4年班同5年班上學期我女10名不入
係呈一彈左級5,呈二未知,下星期都應該知分數
課外活動我女算多,不過唔 ...
張祝姍真係唔駛諗,成績太強勁喇,即係已有一套收生標準。
讀女校更多選擇,視乎意願同甘心與否,因呈二突然又彈上頭3內,拉平勻又係頭3內,考慮既女校已經係bps、mcs之類,如差不多名次則spss,坑真之類。就個人會考慮全人及宗教,成績不用最top,因高處未見高呢,所以各家長或家庭有不同考慮。

另外,欺凌問題,我相信band 1 2 3都有出現既,唔止女校,男校、男女校都會,所以最好教會小朋友識保護自己,人堅強啲,識say no,最重要起認識朋友上主動一點又或主動啲幫助人,切忌獨家村。小女就讀之英中,都有欺凌情況出現,睇到被欺凌者往往是獨家村。最後,親子關係要好,亦要習慣小朋友講感受你知,俾佢知道有人會支持自己,唔需要自己一個面對。

PTL_L 發表於 21-11-15 18:57
讀女校更多選擇,視乎意願同甘心與否,因呈二突 ...

我女就係唔識say no, 呢類小朋友最令人擔心,我同佢關係幾好,佢有咩都會同我講,而我因為唔洗返工,咁我買餸有咩發生都會同佢講,又會同佢講我蝦碌事件。我女又唔主動,好煩惱。
因為觀塘男女校b1真係少,我諗我女唔會夠人爭

PTL_L 發表於 21-11-15 18:57
讀女校更多選擇,視乎意願同甘心與否,因呈二突 ...

張祝珊係未要級3名先會考慮?

茶走 發表於 21-11-15 19:19
就我起ek內觀察,似乎係喇。又咁講,二線小學彈上級三內,又適唔適合讀張祝珊呢?

張祝珊據次第選最多400人面試
看看學校過往級幾有機會面試

PTL_L 發表於 21-11-15 19:42
就我起ek內觀察,似乎係喇。又咁講,二線小學彈上級三內,又適唔適合讀張祝珊呢? ...
如果自行入,即係學校覺得你適合啦。學校都唔驚,你驚乜!?大把掹車邊b1學生大抽獎入都未驚啦

ok3 發表於 21-11-15 20:02
如果自行入,即係學校覺得你適合啦。學校都唔驚,你驚乜!?大把掹車邊b1學生大抽獎入都未驚啦 ...

咁有信心首要,做到400個先~~

醒目開學勳章

唔係

張記每年有公佈收生資料 來自什麽小學及人數 可以作參考
‹ 上一主題|下一主題